Kedilerde iç parazit tedavisi: Kedilerde iç parazit meydana gelmesi durumunda oral yolla alınan ilaçlar kullanılarak tedavi planlanması yapılır. Macun, tablet, toz ya da şurup formundaki ilaçların düzenli kullanımı ile iç parazit tedavisi yapılabilmektedir.
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.
Kedilerde iç parazit olduğu tespit edildikten sonra veteriner kontrolünde ilaç kullanımına başlanılmalıdır. Bu noktada ilk aşamada oral yol ile kullanılan ilaçlar ile parazitlerin ölmesi sağlanır. Bu ağız yoluyla alınan ilaçlar şurup, macun ya da tablet şeklinde kedilerde kullanılabilir.
Çıplak gözle çok zor görülebilecek kadar küçük olan parazitin larva formu sahip olduğu kanca benzeri dişleri ile bağırsak duvarlarını tahrip ederek yapışır ve bağırsak iltihabı, kilo kaybı, kanama ve sonuçta anemiye neden olur. Parazit, ince bağırsaklar dışında deri ve akciğerleri de etkileyebilme yeteneğindedir.
En belirgin semptomlar ise yavru kedilerde görülür. Eğer yavru kedinin bağışıklık sistemi zayıf ise ishal şeklinde belirtiler ortaya çıkar. Coccidia paraziti kediyi yüksek seviyede enfekte ettiyse kedinizde kusma, dehidrasyon, aşırı ishal görülür ve bu durum ölüme kadar gitmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
sorusunun yanıtı evet olarak verilebilir. Kancalı kurtlar, bazı tenya türleri, toksoplazma gibi parazitler kedilerden insanlara geçebilir.
İç ve dış parazit aşıları yapılmaması durumunda kedi veya köpeğinizle birlikte sizde parazitlere karşı savunmasız kalırsınız. İç parazitler özellikle mide, bağırsak ve karaciğer başta olmak üzere hayati organlarda tutunduğu için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Havaların sıcak olduğu ve pire, kene problemlerinin sık yaşandığı mevsimlerde dış parazit ilaçları ayda bir tekrarlanması gerekmektedir. Soğuk mevsimlerde de bu parazitler uygun ortamı ev içi sıcaklıkta bulabileceği için en azından yaşam döngülerini kırmak adına 3 ayda 1 tekrarlanması gerekmektedir.
Yukarıdaki belirtildiği üzere Toxoplasma gondii ve Leishmania adı verilen iki önemli parazit tek hücreliler grubunda yer alır. Toxoplasma gondii kedi barsağında mevcut olup dışkısı ile bulaştırıcı olduğu saptanmıştır. Bu yolla alınan parazit insanda hastalık yapabilir.
Sağlıklı dışkı genelde yumuşaktır (oyun hamuru gibi: ne çok yumuşak ne çok sert). Bu altın standart kabul edilir ve kedinizin tuvaletini normal şekilde yaptığının göstergesidir. Sağlıklı dışkı rengi koyu kahverengidir ancak çok koyu olmamalıdır; siyaha yakın olması dışkıda kan olduğu anlamına gelebilir.
Kedi hastalıkları da tüy dökme sorununa yol açar. Örneğin iç parazitleri olan bir kedi ciddi derecede tüy döker.
Pire taşıyan kemirgenlerin istenmeyen şekilde evlere girmesi kedilerin dış parazit riski yaşamasına neden olabilecek durumlar arasında yer alır. Kedinin tasma ile dışarıya çıkarılması, kontrollü de olsa gezmesinin sağlanması kedinin dış parazitlere karşı savunmasız kalmasına neden olabilir.
İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Evcil Hayvanlarda Bulunan Parazitler Ve Parazit Uygulamaları
Bu hayvanlar kendi başlarına yeterli temizliklerini yapmadıkları için tüylerinde yaşayan kene, pire gibi asalak hayvanlar insanlara geçebiliyor.
İç Parazit uygulaması yaptırmazsanız: kedinizin ve sizin iç parazitlerden korunmamanız anlamına gelir. İç parazitler bağırsak ve mide başta olmak üzere karaciğer, akciğer gibi hayati organlarda yaşar ve sayıca artması halinde hem sizde hem de kedinizde ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.
Bunun yanıtı oldukça basittir, kedinizle oynarken, kedinizi severken, kedinizi tararken ve onun yattığı yerlerde oturduğunuzda yattığınızda malesef taşıdığı parazitleri kendinize bulaştırmış olursunuz. Lakin unutmayın ki bir çok parazit dışkı ve salya ile bulaşır.
Kedilerde İç Parazitler Kedilerin bağırsak parazitleri, kedilerde kötü ağız kokusu oluşumuna neden olurlar. Düzenli aşılanma yapılmayan kedilerde ortaya çıkan ve ağızda kokuya sebep olan iç parazitler, düzenli aşılama sistemine geçiş yapılarak tedavi edilirler.
Evcil hayvanlar doğa ile iç içedirler, aynı bizler gibi biz nasıl kendimizi hastalıklara karşı koruyabiliyorsak. Düzenli veteriner hekim kontrolü yapılan bir evcil hayvanında sizlere hastalık ya da parazit bulaştırma riski yoktur.
Kedilere bağırsak kurdu nasıl bulaşır? Kurt istilası kurt türlerine göre farklı olabilir ancak bir kedi veya yavru kediye bağırsak kurtlarının bulaşmasının en sık görülen yolu, enfekte olmuş başka bir kedideki yumurtalar veya bu kedinin dışkısı ile temas etmektir.
Provet in sitesinde ilacın yan etkileri kısmında \"Sindirim sisteminde ölen parazitlerden kaynaklanan yabancı protein reaksiyonu sonucu ilaçlamadan birkaç saat sonra hayvanlarda kusma , yumuşak dışkı , kaşıntı ve yüksek ateş görülebilir.\" yazıyor.
Kedilerde iç parazit oluşumunun temel sebebi çoğu zaman kedinin kendini temizlediği esnada yanlışlıkla ya da bilinçli bir şekilde pireleri yutmasıdır. Bahsi geçen pireler kedinin sağlığına ciddi anlamda zarar vererek parazitlerin artmasına neden olur.
Kedi ve köpeklerde bağırsaklarda yaşayan (özellikle yavru kedi ve köpeklerde) Askarit'lerden Toxocara canis ve Toxocara cati (alt türler), insanlara geçerse, yani parazitin yumurtası yanlışlıkla yutulursa, "larva migrans" denilen durum insanlarda şekillenebilir.
Sağlıklı bir hayat sürmeleri için her kedinin aşı takvimine uygun şekilde aşı olması gerekmektedir. Kedilerin aşılarının gecikmesi onları salgın hastalıklara, viral enfeksiyonlarına ve mantar enfeksiyonlarına karşı savunmasız hale getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri