Kedideki mantar nadir görülse de, insanlara bulaşabilir. Mantar enfeksiyonunun insana geçme olasılığı, bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde ve özellikle çocuklarda daha yüksektir. Bu nedenle, böyle durumlarda kediyle teması azaltmak önemlidir ve ortam hijyenine özellikle dikkat etmek gerekir.
Kedilerden insanlara bulaşan ve insanlarda vücut mantarı olarak ortaya çıkan bu mantar türü genellikle genç ve orta yaş gruplarında görülebiliyor. Tedavisi konusunda endişe edilecek bir durum söz konusu değildir. Hafif bir tıbbi müdahale ile hastalıktan kurtulmak mümkün.
Kedilerde mantar enfeksiyonunun tedavisi genellikle veteriner hekim tarafından reçete edilen antifungal ilaçlarla yapılır. Bu ilaçlar genellikle oral olarak kullanılır. Ancak bazı durumlarda, veteriner hekim mantar enfeksiyonunun yerel olarak tedavi edilmesi için kedi mantar spreyi veya losyonu önerebilir.
Kedilerde mantar enfeksiyonu en sık kulak içinde, patilerinde ve tırnak içlerinde olur. Mama artıklarının çenede kalması ve tüylerin arasına bulaşması durumunda, bu bölgede de mantar enfeksiyonu görülebilir. Önlem alınmadığı takdirde tüm vücuda yayılabilir.
Kedilerde oluşan mantarlar genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden geçen bir durum olsa da, hastalığın bulaşıcı olması ve insanlara ve diğer hayvanlara bulaşma ihtimali nedeniyle mutlaka tedavi edilmelidir.
İlgili 17 soru bulundu
Elma Sirkesi
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Mantar enfeksiyonuna karşı kullanılan sirke yöntemi son derece iyi gelecektir ve kısa süre içerisinde kızarıklıkların gittiğini ve mantar bölgesinin giderek küçüldüğünü fark edebilirsiniz. Bazı kedilerde mantar enfeksiyonu ilerlediği için sirke yöntemi iyi gelmeyebilir.
Kedi aşı takviminde temel ve mutlaka yapılması gereken 3 aşı bulunmaktadır. Karma, kuduz ve lösemi aşısı bu 3 temel aşılardır. Kedi aşılarına baktığımız zaman bunun yanında mantar aşısı da mevcuttur. Kedi aşı takviminde mutlaka olmazsa olmaz parazit uygulamalarıdır.
Kediye bütün mantarlar zehirli: Mantar.
Ortalama 190-210 TL arası değişkenlik gösterebilir. Kedinizin sağlığı için ve mantar enfeksiyonuna yakalanmasını beklemeden önce mutlaka kedi mantar aşısını tamamlamalısınız.
Mayadan kaynaklanan deri enfeksiyonları için tavsiye edilen kedilerde mantar banyosu ise mantar hastalığını yok etmek için çok etkili bir tedavi yöntemidir. Hastalığı etkisiz hale getirmek için mayadan kaynaklanan enfeksiyonlar için özel olarak üretilmiş şampuanlar ile kedinizi yıkamanız gerekir.
Kedi aşı fiyatları klinikten kliniğe farklılık gösterir. Ama genel olarak Karma aşı için ortalama 400TL, kuduz için 250TL, mantar için 500 TL, lösemi için ise 450 TL verilebilir.
Mantar enfeksiyonları sadece deri bölgesini etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda kedilerin bağışıklık sisteminin zayıflamasına da neden olur. Bağışıklık sistemi düşen kedilerde halsizlik, zayıflama ve sürekli uyuma gibi durumlar görülmektedir.
Temas yoluyla, evcil hayvanlar aracılığı ile, kişisel eşyaların ortak kullanılması ile bulaşabilir. Kasık mantarı ve atlet ayağına neden olabilir. Tedavisinde genellikle antifungal ilaçlar kullanmak ve hijyene dikkat etmek yeterli olur.
Mantar enfeksiyonu vücudun hemen her bölgesine yerleşebilir. En sık rastlanan belirtisi kaşıntıdır. Mantar nerede yerleşmişse o bölge kaşınır. Cilt yüzeyini etkilediği durumlarda ciltte; pullanma, kırmızı döküntüler ve yumrular, saç mantarında; saç dökülmesi ve etkilenen bölgede kellik meydana getirebilmektedir.
TRİCOBOR Krem Deri Kremi 80g Bileşimi Biyo Dermacure TRİCOBOR Krem; Klorhekzidin HCl, Glikolik Asit, Borik Asit, içeren kokusuz ve yağsız bir kremdir. Kullanım Sahası Biyo Dermacure TRİCOBOR Krem, Kedi, köpek, at, küçük ve büyükbaş hayvanlar için hazırlanmış deri bakım ürünü bir kremdir.
Kedilerde mantar enfeksiyonları, genellikle çevrede bulunan mantarlar solunduğunda veya ciltlerindeki bir çatlaktan vücutlarına girdiğinde ortaya çıkar. Mantarlar genellikle, toprakta ve enfekte hayvanların dışkısında bulunur.
Mantar Aşısı :
Mantar hastalığı belkide kedilerde en sık görülen deri hastalıklarından biridir. Etken M.canis, M. Gypseum, T.mentagrophytes'dır.Hastalık ilerleyici karakterdedir.Tedavi edilmediği takdirde hızlı bir şekilde yoğun deri lezyonları oluşturur.
Bunlar karma aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısıdır. Bu aşı uygulamalarından önce kedilere iç ve dış parazit uygulaması yaptırmak gerekmektedir. Veterineriniz gerekli kontrolleri ve parazit uygulamasını aşılardan önce hatırlatacaktır.
İç Parazit uygulaması yaptırmazsanız: kedinizin ve sizin iç parazitlerden korunmamanız anlamına gelir. İç parazitler bağırsak ve mide başta olmak üzere karaciğer, akciğer gibi hayati organlarda yaşar ve sayıca artması halinde hem sizde hem de kedinizde ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.
Sirke ile Kedi Piresi Temizliği Yapmak
Pire temizliğinde en doğal ve en etkili metot sirkedir. Kedide bulunan pireleri temizlemek adına ilk önce ”sprey şişesine” sahip olunması gerekir. Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir.
Kedilerde mantar enfeksiyonu mantar sporlarının yutulması, solunması ya da deri tarafından emilmesiyle gerçekleşir. Kedilerde deride meydana gelen mantar enfeksiyonları diğer enfeksiyonlardan daha yaygın görülmektedir.
19- Bazı kedi sahipleri, mantardan hindistancevizi yağı, kantaron yağı, zerdeçal ya da elma sirkesi gibi doğal çözümlerle kurtulduğunu belirtiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri