Kediler kırılgan bir yapıya sahiptir. Sahiplerinin bazı kötü davranışlarından dolayı küsebilir. Kediler uzun süre yalnız bırakıldığı zaman sahibine karşı tavır alır. Uzun bir süre tek başına bıraktığınız zaman kediniz kendisini yalnız hisseder.
Bu açıdan strese girmeleri, depresif hissetmeleri ve rutinlerindeki değişimler sahiplerine karşı küsmelerindeki en temel faktördür. Eve gelen başka bir kedi başta olmak üzere hayvan ya da misafir olarak dostunuzun gelmesi düzeninin bozulduğunu hissetmesine ve size küsmesine neden olmaktadır.
Yapılan dünya çapındaki araştırmalara göre kediler de tıpkı insanlar gibi sahiplerine küsebilir, tavır alabilir ve alınabilirler. İlk duyulduğunda inanması kulağa güç geliyor olabilir çünkü kediler son derece umursamaz ve tepkisiz hayvanlardır.
Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
Diğer bir deyişle "kediler sahiplerini özler mi?" sorusunun yanıtının evet olduğu düşünülebilir, sadece kurdukları bağ ve sahipleri döndükleri gösterdikleri özlem belirtileri onlara özgüdür! Dahası, kediler de tıpkı köpekler gibi ayrılık kaygısı yaşayabilen canlılardır.
İlgili 17 soru bulundu
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
Kediler, kısa süreli hafızaya sahip olsalar da eski sahiplerini unutmazlar. Elbette bu kedinize gösterdiğiniz ilgi ve kediniz ile geçirdiğiniz süreye de bağlıdır.
Kediler küstüğünde her zaman oynadığı ve sevdiği oyunları ve oyuncaklarla oynamaz. Aynı zamanda mama ve suyunu içmez veya çok az yiyecek tüketir. Enerjik değildir ve sürekli durgun bir haldedir. Kediler küstüğü durumda sürekli uyumak ister.
Kedilerin konuşmalarını anlayıp taleplerini yerine getirdiğiniz zaman, sevildiklerini ve önemli olduklarını net bir şekilde anlarlar.
Depresyon. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de depresif ruh hali benzer şekillerde kendini gösterebilir. İştah azlığı, fazla tüy dökme, uyaranlara karşı ilgisiz olma, aşırı korkma ve kalabalıktan kaçma en belirgin durumlardandır.
Kediniz size sürtünerek mırıldanıyorsa bilin ki sizi sevdiğinizi söylüyordur. Bununla birlikte sevimli sevimli mırıldanırken ön patileriyle adeta hamur yoğurur gibi hareketlerde bulunuyorsa sizi “çok çok” sevdiğini anlatmaya çalışıyordur.
Kediler üzüntüyü hisseder mi? Kediler üzerinde yapılan birçok araştırmada insan duygularına karşı duyarlı oldukları ortaya çıktı. Bu nedenle kediler üzüntüyü hissedebiliyor.
Yapılan yeni bir araştırmaya göre kediler sahiplerinin kendileriyle doğrudan konuştuğunu anlıyor. Kedi sahipleri, evcil hayvanlarıyla iletişim kurmak için her türlü numarayı denerler. Ancak tiz bir ses tonu takınmak miyavlamak ya da dört ayak üstüne düşmek işe yaramıyorsa sizi görmezden geldiklerini düşünebilirsiniz.
Kediler Sahiplerini Unutur mu? Kediler daha önce zaman geçirdikleri diğer evcilleri, onlara ilgi gösteren insanları ve onları rahatsız eden insanları hatırlayabilirler. Yapılan araştırmalar bir kedinin uzun süreli hafızası bir köpeğinkinin yaklaşık 200 katı olduğunu göstermiştir.
Teknik olarak kediler üzüldükleri zaman insanlar gibi ağlayamazlar. Kediler üzgün ve incinmiş olduklarında genelde acılı bir şekilde miyavlarlar. Gözlerinden yaş akmasa da, diğer hayvanlar gibi kedilerde duygularını hissedebilen varlıklardır.
Kediler sarılmayı sever mi? Kediler genel olarak kucaklanmayı ve sarılmayı sevmezler. Özgürlüklerinin kısıtlanmasına izin vermezler. Ve böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda onların mücadele ettiğini ve kollarınızdan kurtulmaya çalıştığını gözlemleyebilirsiniz.
Sizin onu öpmenizle, onun size göz kırpması aynı aşk. Siz onu öpücüklere boğarken, o size bakıp gözünü kırpabilir. Sakince kırptığı gözleri, size öpücük gönderdiğinin işaretidir. Kedileri dudaklarından öpmeyin!
Kediler, insanlara karşı kayıtsızlıklarıyla tanınırlar: Kedi sahibi olan hemen herkes, onlara seslendiğimizde bize kulak asmadıklarını söyleyecektir. Fakat, perşembe günü Scientific Reports'ta yayımlanan bir çalışmaya göre -duyduklarında oradan uzaklaşıp gitseler bile- ev kedileri isimlerini tanıyor.
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Kediler öpüldüğünü anlamaz. Ancak sevildiğini anlar ve hisseder. Bu nedenle öpücüğün bir sevgi ifadesi olduğunu belirtmek gerekir.
Kediniz dikkat çekmek için size hafif hafif pati atıyorsa, başını ya da yüzünü ellerinize sürtüyorsa, rahat bir vücut duruşuna sahipse bu davranışlar da kedinin mutlu olduğunu gösteren beden dili işaretleri arasında yer alır. Mutsuz kedileri de aynı şekilde beden dili ile anlamak mümkündür.
Aşırı miktarda kedi maması tüketimi, kusması ya da iştahsız olup hiç mama yememesi de depresyonda olduğunu bize gösterebilir. Durduk yere etrafı yalaması, aşırı tüy dökmesi tuvalet alışkanlığının dışına çıkması da zaman zaman görülen depresyon belirtilerindendir.
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Hatırlama konusunda da üstlerine yok. Örneğin veterinere götürülmekten hoşlanmayan bir kedi, siz daha sokağa dönmeden nereye götürüldüğünü anlayıp tepki verebiliyor. Ayrıca, burunları da çok keskin. Bu konuda köpeklerle yarışmaları mümkün olmasa da bir kedi, evinin yolunu sadece koklayarak bile tespit edebilir.
Kedilerin sahipleri değiştiğinde kafaları karışır ve gergin davranışlar sergilerler. Yalnızlık duygusu da bu dönemde kediler tarafında hissedilmesi normal duygular arasında yer almaktadır. En sevdikleri insanın neden gelmediği anlayamazlar ve bu karmaşıklık günlük rutinlerine yansır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri