Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilirler.
Kediler zifiri karanlıkta aynı biz insanlar gibi göremezler. Yalnız karanlık ortama ufacık bir ışık düştüğünde bile bizlerden çok daha iyi görebilirler.Odaya ay ışığı sızması bile yeteli olabilir. Tapetum lucidum, kedilerin gördüğü ışık seviyesini artırır.
Kedilerde Gece Aktiviteleri Nelerdir? Kediler geceleri bazı davranışlarıyla evde yaşayan insanları uyandırabilirler. Bu hareketlerin arasında geceleri koşturma, mobilyaları tırmalama, yatağa atlama, ayak parmaklarıyla oynama, kulağa saldırma ya da miyavlama gibi davranışlar yer alır.
Kediniz sizinle sürekli ışıkta duruyor ve bu duruma alışıyor. Alışa geldiği durumu bozmamak önemlidir. Zaten yalnız kalacağı için size bir süre küs olabilir, bir de karanlıkta bırakmak onu daha fazla yalnızlığa itebilir.
Kedilerin tuvaleti olduğunu anlayabilmek için kedilerin gözlemlenmesi gerekir. Tuvaleti gelmiş olan bir kedi eğer daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise bu bölgenin kokusunu alarak oraya yönelecektir. Etrafta kuytu bir köşe aramaya başlaması da mümkündür.
İlgili 36 soru bulundu
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilirler.
Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir.
Kediler karanlıkta göremezler, ancak ışığı insanlardan 7 kat daha detaylı algılayabilirler. Kediler, insanlara karanlık görünen ultraviyole aralığını görebilirler. Gözlerinde loş ışıkta görebilmelerini sağlayan bolca çubuk vardır. Ancak gelişmiş gece görüşü için renk algılarını feda ederler.
Kedinizi asla ceza vererek bir odaya kapatmamalısınız. Çünkü kedilere ceza vermek oldukça yanlıştır.
Maksimum süre ise 24 saat kabul edilir. Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır.
Geceleri yatakta bir kedi olması uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Nazik mırıltıları, beyaz gürültünün uyarıcı etkisine sahiptir. Uyku bozukluğunuz varsa, yatakta yanınızda bir kedi olması daha iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olabilir.
Özellikle uyurken kediler güvende hissetmek ve kendilerini sıcak tutmak isterler. Bu nedenle çoğu sahiplerinin yanlarında, kucaklarında ve üstlerinde uyurlar. Kediler için güvende olmak en önemli şeylerden biridir. Bu nedenle uyurken sahiplerine yakın yerlerde olmayı tercih ederler.
Kediler günlük işlevlerini gerçekleştirebilmek için uzunca bir süre uykuya ihtiyaç duyarlar. Kedilerin gün içinde uykuya ayırdıkları zaman, yaş ve aktiviteye bağlı olarak 14 ile 18 saat arasında değişmektedir.
Kediler çoğunlukla gündüzleri pasif haldedir ve günlerinin büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler. Tüm gün uyuyan bir kedi bütün enerjisini geceye depolamış olur. Böylelikle geceleri aktif bir halde olurlar ve sahiplerini gece boyunca uyandırabilirler.
Kediler çoğunlukla battaniye, yatak, yorgan, yastık veya kendilerine ait yataklarında uyumayı severler. Aynı zamanda kedi kulesi gibi yüksek alanlar da kedilerin uyumayı sevdiği yerlerden biridir. Ancak genel olarak kedilerin yumuşak alanları sevdiği ve bu alanlarda uyumayı tercih ettikleri bilinir.
Kediler geceleri insan gözüne göre daha net görürler. Bu da gece avlanmaları için çok iyi bir özelliktir. Kediler; mor, mavi, yeşil ve sarıyı iyi görmekte; kırmızı, turuncu ve kahverengi tonlarını ise daha az görmektedirler.
Alerjik insanların kedileri ile aynı odada uymaları pek de tavsiye edilmez. Örneğin astımınız varsa kedinizin tüyleri nedeniyle gece nefes almanız zorlaşır. Bu da uykunuzun bölünmesine, öksürük krizlerine ve nefes darlığına sebep olabilir.
Eğer kedinin yaş veya hastalık nedeniyle özel bir durumu bulunmuyorsa, bu durumda kediler evde bir hafta boyunca tek başlarına kalabilir.
Gözlemlemek İçin Saklanma
Örneğin "kediler neden yatak altına saklanır?" sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de bu durumla ilişkilidir. Kediler rahatsız edilmeyeceklerini garanti altına alıp çevrelerinde olup bitenleri gözlemleyen canlılardır. Saklanarak gözlemleme sürecinde avantaj elde etmeye de bayılırlar.
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
İnsanlarda ise durum tam tersidir. Tam olarak bu sebeple, insanlar geceleri çok kötü bir görüşe sahipken, gündüzleri cisimlerin renklerini çok başarılı bir şekilde algılayabilirler. Kedilerde de durum buna terstir: geceleri harika bir şekilde görebilseler de, cisimlerin renklerini algılamakta oldukça beceriksizdirler.
Kum kabını koymak için en ideal yer
Kum kabını koymak için en iyi yer, gözden uzak, yol üstünde ya da ayakaltında olmayan; buna karşın hem kediniz hem de sizin için erişimi kolay olan bir yerdir. Kediniz, tuvalet zamanı geldiğinde kum kabına rahatça ulaşabilmeli ve siz de kum kabını kolayca temizleyebilmelisiniz.
Evde uygun olmayan yerlere idrarını yapmaya başlayan bir kedi, kontrol için veteriner hekime götürülmelidir. Sistit, kedinin zorlanmasına ve sık sık az miktarda idrar yapmasına neden olabilir.
Yeni doğan bir kedi 3 hafta olana kadar tuvaletlerini kendi yapamazlar. Bu noktada ya anne kediden ya da siz sahiplerinden yardım istemektedirler. 3 haftadan sonra ise kendileri tuvalet ihtiyaçlarını giderebilirler. 1 aydan sonra ise tuvalet eğitimlerine artık başlayabilirsiniz demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri