Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise soğuk suda ıslatacaksanız içine mutlaka 1 çay kaşığı tuz atmanız gerektiğidir.
Dolapta kalmışsa bozulmamıştır. Suyun üstüne bakın baloncuk baloncuk oluşumlar varsa pişirmeyin.
Bir gece önceden suda bekletilen kuru fasulye normal tencerede yaklaşık 1 saatte pişebilir. Fakat kuru fasulye suda bekletilmez ise normal tencerede pişirilmesi çok uzun sürebilir. Bu nedenle normal tencerede kuru fasulyenin haşlanabilmesi için mutlaka bir gece suda bekletilmesi önerilmektedir.
Eğer vaktiniz yoksa kuru fasulyelerinizi 40 dakika suda bekletin. Ardından düdüklü tenceredeye alarak yumuşayana kadar pişirin. Fasulyeleriniz hafif yumuşadıktan sonra oda sıcaklığında dinlendirin. Ardından kilitli poşetlere ya da buzdolabı poşetlerine kuru fasulyelerinizi pay edin.
Zira önümüze çıkan ''bir gece önceden ıslatma kuralı'' var. Elbette bir gece önceden ıslatmak kuru fasulyenin daha kolay pişmesini ve daha lezzetli olmasını sağlıyor.
İlgili 25 soru bulundu
40-45 dakika kadar bekletin.
Renk değişikliği varsa , fasulye koyu sarı veya buna yakın renkli ise fasulye bozuk demektir. 2. Bozulmuş bir fasulyenin rahatsız edici keskin bir kokusu vardır. 3. Küf tutmuş ise o fasulye bozulmuş demektir.
Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.
Akşamdan ıslatılan fasulyeyi düdüklüde kısa sürede pişirebilirsiniz. Akşamdan ıslatmak fasulye lezzeti açısından da önemlidir. Islatma işlemi hem daha kolay pişirme sağlar hem de lezzetti etkiler.
Bu sorunun yanıtı evettir. Bakliyat çeşitleri buzdolabında uzun sürelerce saklanabilmektedir. Bakliyatı açtıktan sonra cam kavanoz veya bez torbalara aktararak buzdolabında saklanabilmektedir. Bakliyatları cam kavanoza aktardıktan sonra ağzını sıkıca kapatarak hava almasını engellemek gerekmektedir.
Kuru fasulye yemeğini pişirdikten sonra arta kalanları saklamak istiyorsanız buzdolabına kaldırabilirsiniz. Tencerenin kapağını hava almayacak şekilde kapatın. Kuru fasulyeyi buzdolabında, en fazla 3 gün saklayabilirsiniz.
ISLAMAYI UNUTTUĞUNUZ FASULYEYİ KURTARACAK YÖNTEM
Kaynattıktan sonra 1 bardak soğuk su veya buz ilave edelim. Ocağınızı kapatın ve 1 saat bekleyin. Suyunu süzerek yemeğinizi pişirmeye başlayabilirsiniz.
Bitkiler generatif devrede tam çiçekte iken sulanmamalıdır. Sulama zamanları fidelerde üç yaprakçıklı asıl yaprağın görünmesi sırasında, çiçeklenmeden evvel, meyve tutumundan 10 gün sonra ve hasattan 1 ay önceki devrelerde olmak üzere sulama yapılmalıdır. Sık ve hafif sulama yapılmalıdır.
Pişirildikten sonra buzdolabına kaldırılan yemekler 3-4 günün sonunda bozulmaya başlar genelde.
Kuru Baklagiller: Mercimek, fasulye ya da nohut gibi kurubaklagiller de su içermez. Bu nedenle son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekse de bu gıdalar dayanıklı gıdalardır.
Filizlendirme baklagil, tahıl, tohum, çekirdek ve badem gibi sert kabuklu yemişlerin çimlenmeye başlaması sürecidir. Yenebilir bütün tahıllar, tohumlar, baklagiller, sert kabuklu yemişler ve ayçekirdeği gibi bazı çekirdekler filizlendirilebilir. Filizlendirme besinlerin vitamin, protein ve enzim değerlerini arttırır.
Kuru fasulye herkesin kendi damak tadına göre farklı yaptığı bir yemek olsa da dikkat edilmesi gereken püf noktalar bulunmaktadır. Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer.
Kuru fasulye püf noktaları bilindikten sonra dünyanın en uysal baklagilidir. Ama bilmezsen böyle daha "kuru fasulye nasıl ıslatılır?" da sıkışıp kalırsın. Kuru fasulyeyi bir gece önce sıcak suyla kenara koyun, sabah ilk taşım suyunuzu süzüp, suyu tazeleyip öyle pişirin.
Kuru fasulye yaparken bir gece önceden ıslatmak şart. Ertesi gün tencerede uzun uzun pişirilerek en güzel kıvamına ulaşıyor. Bunlarda bir hayli zaman alıyor. Ancak bir gece önceden fasulyelerinizi ıslatmadınız diyelim, ya da çok uzun süreler fasulyenizi kaynatacak zamanınız yok.
Bir gece önce ıslatılan kuru fasulye soğuk su ile nohut ise kaynamış su ile ıslatılmalıdır.
* Yeşil mercimek ve barbunyanın rengi koyulaşmışsa, kahverengileşmişse, eski mahsul olduğunu gösteriyor ve kesinlikle yenmemesi gerekiyor. * Fasulye ve barbunya paketlerinde yarım taneler varsa, bozuk görüntülü taneler karıştırılmışsa, bunu da almamak gerekiyor.
Bakliyatlar çok geç bozulan gıdalardır. Bakliyatları nasıl muhafaza edecek kısmına gelirsek. Bakliyatlar serin ortamda durmaması lazım, kavanozların içerisine koyup dolapta muhafaza edilmesi en iyi halidir.
Kabuğunun taze olduğunu anlamak için rengine bakmak gerekiyor. Taze fasulye, eğer kolay bir şekilde kırılmıyorsa ve esnemiyorsa bozulmuştur. Yine kokusu farklılaşmışsa bozulma süreci başlamış demektir. Marul, roka, maydanoz gibi yeşil sebzeler de dikkatli bir şekilde saklanmazsa bozulur.
Kuru fasulye süresiz olarak güvende kalabilir . Pişirdiklerinde yumuşamaları daha uzun zaman alacaktır – ve bazen tamamen yumuşamayacaktır – yaklaşık bir veya iki yıl sonra, ancak yaşlandıkları zaman besin değerlerini kaybetmezler, böylece raf ömürleri belirsiz olarak sınıflandırılır.
Kullanılacak fasulyeleri bir gece önceden ıslatmak, yemeğin daha hızlı pişmesini ve daha kolay yumuşamasını sağlar. Islatma suyunun içine bir çay kaşığı tuz ve az miktarda karbonat eklemek de yardımcı olacaktır. Islatılan fasulyeleri pişirmeden önce, mutlaka temiz suda durulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri