Tarhana Otu Kullanımı
Tarhana otu, güneşte bir süre kurutulmaya bırakılır. Sonrasında toz haline getirilerek kavanoza koyulur ve bekletilir. Tarhana çorbası yapıldığında içerisine diğer malzemeler eklenerek, kaynatılarak içilebilir.
Oldukça güçlü ve belirgin bir kokusu olan çörtük otu yemek içerisinde sıklıkla tercih edilen oldukça lezzetli bir ot çeşididir. Yağ olarak da elde edilebilen bu ot, tıp içerisinde de sıklıkla tedavi amaçlı tercih edilmektedir.
Dilimizde Dereotu, Börek otu, Darağ otu, Darakdalı, Darak otu, Donak otu, Dorak, Doru otu, Durak, Hadimala, Hezertere, Hukar, Sakal otu, Samit, Samuk, Somit, Tarak otu, Tarakdalı, Tara otu ve Tarhana otu adları ile bilinmektedir.
Hıçkırık kesici etkiye sahiptir. Keskin tadı sayesinde kötü ağız kokusunu giderir.Grip ve soğuk algınlığından kaynaklanan baş ağrılarının tedavisinde kullanılır. Sindirim sistemini düzenler, karın ağrısı problemini ortadan kaldırır. Döl yatağını temizleyici özelliğe sahiptir.
İlgili 31 soru bulundu
Tarifte kullandığımız nohut hamurun mayalanmasını sağlamaktadır. Bu yüzden bu tarifte tekrardan maya kullanmanıza gerek olmayacak. Tarhananın kuruma süresi bulunduğunuz yerdeki sıcaklığa göre değişiklik gösterecektir.
Yörede tadından dolayı ekşi tarhana olarak da bilinen Kütahya Kızılcık Tarhanası, Kütahya iline özgü ürünlerin başında gelir.
Uşak Tarhanası; buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karışımı ile hazırlanan hamurun en az 21 gün fermente edildikten sonra, temiz bez üzerine serilerek ve belli aralıklarla boyut küçültülerek gölgede kurutulan granül yapıda bir tarhana çeşididir.
Tarhana, genellikle sebzelerin olduğu yaz aylarında yapılan bir üründür. İçinde domates, yeşil biber, kuru soğan, kırmızı biber, yağlı yoğurt, maydanoz, dereotu (bazı yörelerde tarhana otu, süt, tuz, acı ve tatlı kırmızı biber) vardır.
Toz tarhana, birçok yöremizde bu haliyle biliniyor ve tüketiliyor. Ana malzemeleri kimi zaman değişse de içine mutlaka; domates, etli kırmızı biber, yoğurt, un ve nane giriyor. Kimi zaman nohut ve mercimek ilave ediliyor.
Çorbanın adında da geçen tarhana otu; farklı yörelerde çörtük otu, şifalı ot, dikenli ot, tarhana otunun diğer adı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Robota olmayanlar elde minik minik doğrasınlar, sonra büyükçe kapaklı bir leğene robottan çektiklerimiz sebzeleri bırakalım. Üzerine bir kova yoğurdumuzu boşaltalım. Reyhanımızı doğrayıp ekleyelim, benim taze nanem olmadığı için kuru nane bıraktım içine eğer siz bulursanız kullanın.
Yoğrulan tarhana kocaman bir leğende 21 gün boyunca üzerine temiz bir sofra bezi örtülerek bekletilir. Bu 21 gün boyunca hamur halindeyken gün aşırı elinizi süt ile ıslatıp yoğurun, tarhanayı uyandırın.
Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Tarhananın ekşi olmasını sağlayan şey fermantasyon sürecidir. Tarhana maksimum ekşiliğine 8-9 günde ulaşır. Bundan sonra daha fazla fermante olamayan tarhana bekletildikçe ekşiliği gider. 21 gün bekletilen tarhanaların tatlı tarhana olarak adlandırılmasının sebebi budur.
Tarhananın uzun ömürlü olması için en önemli kural iyice kurutmaktır. İyice kurumayan, nemli kalmış tarhana kısa süre içinde bozulur, küflenir. Tarhananızı doğrudan güneşte kurutmak yerine 70-80 dereceye ayarladığınız fırınlarda da kurutabilirsiniz.
Tarhana, rutubet kokuyorsa ve kötü bir koku yayıyorsa bozulmuş demektir. Tarhananın rengi turuncudan siyaha dönmeye başladıysa, böceklenmiş olma ihtimali yüksektir ve kullanılmamalıdır. Tarhananın tadı çok ekşiyse ve her zamankinden farklıysa bozulmuş olabilir.
Yörük kültürünün en yoğun yaşandığı ve halkının büyük çoğunluğu yörüklerden oluştuğu bilinen Uşak ilinde de tarhananın yeri bambaşka. Hemen hemen her evde tarhana kültürü yaşatılıyor.
Tarhana hem probiyotik, hem de prebiyotik özellikler taşıdığı için “sinbiyotik” olarak kabul edilir. Bu özelliklerinden dolayı özellikle sindirim enzimlerinin yetersizliğinin sık olarak görüldüğü yaşlı insanlar ve bebekler için uygun bir gıdadır.
Anadolu'da yöresel çorba denildiğinde ilk akla gelenlerden biri olan tarhana, temel ham maddesi tahıl ve yoğurttan oluşan laktik asit ve alkol fermantasyonuyla üretilen bir gıda ürünüdür.
AA'da yer alan habere göre yazın kadınlar tarafından yoğun bir mesai sonunda hazırlanan geleneksel Uşak tarhanası, her mevsim ilgi görüyor. İçerisinde kırmızı biber, soğan, nohut, un, yoğurt ve maya bulunan tarhana, ramazanda çok tüketilen lezzetler arasında bulunuyor.
Anayasaları; Kalite ve lezzeti aynı standartta sunmak. Tarhana üretimi için Kütahya'nın tercih nedeni ise Tarhana üretimi için en ideal kuru havanın olduğu yer Tavşanlı ve Gediz'miş. Üretim yeri Tavşanlı, şirket merkezi İzmir. Yılda 350 ton tarhana yapıyorlar.
Tarhana Çeşitleri
Ülkemizde yaklaşık 50 çeşit tarhana olduğu bilinmektedir. Bunlardan bazıları; Ege, Trakya, Gediz, Sivas, Maraş, Beyşehir, Kastamonu yaş, göce, göçmen, kiren (kızılcık), hamur, et, süt, üzüm tarhanaları ve top, ak, kıymalı, şalgamlı ve pancarlı tarhanalardır.
Tarhana, A, B1, B2 gibi vitaminler içerdiği ve kanseri önleyen bileşikler ile zenginleştirildiği için kansere karşı koruyucu bir özelliği vardır. Bebekler gibi özellikle de gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı bir besin olan tarhana, kemik gelişimine de katkı sağlar ve önemli ölçüde kemikleri güçlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri