herhangi bir inşaat kumu, deniz kumu, hafriyat atığı, taş, moloz, talaş gibi sıradan bir kum olmamalıdır.
Kedi kumu deniz kumundan olur mu? Deniz kumundan kedi kumu olabilir. Ancak kedi kumu yapabilmeniz için malzemeye ve zamana ihtiyacınız olacak. Çünkü deniz kumunu iyice süzgeçten geçirmelisiniz.
Geniş bir leğenin en dibine çok az saksı toprağı koysunlar (bir avuç filan yoksa çok dağılır) üzerine de gazeteleri boyuna 2-3 santim genişliğinde uzunlamasına yırtarak/keserek leğenin içini doldursunlar. O toprak kokusunu alıp leğene yapar çişini kakasını. Bu yöntem yüzde yüz işe yarar.
Genel bir kural olarak, her bir kedi için bir kum kabı ve artı bir ekstra kaba sahip olmalısınız. Bir kediniz varsa, kum kabını sık sık temizlemeniz koşuluyla küçük bir evde veya apartmanda bir kum kabı yeterli olabilir.
Kediler en çok ince kumları sevmektedir. · Kolay topaklanan kumları tercih etmeniz sizin açınızdan daha iyi olacaktır. Zira kolay topaklanma, kolay bir temizlik demektir. · Silikon içeren kumlar bazı kedilerde alerjiye sebep olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Topaklanan kedi kumu/ topaklanmayan kedi kumu
En iyi kedi kumları, atıkların etrafında topaklanan sıvı emici malzemelerden yapılır. Bazı topaklaşan kumlar yıkanabilir bile. Kedilerin çoğu için tüm uzmanlar, topaklaşan kedi kumunun en uygun yöntem olduğu konusunda hemfikirdir.
Haftalık kedi kumu değişimi yapıyorsanız, 5 LT kedi kumu 15 günde biter. Ancak etkili şekilde kullanırsanız 20 günden fazla süre kullanabilirsiniz. Bunun için kedi tuvaletini her yaptığında kaptaki dışkıyı temizlemek gerekir.
Kedinizin tuvalet alışkanlığına göre de 15 günde ya da ayda 1 kez çamaşır suyuyla yıkayıp temiz kumla değiştirmenizi öneririz. Bir gözünüz kedinizin tuvalet kabında olursa ve bunu rutin bir alışkanlığınız haline getirirseniz hem kediniz sağlıklı ve keyifli olur, hem de temiz bir ev ortamını sağlamış olursunuz.
Kabın içine ılık su koyun ve 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin. 10 dk bekledikten sonra durulama işlemine geçin. Karbonatın kötü kokuları uzaklaştırdığı bilinen bir ip ucudur.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilirler.
İdrar Yolu Hastalıkları Kediniz idrarını kum kabının dışına yapmaya başladıysa, aklınıza gelmesi gereken ilk olasılık idrar yolu hastalığı olmalıdır. İdrar kesesinde tahriş veya enfeksiyon olan kediler idrarını sık sık saksılara, lavaboya veya küvete yapar.
Ever Clean'i diğer kedi kumu türleri ile karıştırırsanız, aynı mükemmel sonuçları elde edemezsiniz. Düzgün bir şekilde topaklanmayabilirler. Ancak, farklı bir kum markası kullanmayı planlıyorsanız, bu durumda kedinizin değişime daha hızlı alışması için bir miktar yeni kumu eskisiyle karıştırabilirsiniz.
Ever Clean'i tuvalete dökülebilen bir kedi kumu değildir; bu nedenle asla dökmeyin. Ever Clean, topaklanma yapan bir kedi kumu olup boruların tıkanmasına neden olabilir, hatta kanalizasyon sistemlerin zarar verebilir.
Peki deniz kumunu nasıl temizlenir? Öncelikle, kumunuzun içindeki çöpü ayıklamanız gerekir, bunun için bir elekten geçirmelisiniz, elenen kumu çok iyi yıkayıp, içinde ki tuzu süzmek de gerekir. Bunun için kumu bir hafta boyunca bir kaba koyun arada elinizle kumu karıştırarak, içindeki tuzun ayrışmasını sağlayın.
Yine evinizdeki kullanmadığınız çok küçük olmayan kare bir fırın tepsisini kullanabilirsiniz kenarları alçak olduğundan yavru kediniz içine rahatlıkla girip çıkabilir fakat etrafa kumu çok saçan kediniz varsa yüksek bulaşık kaplarıda kullanılabilir.
Talaştan Kedi Kumu Yapımı
Yine biyolojik çözünürlüğü yüksek ve dayanıklı bir madde olan talaştan da kedi kumu yapmak mümkün. Talaşı direkt olarak marketlerden satın almak yerine tershanelerin atık olarak değerlendirdiği talaşlardan edinmek, çevre için daha faydalı bir hareket olma özelliği taşır.
Bu sorunun cevabına ise, bir sodyum bikarbonat yani evlerde kolayca bulunabilen karbonat, sirke ve enzimatik temizleyicilerle bu işlemi gerçekleştirebileceğinizi söyleyebiliriz. Bu ürünleri kullanarak idrar kokusundan etkili bir şekilde kurtulabilirsiniz.
Koku yapmayan en iyi kedi kumu markaları olarak genellikle Bentonit, Refleks, Eve Clean, Proline gibi markalar tercih edilmektedir. Bu markaların fazlasıyla tavsiye edilmesi ve genellikle tercih edilmelerinin sebebe koku yapmaması ile birlikte oldukça iyi emicilere sahiptirler.
Kokulu Kumlar; Hem kumun daha uzun süre kullanılması hem de kediniz tuvaletini yaptıktan sonra kötü kokunun oluşmasının önlenmesi, kokulu kedi kumu ile mümkün olacak. Hoş kokan kumlar, büyük ölçüde kedinizin tuvaletinin kokusunu bastıracaktır. Bu sayede çok daha uzun süre kedi kumunun kullanılması sağlanacaktır.
Beş litre aldığınız kedi kumunu haftalık olarak değiştirirseniz 15 günde aldığınız kum biter.
Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir.
Mikrofiber kedi paspasları, içerdiği mikrofiberler sayesinde kedilerin patilerini çok iyi bir şekilde temizler, yumuşaktırlar, yüksek ölçüde sıvı emici ve kir temizleme özelliğinden dolayı çok tercih edilen bir üründür. Kaymaz tabanı sayesinde çok kullanışlıdır. Titiz ve hassas kediler için çok uygundur.
1 litre kum 1,4-1,5 kilo oluyor. Kumdan kuma oran fark ediyor tabi. 1 kilosu da 0,7-0,8 litre eder.
Yaklaşık olarak bir yetişkin kediye 10 kg mama, ortalama 2-3 ay kadar yetebilir. Kedinin kilosuna göre hangi 10 kg kedi mamasını tercih etmeliyim? Kedinizin kilosuna, yaşına ve sağlık durumuna göre veterinerinizin önerisiyle uygun bir 10 kg kedi maması seçebilirsiniz.
Kedi tuvaletinin temizlenmemesi sadece kedi için değil evde yaşayanlar için de tehlikelidir. Temizlenmemiş tuvaletin yol açabileceği problemlerden bir tanesi de aşırı miktarda amonyağa maruz kalmaktır. Tuvalete biriken idrar ve dışkıdan yayılan amonyak eve dağılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri