Kediler de olduğu gibi mevsimsel olarak çiftleşme yaşamazlar, mevsimlerden bağımsız olarak çiftleşirler. Genel olarak bakıldığında köpekler yılda iki kez çiftleşirlerken, çiftleşmeyi dişi köpekler belirler. Önemli olan dişi köpeklerin kızgınlık dönemine girmeleri ve erkeği kabul etmesidir.
Dişi köpeklerde çiftleşme yaşı 12-18. aylar erkek köpekler içinse 18. ay normaldir.Yani erkek ya da dişi köpeğimizi 18 aylık yani birbuçuk yaşını tamamlatmadan çiftleştirmemeliyiz. → Dişi ve Erkek köpeklerde fiziksen olarak en uygun çiftleşme zamanı ne zamandır ?
Köpek çiftleştirme zamanı ideal olarak dişinin üreme döngüsünün 9. ve 13. günlerinin arası olarak kabul edilir. Ancak köpeklerin üreme döngüsü boyunca günde en fazla bir kez olmak üzere çiftleşmelerine izin verilebilir. Aynı gün içerisinde birden fazla çiftleşme hem erkek hem dişi için yorucu ve yıpratıcı olabilir.
Dişi köpeklerde kanama (kızgınlık) yılda 2 defa görülür ve sadece bu dönemlerde çiftleşirler. Dişilerde kızgınlık dönemini üçe ayırırız. Kızgınlığa giriş döneminde hormonal aktiviteler başlar. Dış görünüşte cinsel organın büyümesi ve kanamanın başlaması ile anlaşılır.
Erkek için çekicidirler ancak henüz çiftleşmeyi kabul etmezler. Proöstrus evresi kanamanın ilk görüldüğü günden çiftleşmeye kabule kadar ortalama 9 ( 2-22 ) gün sürer. Östrus evresi, dişi köpeğin çiftleşmeyi kabul etmesiyle başlar ve ortalama 6-12 (2-20) gün sürer.
İlgili 41 soru bulundu
Kediler de olduğu gibi mevsimsel olarak çiftleşme yaşamazlar, mevsimlerden bağımsız olarak çiftleşirler. Genel olarak bakıldığında köpekler yılda iki kez çiftleşirlerken, çiftleşmeyi dişi köpekler belirler. Önemli olan dişi köpeklerin kızgınlık dönemine girmeleri ve erkeği kabul etmesidir.
Yavrular cinsel olgunluğa eriştiklerinde ana-babaları ve kendi öz kardeşleri ile çiftleşebilmektedir.
Buna 'kilitlenme' denir ve son derece normaldir. Peniste, bulbus glandis denilen bir bölgenin şişmesi yüzünden oluşur. Kilitlenme sırasında, erkek köpek, dişi ile arka arkaya duracak şekilde dönebilir. Köpekleri ayırmaya çalışmayın, aksi takdirde onları yaralayabilirsiniz.
Dişi köpek erkek köpeklerle birlikte olmak, oynaşma ister fakat çiftleşmeyi arzu etmemektedir. Akıntının başlamasından 8-9 gün sonra vulvaya gelen akıntı saman rengine döner, kan da kalmamıştır. Çiftleşme için en uygun zaman bundan sonra ki 3 gündür.
Kızgınlık dönemi ortalama olarak 3 hafta sürmektedir ve bir köpek çoğunlukla 6 ila 8 ayda bir kızgınlık dönemine girecektir. Pek çok ırkta, köpekler yaklaşık 6 aylık olduklarında ilk kızgınlık dönemine girmektedir; ancak bunun daha erken ya da daha geç olması da mümkündür.
Köpeklerde ortalama 7-10 ay arası 'puberte' ( yani cinsel erginlik ) gelişir. Ancak ırk iriliğine bağlı olarak bu süre uzayabilir. Çok iri ırklarda 18 hatta 20. aya kadar bile sarkabilir.
Fakat ameliyat sırasında kızgınlık dönemine girmelerini sağlayacak üreme hormonları alındığı için hormonları çiftleşme için uygun seviyeye gelmez. Diğer bir deyişle dişi köpeklerin kısırlaştırıldıktan sonra çiftleşmesi çok mümkün değildir. Erkek köpeklerde ise çiftleşme gerçekleşebilir.
Yavru sayısını köpeklerde etkileyen diğer etkenler erkeğin sperm sayısı, çiftleşme zamanı,dişinin sağlık durumu,rahimin kondüsyonu ve diğer pek çok faktörle ilişkili olabilmektedir.
Hatta her gün başarılı bir şekilde çiftleşebilirler , bu nedenle tüm yıl boyunca ayda 30 kez çiftleşmeleri mümkündür. Dişi köpeklerin %40'ı sadece bir çiftleşme seansından sonra hamile kalabilir.
Köpekler genellikle 9-12 aylık bir süreç içinde doğum yaparlar. Köpeklerde doğum süreci, tüylerin dökülmesinden kısa bir süre önce başlar ve doğumdan hemen önce tüylerin dökülmesi tamamlanır. Ancak, bazı köpekler daha erken doğum yapabilir ve bazıları daha geç doğum yapabilir.
d. 4 sağlıklı yavruda, 3 tane dişi sahibine, 1 tane erkek sahibine verilir. Seçim hakkı erkek sahibinindir.
Dişi köpeğin çiftleşmesinden sonra kanaması sık görülen bir durumdur. Köpekler çiftleştikten sonra belirli bir süre boyunca kanlı akıntı görülebilir. Vulvanın hafif şişmesi ile birlikte kanlı akıntı daha belirgin olabilir. Bu süre dişi köpeklerde ortalama 2-9 gün arasında değişiklik gösterse de genelde 3 günlüktür.
böyle bir çiftleşmeden bir hayvan oluşmaz.
Kedi ve köpekler salyalarında bulunan özel mukus ve zımparamsı dilleri sayesinde yalayarak vücudunun her bölgelerini temizleyebilirler. Bu içgüdüsel bir davranış olup günün her saati gerçekleştirebildikleri bir rutindir.
Köpeğin kızıştığı zaman, dişilik organı şişmeye başlar. Genital bölgesinin genişlemiş ve dışarı doğru çıkmış olduğunu fark ediyor olmalısın. Dişilik organının ucu, erkek köpeğin girmesini kolaylaştırmak için yukarı doğru çıkmalı.
Bazı köpeklerde 125 milyonu aşkın koku reseptörü bulunur ve bu kadar hassas bir koku duyuları olduğu için vücudun daha terli olan kısımlarına yönelirler. İçgüdü. Köpeklerin başka memeli hayvanların kasık ve rektal bölgelerini koklaması içgüdüseldir. Yani sizi koklayarak sadece dürtülerini takip etmiş oluyorlar.
Yani iki kardesin farklı köpeklerden olma yavrularının bile birbirleriyle eşleşmesine izin yok.
ebeveynlik duyguları yoktur. yavrularını tamamen belleğinden silmektedir. keyfe keder cinsel hayat beklentileri ve algıları yoktur.
O gün bugündür hayvan sahipleri, kendi köpekleriyle yaşadığı deneyimleri anlatır durur. Ama gerçekten 'kıskanç köpek' var mıdır, hayvan bunu hissedebilir mi? Bu soruların şimdiye dek bilimsel bir cevabı yoktu. San Diego'da yapılan araştırmaya göre kanıtlandı ki, evet, köpekler de kıskanır!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri