Alerjiler: Kediler, toz akarları, polen, küf ya da belirli gıdalara karşı alerjik reaksiyonlar göstermesi mümkündür. Bu alerjenlere maruz kaldığı sürece kedi hapşırmasına neden olur. Viral enfeksiyonlar ya da soğuk algınlığı: Kediler, soğuk algınlığına sebep olan virüslerden etkilenen canlılardır.
Hapşırmanın nedeni alerjik reaksiyonsa, veterineriniz kedinize antihistaminikler veya steroidler gibi ilaçlar önerebilir. Bu ilaçlar kedinizin semptomlarını hafifletebilir ve hapşırmasını azaltabilir.
Kedilerimizin zaman zaman hapşırması normal, dolayısıyla endişelenmenize gerek yok. Sadece insanlarda olduğu gibi, hapşırma içinde kedilerde burun içerisinde bir tahriş, uyarıcı faktöre bağlı olarak vücudun tepkisi olarak görülebilir.
Patili dostlarımızdan insanlara geçebilecek bazı hastalıklar olduğu doğru. Fakat kedi hapşırması bir hastalık olmadığından insana doğrudan zarar verebilecek bir etkisi yoktur.
Hastalığa sebep olan bu viruslar türe spesifiktir insana yada bir başka cins hayvana (köpek, kuş ? ) bulaşmamaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Kedinizi bolca su içmeye teşvik etmeli, burnunda oluşan akıntıyı düzenli olarak silmeli ve tuzlu su yardımı ile gözlerini temizlemeye özen göstermelisiniz. Buharlı sıcak suya karşı nefes aldırmak da kedinizin akciğerlerinin ısınmasına ve açılmasına yardımcı olacaktır.
Kedi nezlesinin öncü semptomları öksürme, burun akıntısı, kusma, göz aklarında kızarıklıklar ve hatta göz akıntısı (konjunktivite), ve bazen yüksek ateş ve iştahsızlıktır. Semptomlar genelde 4 ilâ 7 gün arasında sona ererken, ikincil bakteriyel enfeksiyonlar, semptomların haftalarca sürmesine sebep olabilir.
Kedilerde grip belirtileri genel olarak insanlarla benzer özellikler taşımaktadır. Genelde yaşlı gözler, akan burun ve şişkin boğaz belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında gribin ilerlemesiyle kas ve eklem ağrıları, ağız içerisinde yara, ateş gibi belirtileri de görülebilmektedir.
Nezle olan kedilerin öksürme, hapşırma, gözlerde veya burunda akıntı, uyuşukluk ve bazen ateş gibi semptomları olabilir. Birçok kedi için bu semptomlar yaklaşık 7-10 gün içinde kendi kendine geçer.
Kedilerde soğuk algınlığı belirtileri genellikle şu şekilde gözlemlenir: Hapşırma. Burun tıkanıklığı veya burun çekme. Burun akıntısı
Bu faktörler arasında en önemlileri genetik yatkınlık, alerjen maddeler ile erken dönemde karşılaşma, sigara ve hava kirliliğidir. Alerjik hastalıkların şiddeti ve gidişi bireyseldir. Kişiden kişiye değişir ve birçok faktör tarafından etkilenir.
Çünkü kedilerin yaşadığı nezle aslında dikkate alınması gereken ciddi bir rahatsızlık olabilir.Havaların soğumasıyla kedilerimiz üzerinde oluşan stres çeşitli enfeksiyonlara kapı açabilir. Tıpkı bizler gibi hapşırma ve öksürük en önemli belirtilerindendir.
günde 3-4 kez hapşuruyor ise toz- parfüm vb. şeylerden olabiliyor kedilerin burunları cok hassastır . 2-3 dakikada bir hapşurursa sıkıntı vardır grip veya solunum yolları problemi olabilir. siz olabildiğince yanında parfum sıkmayın oda spreyi bulundurmayın ve evinizi sürekli süpürün ..
İnsanlar için oldukça güvenilir kabul edilseler de asetominofen = parasetamol kedi ve köpekler için zehirli etki gösterirler . Küçük hayvanlar için genellikle öldürücüdür . Köpekler için ; 150 - 200 mg / kg canlı ağırlığı ya da üstü olarak belirlenmiştir.
KEDİLER İNSANLARDAN GRİP KAPIYOR
2009 yılında, Oregon'da H1N1 grip virüsünün insandan kediye ölümcül bulaşma vakası kaydedildi. Kedinin sahibi ağır bir grip vakası geçirdi ve hastaneye götürülmek zorunda kaldı.
Şikayetlerin olduğu dönemde antihistaminik ilaç tedavisi ve cortizon içeren burun spreyleri kullanılabilir. Korunma yöntemleri ile ilaç tedavisine rağmen şikayetleri yoğun olarak devam eden hastalarda polene karşı aşı tedavisi de diğer bir seçenektir.
Kedi alerjenlerine maruz kalan alerjik bir kişide hapşırma, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve sulanma, kaşıntı ve tıkanma görülebilir. Döküntü, kuruluk ve kızarıklık da semptomlar arasındadır. Bunlara ek olarak kedi alerjisi olan kişiler, alerjik bronşit ile astımı tetikleyen semptomlar da geliştirebilir.
Kedilerde mide üşütmesi olduğu düşünülüyorsa ilk olarak rehidrasyon tedavisine başlanması tavsiye edilir. Bu tedavi evde oral yollarla yapılabilir. Kediye az miktarda olmak şartıyla sık sık su verilmesi, mide üşütmesine bağlı su kaybının kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Kedi soğuk algınlığının çoğunluğu viral bir enfeksiyondan kaynaklanır ve hapşırmalara göz sulanması, burun akıntısı ve öksürme eşlik edebilir. İnsanlarda olduğu gibi, bu semptomlar genellikle yaklaşık bir hafta kadar sürer ve genelde daha fazla müdahale olmadan ortadan kalkar.
FCV sıklıkla kedilerin üst solunum yollarını ve ağız içini etkiler. Ancak nadir de olsa vücudun diğer sistemlerini etkilediği de görülmektedir. Virüs tipik olarak bulaştıktan sonra belirtiler ortaya çıkana kadar 2 - 6 gün kuluçkada kalır. Hastalık başladığında ise genellikle bu durum 2 - 3 hafta kadar sürer.
İnsan faktörünü de göz önünde bulundurmak gerekir; enfekte bir kediyi seven ve bir diğerine dokunan kişiler de kedi gribi bulaşmasına neden olabilir.
Kedi mırıltısı, solunum güçlüğünü azaltıyor. 2. Kedi sahiplerinin kalp krizi geçirme olasılığı %40 azalıyor. 3. Mırıltılar, tendon ve kas sakatlanmalarını rahatlatıyor, ağrının şiddetini düşüyor.
Kediler de bizler gibi soğuk alarak nezleye yakalanabilirler ve nezle bulaşıcıdır. Kedilerde nezle, tedavisi olan bir hastalık olmasıyla birlikte tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğurur. Bu nedenle kedinizdeki nezle belirtileri konusunda bilgi edinmeli ve doğru teşhis koyulmasını sağlayarak tedaviye başlamalısınız.
Her ne kadar çok tüyleri olsa da kediler üşüyebilir. Soğuk havalarda kediler soğuktan etkilenir ve tüyleri yetersiz kalabilir. Kedilerin üşümediği düşüncesi yanlış bir bilgidir. Kediler de diğer canlılar gibi soğuktan etkilenebilen canlılar arasındadır.
İnsanların kullandığı ilaçlar, kediler üzerinde kullanılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri