Çoğu köpek, ilk olarak proöstrusun başlangıcından sonraki 10. ve 14. günler arasında çiftleşmeye izin verir. Dişi köpek, erkeği kabul ettiği sürece, gün aşırı olmak üzere toplam iki veya üç çiftleşme genellikle yeterli kabul edilir.
Bir dişi köpek yılda ortalama 3-4 kez döngü yapabilir, ancak en sık görüleni ve sağlıklı olanı yılda iki döngü yapması olarak önerilmektedir. Köpekler Kaç Kere Çiftleşirse Gebe Kalır? Köpekler bir kez çiftleşmeyle de hamile kalabilirler.
Kediler de olduğu gibi mevsimsel olarak çiftleşme yaşamazlar, mevsimlerden bağımsız olarak çiftleşirler. Genel olarak bakıldığında köpekler yılda iki kez çiftleşirlerken, çiftleşmeyi dişi köpekler belirler. Önemli olan dişi köpeklerin kızgınlık dönemine girmeleri ve erkeği kabul etmesidir.
Çiftleşme sırasında, erkek köpek arkadan gelip dişinin sırtına çıkar ve belini ön ayakları ile kavrar. Sonra hızla kalçasını ileriye itip penisini dişinin vajinasına sokar. Sperm boşalımı meydana geldikten sonra, köpekler 10-30 dakika boyunca ayrılmazlar. Buna 'kilitlenme' denir ve son derece normaldir.
Dişiler bu dönemde erkeklerin dikkatini çekmeye başlar fakat çiftleşmeyi kabul etmezler. Ortalama 9 gün sürer. Kızgınlık dönemi dişi köpeğin çiftleşmeyi kabul ettiği dönemdir. Ortalama 6-12 gün sürer.
İlgili 26 soru bulundu
Dişi köpek, erkeği kabul ettiği sürece, gün aşırı olmak üzere toplam iki veya üç çiftleşme genellikle yeterli kabul edilir. Ancak bazı dişi köpeklerde proöstrus belirtileri belirgin değildir.
Köpeğin kızıştığı zaman, dişilik organı şişmeye başlar. Genital bölgesinin genişlemiş ve dışarı doğru çıkmış olduğunu fark ediyor olmalısın. Dişilik organının ucu, erkek köpeğin girmesini kolaylaştırmak için yukarı doğru çıkmalı.
Küçük ırkların ilk kızgınlıkları 6-10 aylarda görülürken, büyük ırklarda 18-20 aya kadar uzayabilir. Köpeklerde çiftleştirme için en uygun yaşlar ırka göre değişmekle birlikte 2-6 yaşlardır.
Kanamanın başlamasından kısa bir süre sonra (9-14'üncü günler), dişi çiftleşmeye uygun hale gelir. Çiftleşmenin şekillenmesini takip eden 61-65 gün sonrasında ise doğum gerçekleşir.
2 kardeş eşleştiği zaman yavrular genetik hastalıklara açık olurlar. Bu tip çiftleşmelere in-breeding denir ve köpeklerde ortaya çıkma ihtimali yüksek olan genetik hastalıkların tümünden üreticisi sorumludur. Alman Çoban Köpeklerin\'de izin verilen en yakın eşleşme 2-3 yada 3-2 kan yoğunluğundaki eşleşmelerdir.
Yavrular cinsel olgunluğa eriştiklerinde ana-babaları ve kendi öz kardeşleri ile çiftleşebilmektedir.
Yavru sayısını köpeklerde etkileyen diğer etkenler erkeğin sperm sayısı, çiftleşme zamanı,dişinin sağlık durumu,rahimin kondüsyonu ve diğer pek çok faktörle ilişkili olabilmektedir.
Dişi köpeğin erkek köpekleri reddettiği dönem östrusun sona erdiğinin göstergesidir. Bir defa çitleşmeyle de hamile kalabilirler. Bu dişinin ovulasyon zamanı ile ilgili bir durumdur. En uygun çiftleştirme günü kanama başladıktan yaklaşık 10 gün sonradır diyebiliriz.
Ortalama 6 ya da 8 ayda bir kızgınlık dönemine giren köpekler, yaklaşık 3 hafta süren bir çiftleşme süreci yaşar. Pek çok köpek ırkı, 6 aylık olduğunda kızgınlık dönemine girip çiftleşmeye hazır hale gelebilir. Bu zaman zarfı içinde çiftleşen köpeklerin hamile kalma şansı oldukça yüksektir.
Köpeklerde hamilelik yaklaşık 62-64 gün boyunca devam eder. Bu süre ortalama süredir, köpeklerin ırkları ve yavru sayısı köpek gebelik süresi için farklılığa neden olabilir.
Fakat ameliyat sırasında kızgınlık dönemine girmelerini sağlayacak üreme hormonları alındığı için hormonları çiftleşme için uygun seviyeye gelmez. Diğer bir deyişle dişi köpeklerin kısırlaştırıldıktan sonra çiftleşmesi çok mümkün değildir. Erkek köpeklerde ise çiftleşme gerçekleşebilir.
Eğer son yavrunun çıkışından bir saat sonra yeni bir yavru görülmez ise doğum bitmiştir. Anne o zaman sakinleşir, gevşer ve yavruları ile ilgilenir. Köpeklerde ortalama yavru sayısı 4 dür.
Bu içgüdüsel bir davranış olup günün her saati gerçekleştirebildikleri bir rutindir. Vücutlarını toz kir keneden temizlemelerine yardımcı olur. Vücudunun her bölgesini yaladıkları gibi kimi zaman cinsel organlarını da yaladıklarına sıkça şahit olmaktayız.
Küçük ırk dişiler büyük ırk erkeklerle kesinlikle çiftleştirilmemelidir. Bu çiftleşme anatomik olarak hem erkek hem de dişi için zorlayıcı olabilir.
Pek çok ırkta, köpekler yaklaşık 6 aylık olduklarında ilk kızgınlık dönemine girmektedir; ancak bunun daha erken ya da daha geç olması da mümkündür. Vajinadan bir miktar kanama olduğunda, vulva şiştiğinde ve köpeğiniz daha sık idrara çıktığında, çoğunlukla kızgınlık döneminde olduğu anlaşılabilir.
Ancak çok fazla faktörden etkilenen bu sürenin dört aya kadar inmesi veya on iki aya kadar uzaması mümkündür ve herhangi bir hastalık anlamı taşımayabilir. Dişi köpek için östrus dönemi, ya yaşanan bir çiftleşme ile bireyin hamile kalması ya da bu hormonal ve fizyolojik olayların sönmesi şeklinde sona erer.
d. 4 sağlıklı yavruda, 3 tane dişi sahibine, 1 tane erkek sahibine verilir. Seçim hakkı erkek sahibinindir.
Çiftleşen köpeğin hamile kalmaması için veteriner yardımı gerekir. Dişi köpeğin çiftleştiği görüldüğünde zaman kaybetmeden veterinere gidilmelidir. Bu durumdaki köpeğe 3 gün aralıklarla hormon uygulaması yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri