Kedi ve Köpeklere Ne Zaman Çip Takılır? Kedi, köpek mikroçipleri; evcil hayvanın doğumdan sonra ilk 3 ay içinde, sahiplenilen evcil hayvanın ise 60 gün içinde takılır.
Son tarih olan 31 Aralık öncesi başvuruda bulunan ancak çip taktıramayanlara para cezası uygulanmayacak. Bunun yanı sıra henüz 6 aydan küçük olan evcil hayvanların ise 31 Aralık'tan sonra çip taktırılarak dijital kimliklendirilmesi gerekiyor.
YAŞ SINIRI
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, yılbaşından itibaren sahipli kedi ve köpekler, altı aylık yaşa kadar ceza uygulanmadan kayıt altına alınmaya devam edilecek.
Mikroçip Ne Zaman Takılır? Ülkemizde artık yasal olarak yeni doğan kedi veya köpek yavrularına, en geç 3 ay içerisinde mikroçip takılması ve pasaportunun çıkarılması gerekiyor.
Mikroçip fiyatları, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Türkiye Veteriner Odası ile imzaladığı protokol desteği sayesinde makul fiyatlar üzerinden gerçekleştirilir. 2023 yılındaki kedi mikroçip aşılama fiyatları ise Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlüklerinde 75 TL iken özel veteriner kliniklerinde bu fiyat ...
İlgili 16 soru bulundu
Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik kapsamında evcil hayvanlara Çip takma zorunluluğu süresi, 31 Aralık 2022'de bitecek.
Cezalar, il/ilçe tarım ve orman müdürlükleri ile doğa koruma ve milli parklar şube müdürlükleri tarafından uygulanacak. 6 aylıktan büyük kedi, köpek ve gelincikler il/ilçe tarım ve orman müdürlükleri tarafından idari para cezası uygulandıktan sonra mikroçip uygulanarak kayıt altına alınacak.
26 Şubat 2018 tarihli ve 30344 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik”le evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi. Çip taktırmak için verilen son tarih ise 31 Aralık 2022.
Kedi ve Köpeklere Ne Zaman Çip Takılır? Kedi, köpek mikroçipleri; evcil hayvanın doğumdan sonra ilk 3 ay içinde, sahiplenilen evcil hayvanın ise 60 gün içinde takılır.
Hayvanlarına çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira ceza uygulanacak. 31 Aralık 2022 tarihi itibari ile toplam 1 milyon 429 bin 370 ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındı. Hem yoğunluk hem de çip ve pasaport sıkıntısı nedeniyle başvurmasına rağmen çip takılmayan hayvan sahiplerine beyanname verildi.
Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde ev hayvanı sahibi, durumu il veya ilçe müdürlüğüne bildirecek. Terk edilmiş hayvanı bulan kişiler, bu hayvanları sahiplenmek isterse başvurularını il/ilçe müdürlüklerine yapacak.
Herhangi bir aşı ya da tedavi uygulaması sırasında mikroçip bulunmadığı tespit edilen ev hayvanları, il, ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirilecek ve sahibine para cezası uygulandıktan sonra mikroçip uygulanarak kayıt altına alınacak.Öte yandan 'pet shop' olarak bilinen evcil hayvan mağazalarında kedi ve köpek ...
Bu hayvanlar, veteriner kliniklerinde kısıtlamaya tabi olmadan tedavi edilecek.
Çip Taktırma Fiyatları
Hayvanlara çip takma işlemi özel veteriner klinikleri ve il veya ilçe tarım müdürlükleri aracılığı ile yapılabilmektedir. İl ve ilçe tarım müdürlüklerinde gelincik, köpek ve kedilere çip takma ücreti 70 TL'dir.
CEZASI 3 BİN 469 TL
Evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahipleri, 1 Ocak 2023 itibarıyla hayvan başına 3 bin 469 TL ödeyecek. Çip bulunamayan yerlerde ise evcil hayvan sahibi, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ya da veterinerde beyanname doldurup, çipe ulaşıldığı zaman uygulama gerçekleştirilecek.
Mikroçip bir Pirinç tanesi büyüklüğünde okuyucu cihaz tarafından belleğindeki numarayı okuyucuya gönderen mikro cihazlardır. Canlı vücuduna tamamen uyumludur. Hiç bir yan etkisi ve zararı yoktur. Kedi ya da Köpeğinize bir rahatsızlık vermesi veya onun tarafından hissedilmesi mümkün değildir.
Evcil hayvanlara mikroçip uygulamasında tanınan süre sona erdi. Evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahipleri, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ya da veterinerlerde beyanname doldurmadıysa, hayvan başına 3 bin 469 TL ceza ödeyecek.
İçerdiği 15 haneli numara hayvana özeldir. Yönetmelik kapsamında yer alan pasaport veya aşı karnesi, mikroçip işlemiyle birlikte ulusal olarak hayvan sahibine teslim edilir.
CEVAP: Sahipsiz hayvanların veteriner hekimler tarafından yapılacak tedavilerinde herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. SORU: Kimliklendirilmeyen ev hayvanı nasıl tespit edilecek? CEVAP: Mikroçip takılmayan hayvanların tespiti, el terminalleri (mikroçip okuyucular) vasıtasıyla yapılacak.
Bu aygıtın veri tabanına evcil hayvanınızın bilgilerinin yanı sıra sizin de adres, telefon gibi gerekli bilgileriniz kaydedilir. Böylelikle kaybolan minik dostunuzu bulan biri size ulaşabilir. Hayvan barınakları, belediyeler ve veteriner kliniklerinde bulunan sistem sayesinde mikroçipleri tarama imkanı bulabilirsiniz.
Öncelikle belirtelim ki; mikroçip uygulaması, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile serbest veteriner hekimler tarafından yapılıyor.
Evcil hayvanın kaybolması halinde şayet mikroçip takılı ise yeniden bir araya gelme olasılığınız oldukça yüksektir. Mikroçip işlemi, kayıp bir hayvanı tespit etme ve onu sahipleriyle yeniden bir araya getirme açısından fayda sağlayabilir.
EVCİL HAYVANLARA ÇİP RANDEVUSU NASIL ALINIR? Mikroçip uygulaması, il ve ilçe tarım müdürlükleriyle veteriner hekimler tarafından yapılıyor. İl ve ilçe tarım müdürlükleri aranarak randevu oluşturulabiliyor.
Evcil hayvanlara mikroçip uygulamasında tanınan süre, 31 Aralık itibarıyla sona erdi. Evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahipleri, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ya da veterinerlerde beyanname doldurmadıysa, hayvan başına 3 bin 469 TL ceza ödeyecek.
Hayvanlarına çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira ceza uygulanıyor. Hem yoğunluk hem de çip ve pasaport sıkıntısı nedeniyle başvurmasına rağmen çip takılmayan hayvan sahiplerine beyanname verildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri