Genellikle kalmaz . Tirmalama izi genel olarak gecer. Ama yuzdeki derin izler kalir.
Soğuk su ile yıkadıktan sonra bir antiseptik solüsyon ya da krem ile bölgeye tedavi uygulayın ve yara bandı ile kapatın. Bu işlemi yaptıktan kısa bir süre sonra tırmalama izleri de geçecektir ancak çizikler geçmediyse ve o bölgede kabarma oluştuysa bir doktora başvurmanız gerekir.
Buz küpleri
Çarpma ve düşme gibi durumlarda müdahale aracı olarak kullanılan buz küpleri, yeni oluşmuş tırnak izlerinde de fazlasıyla etkili. Bir beze sardığınız buz küplerini patili dostunuz tarafından tırmalandığınız anda bu bölgeye yerleştirirseniz izin kalıcı olmasını engelleyebilirsiniz.
Tırnak izleri sorunu geçicidir ve korkulacak bir şey yoktur. Herhangi bir tedavi uygulanmadan kısa süre içinde, kendiliğinden geçer.
Tanım. Kedi tırmığı hastalığı, bazı kaynaklarda kedi tırmığı ateşi olarak da görebilirsiniz, ( KTH ), subakut bölgesel lenfadenopati ile karakterize ateşli bir hastalıktır. Enfeksiyon ajanı Bartonella henselae'dır. Genellikle hastalık 2-4 haftalık tedavi sonrası geriler.
İlgili 42 soru bulundu
Genellikle kalmaz . Tirmalama izi genel olarak gecer. Ama yuzdeki derin izler kalir.
Fakat tırmalayan bir sokak kedisi ise hastalık taşıma riski bir ev kedisine göre daha fazla olacaktır. Bunun için her ihtimale karşı hastaneye gitmekte fayda olacaktır. Ama siz bunun öncesinde tırmalanan bölgeyi bol su ile yıkamalı ardından batikon veya kolonya yardımı ile temizlemelisiniz.
Çoğu yara izleri zamanla yok olur ve uzun süreli sağlık sorunlarına neden olmamaktadır. Bir yara izinin nasıl değiştiği, konumuna, boyutuna ve türüne bağlı olarak değişmektedir. Bir yara izi zamanla silikleşebilir ama tamamen kaybolmaz. Bazı yara izleri aylar veya yıllar sonra sorunlara neden olabilir.
Hasar olan bölgeye zeytinyağı sürmek iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Buz küpleri bir beze sarılarak iz olan bölgeye uygulanmalıdır. E vitamini içeren yağlar, izlerin yok olmasında oldukça etkilidir. Bir limonun ikiye bölünerek iz olan bölgeye uygulanması, iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
Yara izi tedavisinde genellikle lazer ve zımpara işlemleri yani mekanik olarak iz olan bölgeyi aşındırma şeklinde tedaviler uygulanır. Bunun yanı sıra kişinin kendi kanından elde edilen PRP (Platelet rich plasma) uygulaması ile yara izi tedavi edilir. Akut dönemde silikon ve iz kremleri işe yarayabilir.
Kedi Tırmalaması ve Doktora Gidilmesi Gereken Durumlar
Öncelikle kedi tırmığı derinse ve kanamaya neden olmuşsa yarayı hemen sabun ve suyla temizlemeniz gerekir. Yarayı temizledikten sonra antiseptik krem sürün ve steril bir bandajla kapatın.
Hastalık kedini ısırdığı veya tırmaladığı yerde günler sonra küçük bir kabarcık ya da şişlik şeklinde başlar ve çoğu zaman bir böcek ısırığı sanılır. Ağrılı olmayan bu şişliklere daha çok bacaklar, kollar ve başta rastlanır. Bu olaydan birkaç hafta sonra ısırılan bölgenin lenf düğümlerinde şişme olur.
En basitinden, deri ve yumuşak dokuda enfeksiyona neden olabilir. Örneğin kedi tırmığı hastalığı, özellikle yavru kedilerin tırmalaması ile bulaşan sistemik bir enfeksiyon hastalığıdır. (Doğal ortamında yaşayan hayvana örnek olarak, köylerde yaşayan ve insana alışkın olmayan kedileri bile verebiliriz).
Genel sistemi etkileyen durumlarda genellikle hastalık iştahsızlık, ateş, halsizlik şeklinde seyrederken daha nadir vakalarda göz enfeksiyonlarına, ensephalite, akciğer enfeksiyonuna, kemik ve iskelet enfeksiyonlarına, endokardit gibi kalp enfeksiyonlarına neden olup hayati tehlikede oluşturabilmektedir.
Kedi kuduza karşı aşılanmamışsa tıbbi yardım alınmalıdır. Bir kedi birini ısırdıysa ve kedinin kuduza karşı aşılandığına dair bir kanıt yoksa, kişi kuduz enfeksiyonu için tedavi edilmelidir.
Travmalardan ve çarpmalardan oluşan yaralar, Tırnak izi, kedi tırmığı, kağıt kesiği, bıçak kesiği ve jilet kesiği gibi yaralanmalardan oluşan izlerin tedavisinde, akne skarlarının ve çukurlaşmış derin yaraların iyileştirilmesinde, yatalak hastaların yatak yaralarında, ameliyat sonrası, sezaryen dikişi gibi ameliyat ...
Temas ettiği yüzeydeki bütün canlı hücreleri yani iyi ve kötü tüm bakterileri öldüren bir sıvıdır. Bu sebeple yaranın sağlıklı deri kısmına iyot içeren sıvı, yara içerisine ise sadece antibiyotikli merhemler uygulanır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra temiz kuru bir pansuman bezini yaraya kapatarak yapıştırırız.
Yara izleri kalıcıdır ama değişmez değildir. Yara izi, üç kademede sınıflandırılan yara iyileşmesinin görünür son adımıdır: Enflamasyon evresi, çoğalma evresi ve yeniden yapılanma evresi. Yara izi oluşum süreci bir-iki yıl kadar sürebilir. Bu zaman zarfında görünümü olumlu etkileyebilirsiniz.
Küçük çizik ve sıyrıklar genelde 1-2 günde iyileşir ama büyük çaptaki yaralar 1 hafta kadar tedavi gerektirir.
BepanJel®, kesikler, ciltteki kesik, çatlak veya sıyrık, yanıklar ve güneş yanıkları gibi küçük yaraların tedavisi için özel olarak geliştirilmiştir. Hidrojel batma hissi oluşturmadan, serinletici yapısı ile hızlı etki göstererek ağrıyı hızlıca yatıştırır. Bunun yanı sıra, yara çok nemli ya da çok kuru olmamalıdır.
Hangi nedenle olursa olsun hangi yöntemle yara kapatılırsa kapatılsın onarım bölgesinde bir tamir süreci başlar. Yara izinin son halini alması 1-2 yıl sürer. Zamanla yara izi ten rengine döner. Başlangıçta hissedilen sertlik yumuşar ve daha düzenli hale gelir, ancak iyi veya kötü mutlaka bir iz kalır.
Tırmalayan kedinin aşıları tam değilse veya tırmalama derin ise, kuduz aşısı yaptırmak gerekir. Kuduz, ölümcül bir hastalıktır ve kedi tırmalaması ile bulaşma riski vardır. Kuduz aşısı, tırmalanan bölgeden virüsün vücuda girmesi durumunda hastalığı önlemeye yardımcı olur.
Örneğin kedi bir kolunuzu tırmaladığında o kolunuzun koltuk altında şişme meydana gelir. Çok nadir durumlarda kedi tırmığı hastalığı çok ciddi semptomlara neden olur. Bunun sonucunda kemiklerde, kıkırdaklarda, gözlerde, beyinde, kalpte ya da diğer organlarda ciddi problemler meydana gelir.
Isırık bölgesinde herhangi bir kızarıklık, şişme veya iltihaplanma olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Eğer ısırık ciddi görünüyorsa veya enfeksiyon belirtileri ortaya çıkarsa (kızarıklık, şişme, ağrı, ateş vb.), derhal bir sağlık profesyoneline başvurun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri