Köpekler de kediler gibi biyolojik takvimlerine göre yaz aylarına girerken kışlık tüylerini dökerek daha ince tüyler çıkarırlar. Böylece yazı daha kolay geçirirler. Ayrıca sonbaharda daha kalın ve sık tüyler çıkarmak için yazlık tüylerini dökerler.
Genel olarak köpeklerin büyük bir kısmında, özellikle sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde, tüy dökümü en yüksek seviyeye çıkmaktadır. Çift katmanlı kürke sahip olan köpeklerde bu katmanlar alt ve üst katman şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Üst katman dışarıdan gördüğümüz ve dokunduğumuz katmandır.
Kedilerde mevsimsel tüy dökülmeleri ortalama 2-4 ay arası sürer. Ancak bu süre uzuyorsa mutlaka bir veteriner hekim kontrolü olması şarttır. Kedinizin farklı sağlık sorunları olabilir.
Köpekte görülen kuru cilt ve tüy dökülme sorunu için E vitamini, A vitamini ve balık yağı takviyeleri gerekmektedir. Köpekte yaralanmalara bağlı tüy dökülmeleri için, yaralı bölge iyileşene kadar elizabeth başlığı kullanılmalıdır. Pire alerjisine bağlı tüy dökülmelerinde, aylık pire önleyici ilaçlar kullanılmalıdır.
Köpekler Neden Kışın Tüy Döker? Köpeklerin kışın tüy dökmeleri oldukça görülen bir durumdur. Bunun sebebi çoğu zaman köpeklerin kış ayı geldiğinde tüylerinin kalınlığının değişmesidir.
İlgili 18 soru bulundu
Köpeklerin Tüy Dökmemesi İçin İlaç Var Mı? Köpeklerin tüy dökmemesi için genellikle ilaç kullanımı yapılmamaktadır. Veteriner hekimlerden destek alınarak köpek tüy dökmemesi için ilaç kullanımı tamamen bunun kontrolünde gerçekleşmelidir. Bunun ile birlikte köpek tüy dökülmesi ilacı sadece veterinerler de yapılmaktadır.
Egzersizlerinin aksatılmaması ve tüylerinin düzenli olarak taranması gerekir. Tarama işlemi köpeklerin ölü tüylerden arınması için son derece önemlidir. Aynı zamanda köpeğinizin cinsine ve dışarıya çıkış sıklığına göre belirli aralıklarla yıkanması da tüy dökmesini azaltmanın bir yolu olacaktır.
Evcil hayvanlar için olan elektrik süpürgesinden alıp kullanabilirsiniz. Tüyleri kısa süre içerisinde temizleyecektir. Kedi ve köpeğinizde olan tüyleri silikon yüzeyli eldiven sayesinde temizleyebilirsiniz. Yavaş yavaş kedinin ya da köpeğin tüylerini tarayanız.
Köpeklerde tüy dökülmesi çeşitli sağlık sorunları nedeni ile olabilmektedir. Bu sağlık sorunlarından bazıları kaşıntı, ciltte kuruluk ve kepek gibi semptomlar gösterebilir.
Mevsimsel Tüy Dökümü
Yaz aylarından kış aylarına geçişlerde veya kış aylarından, yaz aylarına geçişlerde tüy dökümü başlar. Kış ayları için kedinizin tüyleri sık ve uzun bir şekilde çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı, yaz ayına geçişte sevimli dostunuz bu tüyleri döker ve yerine daha ince ve kısa tüyler çıkartır.
Düzenli fırçalama
Uzun tüylü ırkların haftada iki kez fırçalanması gerekecektir; ancak tüy dökmeye eğilimli olan ya da tüylerinin altındaki tabaka kalın olan köpekler haftada bir kez fırçalanmalıdır. Düzenli tüy bakımı, kısa tüylü ırklarda dahi, kopan tüyleri uzaklaştırarak yarar sağlayacaktır.
Makine tıraşı uygulanan bazı ırklarda, tüy küsmesi denilen olaya rastlanabiliyor. Bunun sebebi ise üç katmanlı tüylere sahip hayvanların en alt katman tüylerinin ince bir yapıya sahip olması. Pet sahiplerinin, tüy kesimini alanında uzman isimlere yaptırmasında büyük fayda var.
Kış mevsimine girerken köpeklerin ısınma problemi yaşamaması için daha kalın tüylerin çıktığı bilinir. Bununla birlikte sıcak yaz aylarında bu tüylere ihtiyaç duyulmadığı için kalın tüyler dökülür. Beslenme ve genel sağlık durumu da köpeğin tüyleri üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
Köpeklerde tüy dökülmesi hem mama değişiminin nedeni hem de sonucu olarak ortaya çıkabilir. Köpeklerde tüy dökülmesine en sık yol açan unsur gıdalardır. Alerji yapan gıdaları tüketen ya da veteriner hekimlere danışılmadan mama değişimi gerçekleştirilen köpeklerde tüy dökülmesi meydana gelebilir.
Yaz aylarında köpekler 3 haftada 1, 4 haftada 1, 1 kez yıkanması gerekirken soğuk almaması için kış aylarında 6 haftada 1 8haftada 1, 1 kez yıkanmalıları gerekir. Eğer köpekler bu aralıklardan daha sıklıkla yıkanırsa tüylerin canlılığı gidecektir ve sağlık sorunları ortaya çıkacaktır.
Ayrıca ıslak mendil gibi kimyasal içerikli bir temizleme yöntem tercih ederseniz, köpeğinize pek çok açıdan zarar verebilirsiniz. Patiler tarafından bu kimyasal maddeler emilirse, köpeğinizin zehirlenmesine neden olabilirsiniz.
Köpeğinizi kendi kullandığınız şampuanla veya normal bir sabunla yıkamanız onun cilt sağlığı açısından uygun değildir. Bu yüzden köpeğinize özel bir köpek şampuanı kullanmanız gerekir.
Farklı iriliklerde üç cinsi bulunan Poodle köpekler en az tüy döken köpek ırklarının başında gelir. Poodle, aslında bildiğimiz kaniş köpeklerin genel adıdır ve kanişler kıvırcık tüylüdürler. Sık tüyleri bulunmasına rağmen Poodle cinsi köpeklerin üç türü de çok az tüy döker.
Onları hareketsiz bırakmak üşüme ihtimallerini arttırır. - Kış aylarında köpeklerin sık yıkanması kesinlikle tavsiye edilmez.
Deterjan kullanmak özellikle tüy temizleme konusunda tüylerin zemine tutunmasını zorlaştırdığı için bir sonraki temizliğiniz için de faydalı olacaktır. Mikrofiber toz paspas kullanmak özellikle parke zeminlerde boşluklara dolmuş olan tüyleri almak için en iyi yöntemler arasında alıyor.
Dış parazitler ise deride, kıl köklerinde ve kıllarda tahribat yaparak tüy dökülmesine neden olur.
B vitamini takviyesi yaparak kolaylıkla kedilerin tüy dökme sorununa çözüm bulunabilir. Örneğin bir ilaç veya vitamin takviyesi yapmak yerine kediye yumurta verilebilir. Yumurta çok iyi bir B vitamini kaynağıdır. 10 günde bir haşlanmış yumurta ile kedileri beslemek, tüy dökme sorununu ortadan kaldırmaya yetebilir.
Yavru köpekler için tüyler çok önemlidir. Tüyler yavru köpekleri dış etmenlere karşı korur ve vücut sıcaklığını dengeler. Yetişkinlik tüyleri genellikle yavru tüylerinden daha uzundur. Yavru köpeklerde tüy değişimi yaklaşık 3 aylıkken meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri