İfraz işlemi nasıl yapılır dediğimizde tapuda tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Bir arazinin maksimum değerine ulaşabilmesi için parsel ayrılma yani ifraz işleminin yapılması gerekmektedir.
İfraz Şartları Nelerdir? İfraz yöntemi ile elde edilecek parsellerin, parsel derinlikleri 30 metreden, genişlikleri ise 20 metreden az olmamalıdır. İfraz işlemi esnasında, tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan ve kamuya ait bir yola cephesinin olması şarttır.
İFRAZ NEDEN YAPILIR? Taşınmazın değerini arttırmak, daha çabuk satılmasını sağlamak ve hazırlanan imar planının uygulanmasını temin için yapılır. Ancak, İmar kanunun 15. maddesinin son fıkrası “ imar planı dışında kalan alanlarda yönetmeliklerinde tayin edilecek miktarlardan küçük ifrazlara izin verilmez.” demektedir.
Madde 61 - Bu bölümde bulunmayan hususlarda bu Yönetmeliğin Dördüncü Bölümündeki hükümler geçerlidir. İfraz ve Tevhid İşleri: Madde 62- (Değişik:RG-2/9/1999-23804) Üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda yapılacak ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel (5000) m2 den küçük olamaz.
Tapu sicil müdürlüğü tarafından yapılacak işlemler;
İfraz işlemi akit gerektirmeyen bir işlem olması nedeniyle, Resmi senet düzenlenmez, istem belgesi düzenlenir. İstem belgesinde istem sahibinin kimlik bilgileriyle adresi de yer alır.
İlgili 39 soru bulundu
İfraz işlemi nasıl yapılır dediğimizde tapuda tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Bir arazinin maksimum değerine ulaşabilmesi için parsel ayrılma yani ifraz işleminin yapılması gerekmektedir.
Genelde hissedarların kendi adlarına olan hisse oranların daki arsaların fiili durumda ayrıştırılmasını sağlamak ya da büyük m² tarlaların toprak koruma kanuna göre bölünmeye uygun olması durumunda parsellenerek satışı amacıyla uygulanır.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Ülkemizde tarım arazilerinin gerek paydaşlar, gerek mirasçılar arasındaki ihtilaflar nedeniyle parça parça ayrılması tarım arazilerinin verimsizleşmesine neden olmakta, tarla vasfındaki araziler için yapılacak ifraz işlemleri bakanlığın onayına tabi olmaktadır.
Gayrimenkul sahibi ya da yetkili temsilcisinin nüfus cüzdanı veya pasaportu. Gerçek kişilerde 1 adet 6x4 ebadında vesikalık fotoğraf. İfraz işlemi bir temsilci ya da vasi tarafından gerçekleştirilecekse vasi kararı, vekaletname ya da yetki belgesi. Belediye encümen kararı veya il idare kurulu kararı
İfraz(ayırma), tevhit(birleştirme) ve yola terk için özel harita mühendislik büroları veya lihkaplar tarafından hazırlanmış fiziki ve dijital dosya eklenerek birim evrak biriminden başvuru yapılır.
Tapuda, birden fazla kişinin sahip olduğu taşınmaz mallar hisselere bölünerek ayrı ayrı tapu şeklinde çıkartılabilmektedir. Bu da ifraz işlemi adı altında yürütülen düzenlemeyle bölünebilmektedir.
İmar kanunu gereği minimum parsel oluşma şartlarını tamamlayan her parsele inşaat izni verilebilir. Minimum parsel büyüklüğü kanunen verilen yapılaşma şartlarına göre imaren en düşük 300 m, imar dışında ise 600 m civarında olabilmektedir.
Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yapılacak ayırma (ifraz) işlemlerinde parsel genişlikleri 15 metreden, derinlikleri 20 metreden az olamaz. Ayırma yoluyla en çok beş parsel elde edilebilir, ayırma yoluyla elde edilen parsellerde ikinci kez ayırma yapılamaz.
Hissedarı olunan taşınmazlar üzerindeki anlaşmazlıkları çözebilmek için tek parsel olan tapuyu, farklı parsellere bölerek ayırabilmek mümkündür. Ancak ayrımı yapılacak taşınmazın, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili genelgesinde belirtilen bölünemez büyüklükteki arazilerden olmaması gerekmektedir.
Mirasçılar, oybirliği ile anlaşarak miras kalan tarım arazisini diledikleri gibi paylaşabilecektir. Mirasçılar arasında anlaşma olmaması halinde ise TKAKK hükümleri uygulanacaktır. Mirasçılar, tarımzal araziyi bir mirasçıya devredebilecekleri gibi üçüncü bir kişiye de devredebilirler.
Köy İçi Arsa Bölünebilir Mi? Belediye mücavir alan sınırları dışında planı bulunmayan köy ve mezraların yerleşik alanlarında ifraz yapılması mümkündür. Yani köy içi arsa bölünebilir, ifraz edilebilir.
Taşınmazın hisseli tapu senedi, önceki hali ile kalır. Hisseli tapuları ayırmak için belirli oranlarda harç masraflarının ödenmesi lazımdır. Ayırma işlemindeki kayıtlı değer üstünden binde 11,38 ödenmesi gerekmektedir.
İfraz suretiyle en fazla beş adet parsel elde edilir, ifraz suretiyle elde edilen parsellerde ikinci kere ifraz yapılamaz." kuralı yer almıştır.
İfraz Nedir? İfraz; tapu sicilinde tek bir parselden meydana gelen bir taşınmazın, imar planına uygun biçimde hazırlanmış haritalar üzerinde birden fazla parsele ayrılmasına verilen isimdir. İfraz işlemi sonucunda ayrılan parseller tapuya tescil edilir.
Yani tek parsel olarak kayıtlı olan taşınmazın usule uygun düzenlenmiş olması gerekir. Bu düzenlemede kazaen ya da yargı yönünden anlaşılması ile belli parsele bölünmesi mümkündür. Bu şekilde ayrılan arsaların parseli tapu kütüğünde farklı bir sayfa şeklinde tescillendirilmektedir.
Hisseli tapuda ifraz işlemi yapmak için öncelikle, tüm ortakların yazılı onayının alınması gereklidir. Bu onayların alınması sonrasında, taşınmazın bulunduğu ilgili Tapu Sicil Müdürlüğüne başvuru yapılır. Başvuru sırasında gerekli belgeler hazırlanarak sunulur ve işlem ücreti ödenir.
Öncelikle, imarlı, ifrazlı, parsellere ayrılmış bir arsa almış olmanızı diliyoruz. Zira yasalara göre her arazi arsa değildir ve imarsız arazilere ev inşa etmek yasaktır... İmar izni bulunan bir araziye sahipseniz hayalinizdeki evi gerçeğe dönüştürmek için öncelikle bir yapı ruhsatı almanız lazım.
Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın imar planlarına uygun olarak düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne ayrı ayrı tescil edilmesi işlemine kısaca ifraz denir. Zaten ifrazın sözlük anlamı da ayırmak demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri