Kısırlaştırma sonrasında kedinin çok fazla hareket etmesine de uzun süre hareketsiz kalmasına da izin vermemelidir. Onunla zaman geçirip oyun oynamaya devam etmelisiniz ancak dikişler tamamen iyileşinceye kadar merdiven çıkmasına, atlamasına, zıplamasına ve koşmasına izin vermemeniz gerekir.
Kediler Kısırlaştırma Operasyonu Sonrasında Ne Kadar Sürede İyileşir? Operasyon sonra kedilerde olan kesiklerin iyileşme süresi bütün kediler için 14 gün sürmektedir. Bu 14 gün boyunca ani hareket yapmaması, diğer kedilerden ayrı olması, yüksek yerlere zıplamaması ve kendini yormaması gerekir.
Yakalık strese sokabilir bu süreçler normaldir ama yara hattının enfeksiyon kapmaması daha önemlidir. 14- 10-14 gün dikiş ve yakalık kalabilir. Bu süreçten sonra dikişler alınır.
Kedi Kısırlaştırma Sonrası Ne Zaman Kendine Gelir? Kedinin kısırlaştırma işleminin ardından kendine gelmesi için 24 saat bir süre geçmesi gerekiyor. Eski düzenine, eski alışkanlıklarına dönmesi için ilk 7 ve 10 güne kadar kontrol etmek gerekir.
Sahibinin, huzursuzluğunu, endişesini, tedirginliğini hisseder ve kendisine yansıtır. Bu sebepten, sahibin rahat ve bilinçli olması operasyonun başarısına ve iyileşme sürecine doğrudan katkı sağlayacaktır. Operasyon sonrasında hasta; ağrılar ve mide bulantıları ile anesteziden uyanacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
evet 10 gün sürebilir. estetik dikişse 1 haftaya kendi dikişi çıkartır yalayarak. İshali ameliyatta aldığı antibiyotiklerden olabilir.
Kısırlaştırma Sonrası Kedilerde Titreme
Kedilerde kısırlaştırma sonrası bakım ise oldukça önemlidir. Kedinizi operasyon sonrası sıcak tutmanız gerekir. Bir an önce normal vücut sıcaklığına ulaşması sağlanmalıdır. Bununla birlikte kedilerde ameliyat sonrası görülen ağrı da titremelerine neden olabilmektedir.
Kısırlaştırma operasyonunun saymakla bitmeyecek olumlu etkilerinin yanında yan etkileri yok denecek kadar azdır. Operasyon sonrası en sık rastlanan komplikasyon, kedimizin iştahının artması ve buna bağlı kilo alma eğiliminde olmasıdır.
Kedinize ameliyat süresi üzerinden 24 saat geçmeden mama ya da su vermemelisiniz. Aksi taktirde kediniz verdiğiniz suyu ya da mamayı kusacaktır.
Kısır Kedi Beslenmesi Nasıl Olmalıdır
Kısırlaştırma operasyonu geçiren kedilere ilk beslenmeleri için mamanın anesteziden yaklaşık 6 ile 8 saat sonra verilmesi uygun olur. Anestezinin etkisini tam atamamış olan kedi bir süre mama yemek istemeyebilir. 24 saati geçmedikçe bir sorun teşkil etmemektedir.
Evcil kedilerin çoğu kısırlaştırılmakta ve muhtemelen bunu yapma ihtiyacı hissetmemeleri nedeniyle içeriye idrar püskürtmemektedir. Evin içine idrar püskürtme, kedinin kendini gergin hissetmesinin ve kendisini yine kendine ait kokuyla çevreleyerek güvende hissetmeye gereksinim duyduğunun bir göstergesidir.
9- Operasyon süresi 30-60 dakika arası sürebilir. ( Operasyon komplikasyonları ve beklenmedik durumlar harici olarak ) 10- Operasyona hazırlık zamanı süresi ve dişi kedinin uyanma evresi kullanılan sedasyon ve anesteziye göre değişkenlik gösterebilir.
Erkek kedilerin kısırlaştırma operasyonu dişi kedilere göre kolaydır ve operasyon kısa sürer (takriben 1 saat). Dişi kediler ise tam bir operasyon geçirir (takriben 3 saat). Karın bölgesi tıraşlanarak temizlenir ve 5-6 santim büyüklüğünde bir kesik açılır. Dişi kedilerin operasyon sonrasında bakımı çok önemlidir.
Yavru bir kedi altı saatte bir tuvaletini yapar. Yavru kedinizin yemek yedikten sonra veya suyunu içtikten sonra tuvaletini yapabilmesi için, uygun pozisyona getirerek genital bölgesini ve anüsünü nemli ya da yumuşak bir bezle nazik şekilde ovalamalısınız. Bu işlem kedinin ihtiyacı karşılanana kadar devam edilmelidir.
Elizabeth Yakalık Kaç Gün Kullanılmalı? Koruyucu yakalığın kaç gün kullanılacağı yaranın türüne göre değişir. Eğer basit bir deri yaralanması ise iki üç gün ile 1 hafta arası bir sürede iyileşecektir. Ama bir ameliyat yarası ise en az 10 gün de dikiş yaraları kaynayacaktır.
ev zemin katta, diğer kedilerin yakınında vs. ise, koku bırakma imkanı olmadığı için çişini yapıyor olabilir. idrar yolu enfeksiyonu veya böbreklerde sorun olabilir. kısırlaştırma operasyonu sonrası içerde bağ doku kalmış ve hormon baskısı yapıyor olabilir.
Ancak, kısırlaştırılmış kedi normal mama tüketirse kilo alımı, idrar yolu sorunları veya enerji düşüklüğü gibi sorunlar yaşanabilir.
Anestezinin etkisinin de geçmesi ile birlikte kedinize az miktarda su ve mama vermeye başlayabilirsiniz.
Dişi kedilerde en sık görülen davranış değişiklikleri arasında, kedinin muayyen dönemlerinde daha şefkatli ve ilgili olma davranışının azalması yer alır. Kısacası, dişi kediler kısırlaştırıldıktan sonra daha az şefkatli davranışlar sergileyebilir.
Genelde de sorunsuz iyileşmeyi önleyip, yaralı bölgede istenmeyen yara dokusunun oluşmasına veya bölgenin enfekte olmasına neden olur. Aslında tükrüklerin antiseptik etkisi vardır. Yani kedi ve köpeklerin yaralı bölgelerini yalamaları bölgede enfeksiyon oluşmasının önüne geçer.
Kedilerin kısırlaştırılması ise alternatif bir çözümdür ancak kesin sonuç vermez. Çünkü operasyon sürecine bağlı olarak stres ya da endişe atakları gözlemlenebilir ki bu durumda da tüy dökülmesi artabilir. Bazı kedilerde ise kısırlaştırma işlemi sonrasında neredeyse hiç dökülme yaşanmaz.
Kısır kediler çiftleşmek isteyebilir ama bu davranışın tamamen içgüdüsel olduğunu ve herhangi bir üreme amacına hizmet etmediğini bilmek önemlidir. Kısır kediler, üreyemeseler bile doğuştan gelen çiftleşme dürtüleri nedeniyle çiftleşme davranışı gösterebilirler.
Kısırlaştırma operasyonu olan kedi eğer dişi ise, kısırlaştırma sonrasındaki veteriner hekimin reçete ettiği antibiyotik tedavisini düzenli bir şekilde uygulamanız gerekir. Operasyon sonrasında ise operasyon bölgesini düzenli olarak kontrol etmeli ve olağandışı bir durum gelişirse veteriner hekime başvurmalısınız.
Kedi kısırlaştırıldıktan sonra yıkanır mı? Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedinizini hemen yıkamamalısınız. Yaklaşık 10 – 14 gün boyunca beklemelisiniz. Eğer kedinizi daha erken bir zaman diliminde yıkarsanız, cerrahi bölgede tahrişe ya da enfeksiyona sebep olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri