Çoğu köpek, ilk olarak proöstrusun başlangıcından sonraki 10. ve 14. günler arasında çiftleşmeye izin verir. Dişi köpek, erkeği kabul ettiği sürece, gün aşırı olmak üzere toplam iki veya üç çiftleşme genellikle yeterli kabul edilir. Ancak bazı dişi köpeklerde proöstrus belirtileri belirgin değildir.
Genel olarak bakıldığında köpekler yılda iki kez çiftleşirlerken, çiftleşmeyi dişi köpekler belirler. Önemli olan dişi köpeklerin kızgınlık dönemine girmeleri ve erkeği kabul etmesidir. Etik olarak bakıldığında köpeklerin yaşını doldurmadan çiftleştirilmesi hem sağlıkları hem de gelişimleri için uygun değildir.
Erkek için çekicidirler ancak henüz çiftleşmeyi kabul etmezler. Proöstrus evresi kanamanın ilk görüldüğü günden çiftleşmeye kabule kadar ortalama 9 ( 2-22 ) gün sürer. Östrus evresi, dişi köpeğin çiftleşmeyi kabul etmesiyle başlar ve ortalama 6-12 (2-20) gün sürer.
Yavru sayısını köpeklerde etkileyen diğer etkenler erkeğin sperm sayısı, çiftleşme zamanı,dişinin sağlık durumu,rahimin kondüsyonu ve diğer pek çok faktörle ilişkili olabilmektedir.
Yavrular cinsel olgunluğa eriştiklerinde ana-babaları ve kendi öz kardeşleri ile çiftleşebilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Buna 'kilitlenme' denir ve son derece normaldir. Peniste, bulbus glandis denilen bir bölgenin şişmesi yüzünden oluşur. Kilitlenme sırasında, erkek köpek, dişi ile arka arkaya duracak şekilde dönebilir. Köpekleri ayırmaya çalışmayın, aksi takdirde onları yaralayabilirsiniz.
Dişi köpekler kısırlaştırıldıktan sonra çiftleşmesi mümkün olmamaktadır. Erkek köpeklerdeyse çiftleşme görülebilmektedir. Fakat erkek köpeklerde çiftleşme kısırlaştırma ameliyatı sonrası yoğun olmamaktadır.
Yapı olarak büyük olan köpekler küçük olan köpeklere göre daha fazla yavru doğurabilmektedir. Mesela boyut ve yapı bakımından büyük olan kangal cinsi köpekler bir doğumda 7 – 8 arası bazen de daha fazla yavru doğurabilmektedir. Küçük ırk köpekler ise bir doğumda 1 – 4 arası yavru dünyaya getirdiği bilinmektedir.
İki köpek sahiplenmek için köpeklerin cinsleri, yaş ve diğer özellikleri oldukça önemlidir. Birbirlerine uyum sağlamaları gerekir. Köpekler oldukça uysal ve itaatkar olsa da bölgeci ve paylaşmayı sevmeyenler nedeni ile evdeki huzur bozulabilir. Ayrıca artan masraflar ve sorumluluklar düşünülmelidir.
Köpeklerin hamilelik süresi genel olarak 55 ile 70 gün arasında değişiklik göstermektedir. Bildiğiniz üzere köpekler tek seferde çoklu doğum yapan canlılardır, köpeğinizin kaç adet yavrusu olabileceğini veteriner muayenelerinde öğrenebilirsiniz.
Köpek çiftleştirme zamanı ideal olarak dişinin üreme döngüsünün 9. ve 13. günlerinin arası olarak kabul edilir. Ancak köpeklerin üreme döngüsü boyunca günde en fazla bir kez olmak üzere çiftleşmelerine izin verilebilir. Aynı gün içerisinde birden fazla çiftleşme hem erkek hem dişi için yorucu ve yıpratıcı olabilir.
Dişi köpeğin erkek köpekleri reddettiği dönem östrusun sona erdiğinin göstergesidir. Bir defa çitleşmeyle de hamile kalabilirler. Bu dişinin ovulasyon zamanı ile ilgili bir durumdur.
Dişi köpek erkek köpeklerle birlikte olmak, oynaşma ister fakat çiftleşmeyi arzu etmemektedir. Akıntının başlamasından 8-9 gün sonra vulvaya gelen akıntı saman rengine döner, kan da kalmamıştır. Çiftleşme için en uygun zaman bundan sonra ki 3 gündür.
Dişi köpekler, üreme döngülerinin doğurganlık aşamasına geldiklerinde "kızgınlık" dönemine girmektedir. Kızgınlık dönemi ortalama olarak 3 hafta sürmektedir ve bir köpek çoğunlukla 6 ila 8 ayda bir kızgınlık dönemine girecektir.
Detaylar. Dört adet köpek dişi vardır. İkisi üst çenede, ikisi de alt çenede bulunur. Kesici dişlerden daha uzun ve daha güçlüdürler.
Ortalama 6-12 gün sürer. Kızgınlığa giriş döneminde görülen belirtiler artarak devam eder. Ayrıca bağırma, inleme, kuyruğunu yana atma, beline basınç yapınca ayaklarını gererek cevap verme durumları da vardır.
Ölen evcil hayvanları belediyeler veya veteriner yoluyla yakmak veya hayvan mezarlığına gömmek mümkündür. Hayvanınızı bahçeye gömmek hijyenik açıdan risk taşımaktadır. Evcil hayvanın ölmesi, bir sahibin başına gelebilecek en zor anlardan biridir.
Bilim insanlarının ölü sahibini yiyen köpekler konusunda kafası çok karışık. Köpeklerin %73'ü sahiplerinin yüzünü, %15'i ise karın bölgesini yiyorlar. Adli tıp antropolojisi alanında uzman olan Carolyn Rando ise bu durumu köpeklerin isteyerek yapmadığını ileri sürüyor.
Büyük ırk köpeklerin ortalama ömrü 10-13 yıl arasındadır. Orta boy köpek ırklarının ise yaşam süresi 13 ile 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir.
Doğumun ikinci aşamasında yavrunun doğmasını sağlayacak daha sık ve güçlü kasılmalar meydana gelir. Anne köpek, yavru köpekleri her şey yolundaysa 30-60 dakikada bir dünyaya getirir. Bir yavrunun doğumuysa 10-15 dakika içerisinde tamamlanır.
Yavru köpeğiniz aşağıdaki yaşlarda yetişkin bir köpek haline gelir: Çok küçük ırk (4 kg): sekiz ay. Küçük ırk (5 - 10 kg): 10 ay. Orta ırk (11 - 25 kg): 12 ay.
böyle bir çiftleşmeden bir hayvan oluşmaz.
Küçük ırk dişiler büyük ırk erkeklerle kesinlikle çiftleştirilmemelidir. Bu çiftleşme anatomik olarak hem erkek hem de dişi için zorlayıcı olabilir.
Öncelikle, mastürbasyon, kerkinme ya da bir şeyin tepesine çıkma hareketi hem dişi hem erkek köpekler için normal bir davranıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri