Her şeyden önce kedinizin anestezi aldığını unutmayın ve bu titremelerin neden vücut sıcaklığı ile baş ederken üşüyor olmasından kaynaklı olabilir. Kedilerde kısırlaştırma sonrası bakım ise oldukça önemlidir. Kedinizi operasyon sonrası sıcak tutmanız gerekir.
Tıraş olmak için narkoz alan kediler ortalama olarak iki saat içerisinde uyanır. Ancak daha önce belirttiğimiz gibi tıpkı biz insanlardaki gibi narkoz etkileri sürer. Bu etkilerin tamamen sona ermesi 12 saati bulabilir. 12 saat sonra narkoz etkisi geçer ve kedinize mama verebilirsiniz.
Genel anesteziden uyanan kedi ve köpeklere yutkunma refleksi tam olarak yerine gelmeden oral yolla bir şey verilmemelidir. Tamamen uyandıktan sonra önce su, daha sonra sıvı gıdalar verilebilir. Ertesi gün normal beslenme programına geçilebilir.
Anestezinin etkisinin de geçmesi ile birlikte kedinize az miktarda su ve mama vermeye başlayabilirsiniz.
Kedilerin bu durumu atlatmaları, köpeklere göre biraz daha uzundur. Köpekler genelde 24 saatin sonunda normal hayatlarına dönseler de; kedilerde bu süre çoğu zaman 48 saate kadar uzamaktadır. Hastanın süreci daha rahat atlatması için, kendini güvende hissetmesi gerekir.
İlgili 43 soru bulundu
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Bunlardan baş dönmesi, bulantı, titreme, boğaz yanması, vücut bazı bölgelerinde hamlık ve uyuşukluk hissi, ağrı sayılabilir. Bu semptomların çoğu anestezistiniz tarafından sırasıyla yeterli sıvı alımınızın tamamlanması, yapılan narkotik ilaçların kararlı düzeyleri ile baş dönmesi ve bulantı etkisi düşürülür.
Bu reaksiyonlar enjeksiyon bölgesinde şişlik gibi hafif etkilerden kalbin durması, anaflaktik şok ya da ani ölüm gibi ciddi etkilere kadar değişiklik gösterebilmektedir. Ancak yapılan araştırmalara göre bir kedinin arabayla veterinere giderken araba kazasında ölme riski, anesteziden ölme riskinden çok daha yüksektir.
Kısır Kedi Beslenmesi Nasıl Olmalıdır
Kısırlaştırma operasyonu geçiren kedilere ilk beslenmeleri için mamanın anesteziden yaklaşık 6 ile 8 saat sonra verilmesi uygun olur. Anestezinin etkisini tam atamamış olan kedi bir süre mama yemek istemeyebilir.
Kısırlaştırma sonrası ağrısı olur mu? CEVAP: Şükran hanım sizin sıpa dua etsin böyle onu düşünen sahipleri var :) Dişi kedilerin operasyon bölgeleri anatomik yapı geriği karın boşluğundadır. Bu sebeple operasyon sonrası kas ve deri dokusunda dikiş hattında ağrı yaşaması muhtemeldir.
Ameliyattan kaç saat sonrasında kedinizin kendine geleceği, sağlık durumu ve bünyesine bağlıdır. İlk gün eve geldiğinizde kedi maması yenildiğinde kusma gerçekleşirse, mamayı kaldırın ve bir sonraki sabah az miktar olarak yeniden deneyin. Kediniz yeniden kusarsa ya da ishal olmuşsa, direkt veteriner hekiminize ulaşın.
Ameliyat sonrasında yiyeceği mama miktarında azalmaya gidilecek olmasından dolayı yavru kedi maması ve yetişkin kedi mamaları protein bakımından yeterli olması kedileriniz için oldukça iyi olacaktır. Böylece daha az miktarda mama yerken, yeteri kadar enerji sağlayacak besin tüketmiş olacaktır.
Yavru bir kedi altı saatte bir tuvaletini yapar. Yavru kedinizin yemek yedikten sonra veya suyunu içtikten sonra tuvaletini yapabilmesi için, uygun pozisyona getirerek genital bölgesini ve anüsünü nemli ya da yumuşak bir bezle nazik şekilde ovalamalısınız. Bu işlem kedinin ihtiyacı karşılanana kadar devam edilmelidir.
Narkozlu yani anestezili kediye ne zaman su verilmesi gerektiği hakkında bilgiyi almak için işlemi yapan kişiye sormak gerekir. Anestezinin etkisinin geçmesi gerekir. Bu etki 8 saat ile 24 saat arasında bir süreçte son bulur.
Kedi kısırlaşma ameliyatından sonra gerekli bakım ve kontrolleri yapıldığı zaman 15 gün içerisinde iyileşir. Kedi Kısırlaştırma Sonrası Dikişler Ne Zaman Alınır? Kedinin dikişlerinin, kısırlaştırma ameliyatı sonrasında 10 ve 14 gün içinde uzman veteriner hekim tarafından alınması gerekir.
Kısırlaştırma operasyonu olan kedi eğer dişi ise, kısırlaştırma sonrasındaki veteriner hekimin reçete ettiği antibiyotik tedavisini düzenli bir şekilde uygulamanız gerekir. Operasyon sonrasında ise operasyon bölgesini düzenli olarak kontrol etmeli ve olağandışı bir durum gelişirse veteriner hekime başvurmalısınız.
Kedinize en az 2 hafta banyo yaptırmayın. Çok kirlendiyse hafif nemli bir bezle silebilirsiniz. Kedinizin operasyon yarasına kesinlikle bir şey sürmeyiniz.
Kısır Kedilerin Beslenme Alışkanlıklarındaki Değişimler
Bu noktada temel olan, kedilerin kısırlaştırma işleminden sonra mutlaka kısırlaştırılmış kedi maması ile beslenmeleri gerektiğidir. Erkek ve dişi kedilerde kısırlaştırma operasyonu ile cinsiyet hormonu üreten organlar alınmaktadır.
Kısırlaştırma ameliyatı yaklaşık 4 saat sürer. Kediye cerrahi işlem uygulanacak olan bölgeler traşlanır. Daha sonra kedinin karın bölgesine kesik atılarak rahmi ve yumurtalıkları alınır.
Kedilerde anestezi işlemi, doğal karşılanması gereken bir işlem. Öncelikle bunu belirterek söze girelim. Anestezi olması gereken bir kedi için narkozun bir zararı bulunmuyor. Yani kedi ameliyat olurken anestezi işlemi sırasında ve sonrasında gönül rahatlığı ile operasyonun tamamlanmasını bekleyebilirsiniz.
Bu titremelerin altında birçok sebep yatabilir. Her şeyden önce kedinizin anestezi aldığını unutmayın ve bu titremelerin neden vücut sıcaklığı ile baş ederken üşüyor olmasından kaynaklı olabilir. Kedilerde kısırlaştırma sonrası bakım ise oldukça önemlidir. Kedinizi operasyon sonrası sıcak tutmanız gerekir.
Hipotermi geçirdiğini fark ettiğimiz kedi veya köpeği hemen bulunduğu soğuk alandan alıp, daha sıcak bir yere götürmeliyiz. Bir an önce ısınabilmesi için üzerine havlu, battaniye örtmeli ya da daha hızlı sonuç almak için bir fön makinası yardımıyla onu acilen ısıtmaya çalışmalıyız.
Ameliyat olduğunuz gün eve gitmeniz kararlaştırıldı ise mutlaka bir yakınınız eşliğinde gitmeli ve ilk gece yalnız kalmamalısınız. Ameliyattan sonraki ilk 24 saatte aktif olarak trafiğe çıkmanız, sanayi makineleri kullanmanız ve önemli kararlar almanız sakıncalıdır.
Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer. Ancak uyuşukluğun kendiliğinden geçeceği unutulmamalı ve geçmesine yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri