Mısır yapraklarını derin bir tencerenin dibine döşeyip mısırlarınızı üzerine koyun. Tencereniz büyük değilse mısırları ikiye bölebilirsiniz. Tencereye mısırların üzerini geçecek kadar sıcak su koyup, bir tatlı kaşığı şeker ekleyin ve mısırları 30 dakika boyunca haşlayın.
Mısırları haşlarken içine attığınız şeker de mısıra hem güzel bir tad verir, mısırı yumuşatır ve çabuk pişmesini kolaylaştırır. Eğer mısırları düdüklü tencerede yapacaksanız, süt mısırı 30-35 dakikada pişerken, orta olgunlukta bir mısır 1 saatte pişebiliyor.
Ocağın en yüksek ateşe getirin. Önceden hafif bir şekilde haşladığınız (haşlamadan da yapabilirsiniz) tutacak yardımıyla her yeri renk alana kadar közleyebilirsiniz. Tavada közlemek isterseniz koçansız bir şekilde önceden ısıtılmış döküm bir tavada ara ara diğer yüzlerini çevirerek közleyebilmeniz mümkün.
İlgili 42 soru bulundu
Mısırlarınızı haşlarken daha ilk aşamada suyun içerisine tuz atmayın. Aksi halde mısırlarınızı sertleştirirsiniz. Tuzu biraz daha haşlanmaya başladıktan sonra ilave edebilirsiniz. Daha yumuşak mısırlar elde etmek isterseniz yarı oranda süt yarı oranda da su kullanarak mısırlarınızı haşlayabilirsiniz.
Mısırın üzerine de 1 çay kaşığı tuz serpiştirin. Tencerenin saplarından tutup 2-3 defa sallayın. Daha sonra tencerenin kapağını kapatıp, mısırların kızmasını bekleyin. Tencereden mısır patlama sesleri gelmeye başlayınca yine tencerenin saplarından tutup, 2-3 defa daha sallayın.
Mısırların tuzu iyice yemesi için tuzu kavurma yani karıştırma aşamasında eklemelisiniz. Mısırların rengi değişmeye başladığı zaman tencerenin kapağı kapatılmalıdır. Patlama aşamasında mutlaka tencere kapak açılmadan arada bir sallanarak karıştırılmalıdır. Patlama aşamasında ocağın altı açılmalıdır.
Bu oran yaklaşık % 14 civarında olmalıdır. Bu nedenle mısır tanesinin üzerine küçük bir delik açılıp tane güneşte bekletilirse ya da ısıtılırsa içindeki su buharı basınç yaratmadan delikten dışarı çıkar ve böylece mısır tanesi patlamaz.
Mısıra haşlarken atacağınız bir miktar şeker mısıra hem güzel bir tat verecektir, hem de mısırı yumuşatacak ve çabuk pişmesini kolaylaştıracaktır. Mısırı kabukları ile pişirmek mısıra aroma verip daha da lezzetli bir hale getirecektir.
1 bardak sütünüzü ve 2 lt kaynamış suyunuzu ekleyin ve kaynatın. Tencereniz kaynayınca ocağınızın altını kısıp düşük ayara getirin ve mısırlarınızı en az 4 saat kaynatın 5 saat bile kaynatabilirsiniz. Suyu eksilirse kaynamış su ekleyebilirsiniz. Soğuk su eklemeyin.
Kabuklarını da içerisine mutlaka koyun ki mısırlar lezzetlensin. Mısırınızı süt ya da suyun içerisinde haşlayabilirsiniz. Suyun içerisinde haşlayacağınız zaman içine mutlaka tuz ilave edin.
Tane tane ayıkladığınız mısırları derin bir tencere içine koyun. Üzerini 1 parmak geçecek kadar su koyun. Arzu ettiğiniz kadar tuz serpiştirip, 20dk kadar haşlayın. Mısırlar yeterince yumuşadığında ocaktan alın.
Hiç şüphesizki en lezzetli közlenmiş mısır, odun ateşinde közlenen mısırdır. Bu da en güzel mangal sonrası kalan kor ateşde yapılır. Süt mısırlarını közlemek yerine haşlayarak da tüketebilirsiniz.
Eğer tencereniz küçükse mısırları ortadan ikiye bölebilirsiniz. Ardından mısırların üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Son olarak da 1 su bardağı süt ve 1 tatlı kaşığı toz şeker koyup, hafifçe karıştırın. Hazırladığınız mısır tenceresini ocak üzerine alıp, tencerenin kapağını kapatın.
Mısır yavaş yavaş pişerse çok lezzetli oluyor. Eğer kart mısıra denk gelmediyseniz 1.5 saatte pişiyor. Emin olmak için mısır tanelerine çatal batırıyorum. Pişmişse çatal mısır tanelerine delik açıyor.
Mısırı ise en yumuşacık ve lezzetli haşlamak için ise süte ihtiyacınız var. Süt sayesinde mısırlarınızın tadı güzelleşiyor, daha yumuşacık oluyor ve daha hızlı bir şekilde pişiyor.
Mısırın sütlü olup olmadığını anlamak için elinize almanız gerekir. Eğer elinize aldığınız mısır, ağırsa sütlü ve taze bir mısırdır. Ancak mısırlar hafifse bu bayat ve sütsüz bir mısır olduğunu gösterir. İyi bir mısır almak için püsküllerine de bakmak gerekir.
Tencerenin kapağını kapatıp yüksek ateşte su kaynayıncaya kadar, kaynamaya başlayınca orta ateşte tam yarım saat pişiriyoruz.
Mısır bitkisi hasat zamanı geldiğinde bitkinin sap, yaprak ve tablaları tamamen kuruyup kahverengileşir. Danelik ürün için mısırda hasat zamanının geldiği koçan kavuzlarının kuruyup, danenin sertleşip normal görünen rengini alması, danenin sömeğe bağlandığı yerde siyah noktanın oluşması ile anlaşılır.
Harlı odun ateşi üzerine oturtulan büyük kazanlar veya tencereler içerisinde bolca su kullanılarak mısır taneleri pişirilir. Kullanılacak kül müktarı bir çay bardağı ile en fazla bir su bardağı kadardır. Yakşalık 1 saat kadar küllü suda kaynayan mısırlar, daha sonra bol su altında küllerinden temizlenir.
İnce tabanlı teflon ya da çelik bir tencerenin içine sıvı yağı koyun. Ardından üzerine kişi sayısına göre değişecek miktarda belirleyeceğiniz cin mısırları koyun. Tencereyi ocağın üzerine alın ve kapağını kapatın. Kısa bir süre sonra mısırlardan patlama sesleri gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri