Ne yazık ki kum kabı boş olduğunda önlem alınmazsa, patili dostlar etrafı kirletirler. En kötüsü de tuvalet ihtiyaçlarını bir kez farklı yere yaptıklarında bu durum art arda devam etmesidir. Kokuyu gidermek kolay olmadığı gibi tekrar tuvalet kabı eğitimi vermek gerekebilir.
Kediniz kumun rengini, kokusunu veya türünü beğenmezse, kum kabının içine girmeyi reddedecektir. Kum seviyesinin çok sığ veya çok yüksek olması da tuvalet kabının kullanılmamasına neden olmaktadır. Kediler genellikle sabırlı yaratıklardır, etraflarındaki şeyleri (veya sahiplerini) daha az umursayabilirler.
Kedi alıştığı zaman her tuvaleti geldiğinde kuma giderek tuvaletini yapar. Kediler genel olarak kumlarını temizlemez. Bu nedenle sizlerin kedi kumunu temizlemesi gerekir.
Kedi tuvaletlerinin düzenli temizlenmemesi kedilerin farklı yerlere yönelmesine neden olabileceğinden düzenli tuvalet temizliği ve tuvalet kabının temiz kalması büyük önem taşıyor. Kum gerektiği zaman değiştirilmezse bakteri, parazit gibi oluşumlar ortaya çıkabiliyor.
İdrar Yolu Hastalıkları Kediniz idrarını kum kabının dışına yapmaya başladıysa, aklınıza gelmesi gereken ilk olasılık idrar yolu hastalığı olmalıdır. İdrar kesesinde tahriş veya enfeksiyon olan kediler idrarını sık sık saksılara, lavaboya veya küvete yapar.
İlgili 19 soru bulundu
Kumun değişim zamanı için topaklanmayan kumlarda haftada 1 ve topaklanan kumlarda 30 günde 1 önerisini verilir. Eğer tuvalette ağır bir koku varsa ya da tuvaletin tabanından idrar birikimi gerçekleşiyorsa kumun tamamen boşaltılması, tuvaletin temizlenmesi ve yen, kum eklenmesi gerekir.
Geniş bir leğenin en dibine çok az saksı toprağı koysunlar (bir avuç filan yoksa çok dağılır) üzerine de gazeteleri boyuna 2-3 santim genişliğinde uzunlamasına yırtarak/keserek leğenin içini doldursunlar. O toprak kokusunu alıp leğene yapar çişini kakasını. Bu yöntem yüzde yüz işe yarar.
Kedi tuvaletinin temizlenmemesi sadece kedi için değil evde yaşayanlar için de tehlikelidir. Temizlenmemiş tuvaletin yol açabileceği problemlerden bir tanesi de aşırı miktarda amonyağa maruz kalmaktır. Tuvalete biriken idrar ve dışkıdan yayılan amonyak eve dağılır.
Kedi kumunun uygun şekilde temizlenmesi, hem koku oluşmamasına, hem kedinizde hastalık meydana gelmemesine yardımcı olur. tuvaletini bu sebeple uzun süre tutan kedilerde böbrek rahatsızlıkları ve idrar yapmada kronik güçlük oluşabilmektedir. Bu nedenle kedinizin kumunu daima temiz tutmanız gerekir.
Kum kabını koymak için en ideal yer
Kum kabını koymak için en iyi yer, gözden uzak, yol üstünde ya da ayakaltında olmayan; buna karşın hem kediniz hem de sizin için erişimi kolay olan bir yerdir. Kediniz, tuvalet zamanı geldiğinde kum kabına rahatça ulaşabilmeli ve siz de kum kabını kolayca temizleyebilmelisiniz.
herhangi bir inşaat kumu, deniz kumu, hafriyat atığı, taş, moloz, talaş gibi sıradan bir kum olmamalıdır. İçinde pis atıklar, sinek ölüsü, yabancı ya da kimyasal madde, çöp artığı, sigara izmariti gibi kalıntıların bulunmaması gerekir.
Ortalama bir kedi, günde iki kez idrar yapar. Burada hem bilinçli, hem de bilinçsiz komutlar idrar yapımını denetler. Beyin, idrar torbasının dolduğunu anladığında, bilinçli komutlar kediye tuvaletine gidip oraya çişini yapmasını söyler.
Yaklaşık olarak 7 cm yüksekliğinde kum ideal olarak düşünülebilir. Daha az kum koymak idrarın emilimini azaltabilir ve kedi tuvaletinin tabanında idrar toplanmasına neden olabilir bu durum meydana gelirse tüm tuvaletin temizlenmesi gerekir. Bu nedenle kum miktarının ideal seviyede olması gerekir.
Unutmayın: Bir kedi kakasını örtmüyorsa, kaba olmaya veya size kızgın olduğunu göstermeye çalışmaz. Bir kedi tipik olarak stres, ağrı veya kum kabı sorunları nedeniyle kakasını örtmez.
Kedi kumu yerine ne konulabilir? Evde kedi kumu yoksa yerine konulabilecek en uygun malzeme gazetelerdir. Gazeteleri şeritler hâlinde kesmeli, mürekkeplerini akıtmalı ve kurutmalısınız. Bunun için organik bulaşık deterjanı ve karbonat kullanmalısınız.
Kediler en çok ince kumları sevmektedir. · Kolay topaklanan kumları tercih etmeniz sizin açınızdan daha iyi olacaktır. Zira kolay topaklanma, kolay bir temizlik demektir. · Silikon içeren kumlar bazı kedilerde alerjiye sebep olabilir.
Özellikle 24 saatten daha uzun süren idrar yollarının tam tıkanması durumunda, kedinizin hayatı ciddi olarak tehlike altında demektir. Yukarıdaki belirtileri gördüğünüzde, vakit kaybetmeden veteriner hekiminizi aramalı ve kedinizi muayene etmesini istemelisiniz.
Aşırı miyavlama, mama kabının çevresinde dolanıp miyavlama, ağzını her zamankinden sık yalama ve agresifleşme de kedi kısa sürede acıkıyorsa gözlemlenebilecek davranışlar arasında sıralanabilir. Kediler çok acıktıklarında her zamankinden hızlı bir şekilde mama yiyebilir.
Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez.
Haftalık kedi kumu değişimi yapıyorsanız, 5 LT kedi kumu 15 günde biter. Ancak etkili şekilde kullanırsanız 20 günden fazla süre kullanabilirsiniz. Bunun için kedi tuvaletini her yaptığında kaptaki dışkıyı temizlemek gerekir.
Kedinizin kumunu günde en az iki kere temizlemeniz gerekmektedir.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilirler.
Özellikle tuvalet eğitimi almış kediler kendi kum kaplarına tuvaletlerini yaparlar. Ancak bazı durumlarda evcil kediler kakalarını halıya da yapabilmektedirler.
Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri