Dişi kedinin kızgınlığı çiftleşme ile sona ermeyebilir. Yapılan çalışmalar tek bir çiftleşme ile kedilerin hamile kalma oranının sadece %50 olduğunu gösteriyor.
Dişi bir kedinin hamile kalabilmesi için kızgınlık dönemindeyken 24 saatlik süreçte 3-4 kere çiftleşmesi gerekir.
Bu koku ile dişi kedilerin çiftleşme hormonlarını uyarmak amaçlanır. Dişi Kedilerde Çiftleşme: Dişi kedilerde çiftleşme belirtileri, erkek kedilere göre daha erken başlar. Erkek kediler çiftleşme dönemine 7. aydan sonra girerken, dişi kediler ise 6. ayda girerler.
Kediler kaç aylıkken hamile kalır? Kedilerin ırk, doğdukları ay ve yetiştirilme şartlarına bağlı olarak pubertaya (ergenliğe) erişim süreleri farklılık gösterir. Kedilerin yaklaşık 5 aylıktan itibaren hamile kalabileceğini bilmelisiniz.
Dişi kedi senede 9 ve 10 kez çiftleşmesi mümkündür. Kedilerin çiftleşebilmesi ve doğurganlık dönemi 12-14 yaşına kadar devam etmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Az önce de belirtildiği gibi kedilerin çiftleşmesi saniyeler içerisinde sona ermekte ancak birden çok defa tekrarlanabilmektedir.
Kedilerin çiftleşmesi nasıl anlaşılır gibi sorulara cevap olarak en net cevap aslında erkek kedinin dişi kedinin ensesini ısırmasıdır. Çiftleşme sona erdiğinde ise erkek kediler genellikle dişi kedileri hemen bırakmazlar. Bunun nedeni ise dişi kedilerin onlara karşı bir hamle yapmasından korkmalarıdır.
Eğer bir kedi henüz 1 – 2 yaşlarındayken ilk kez doğum yapıyorsa genellikle 2 ya da 3 yavru dünyaya getirir.
Hamile olan bazı kediler bu dönemde kızgınlığa girebilmektedir ve bu durum sonucu tekrar erkek kediyle çiftleşebilmektedir. Kediniz için bu durum pek sağlık olmadığından, kedinizin hamilelik döneminde tekrardan çiftleşmesini engellemeniz sağlıklı olacaktır.
İsteniyorsa, çiftleşme mevsiminin bitiminde kedi kısırlaştırılabilir. Kızgınlığı hormon tedavileri ile de önlemek mümkündür. Bir başka çare olarak hayvana doğum kontrol hapı verilebilir. Hormon ilaçları ile kızgınlık dönemi tümüyle önlenebildiği gibi ertelenebilir de örneğin, kedi bir yarışmaya katılacak ise.
Erkek kediler çiftleştikten sonra bulunduğu ortamı terk ederken dişi kedilerde çiftleşme belirtileri fark edilebilir. Dişi kediler çiftleştikten sonra yerde yuvarlanır, kendilerini temizlemeye çalışır ve bulunduğu yerden başka bir yere giderek yatabilir.
Bu an yaşandığında çiftleşmenin tamamlandığını anlarsınız. Özetle bu durum “dişi kediler çiftleştikten sonra neden bağırır” , “kedilerin çiftleştiğini nasıl anlarız” ve “kedimin çiftleştiğini nasıl anlarım” sorularının da cevabıdır.
Kedi çiftleşmesi konusunda dişi kedilere yöneldiğimizde hareketliliğin artması, eşyalara sürtünmeler, kuyruk kaldırma ve acı çekiyor gibi miyavlamalar görülebilir. Çiftleşme istediklerinde erkek kediler idrar kokusu ile etkileme yaparken dişi kedilerde bizim fark etmediğimiz kokular yayar etrafa.
Dişi kedinizi kızgınlık dönemi sırasında kısırlaştırmamalısınız; çünkü aşırı kanama ortaya çıkabilir. Zaten veterineriniz de kızgınlık döneminde böyle bir operasyonu gerçekleştirmeyecektir. Kediniz kızgınlık dönemini atlattıktan sonra, kısırlaştırma operasyonu için uygun duruma gelir.
Kedilerin hamilelik süresi 57 ile 67 gün arasında değişiklik göstermektedir. Yani kedilerin hamilelik süresi ortalama olarak 2 ay sürüyor diyebiliriz. Bir kedi yılda 3 kez doğum yapabilmektedir ve her doğumda 2 ile 5 arasında yavru doğururlar.
Gebe bir kedi aynı zamanda daha fazla yiyecek ve muhtemelen 'sabah rahatsızlığı' belirtileri gösterecektir. Beş hafta sonra kedinizin şişen karnı belirginleşecek ve doğum yapıncaya kadar büyümeye devam edecektir.
“Hamile kedi memesi nasıl olur?" sorusuna cevap verecek olursak, kedinizin meme uçları şişer ve daha koyu görünmeye başlar, diyebiliriz. Bu durum hamile kedilerde görülen ilk belirtilerdendir. Hamile kedi belirtileri arasında gözlemlerinizle anlayabileceğiniz diğer bir durum da iştah artışıdır.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Bu dönem genellikle dışarıdan bakıldığında fark edilmeyebilir. İlk aşamada anne sürekli olarak hareket eder ve kutu içerisinde dolaşır. Genellikle doğumun ilk aşamasındaki anne kedi hızlı hızlı nefes alır ve daha çok miyavlar. Bazı durumlarda kusma da meydana gelebilmektedir.
Yenidoğan yavru kediler neden ölür? Hipoksi oksijen eksikliği ve travma nedeni ile oluşur. Doğum sırasında zorluk yaşayan yavru kediler oksijensiz kalabilir ya da travma yaşayabilirler.
Hamilelik süresine bakıldığında ise 58 ile 65 gün aralığında değişkenlik göstermektedir. Yani genel itibari ile 2 ay içinde kediler doğum işlemini gerçekleştirir. Özellikle şayet doğum 65 günün ardından başlamamış ise, muhakkak bir veterinere gitmek gerekir.
Karnında sertlik yoksa, davranışları normale döndüyse bitmiştir. Ayağa kalktığında kontrol etmeniz lazım. Karnı boşsa, yanlarda şişlik yoksa, karın aşağıya sarkıksa sallanıyorsa doğum bitmiştir.
Kediler kardeşleriyle çiftleşir mi? Kediler bu ayrımları yapamadıkları için cinsel olgunluğa eriştiklerinde birbirleri ile çiftleşmek isteyebilirler. Ancak kan bağı olan kedilerin (erkek kardeş, kız kardeş, baba ve kız, anne ve oğlu) çiftleşmesi oldukça risklidir ve bu durum genetik kusurların gelişmesine yol açar.
Yapılan kısırlaştırma operasyonu sonucunda yumurtalık organından parça kalmış olabilir. Bu da onun tekrar kızgınlık belirtileri göstermesine yani hormon üretiminin durdurulamamış olmasına işaret eder. Kzıgınlık belirtileri göstermesine rağmen gebe kalma şansı yoktur.
Bu östrus denilen kızgınlık süreci 10-12 gün kadar sürer ve 3-4 ayda bir tekrar eder. Östrus döneminde kediler istedikleri günde çiftleşebilirler. Çiftleştikten hemen sonra dişi kedi hemen hamile kalabilir. Kedilerde hamilelik süresi 58-62 gün kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri