Kedilerin tuvalet tutma süresi stres, ortam ya da kum özelliklerine göre değişiklik gösterir. Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir.
Çoğu kedi yaklaşık 24-36 saatte bir kaka yapar. Kediniz daha az kaka yapıyorsa ve biraz zorluk çekiyorsa kabız olabilir. Kedinizde dışkılama olmadan 48-72 saatten fazla geçtiyse, veterinerinizle iletişime geçmelisiniz.
Bir kedinin mesanesi her zaman çalışmaktadır. Bu yüzden kedinizle yolculuğa çıktığınızda onun her 6 saatte bir tuvaletlerini yapmalarını sağlamalısınız. Eğer kedi 48 saat ile 72 saat arasında tuvaletini yapmazsa, vücudunda toksin birikmesinden dolayı hayatı tehlike altına girebilir.
Kedilerde kabızlığın bir çok faktörü vardır, mama değişimi, dehidrasyon(sıvı kaybı), tümör, kirli tuvalet kabı. Ayrıca kediler ruhsal olarak çok nazik hayvanlardır, çok kolay strese girebilirler. Eve yeni gelen bir evcil hayvan, oda değişimi, eşya değişimi, tüylerinin kesilmesi onları kolayca strese sokabilir.
Çoğu kedi günde en az bir kez tuvaletini yapar ve kedi dışkısı, kedinizin sağlık durumunun harika bir göstergesidir. Bir tıkanıklık veya altta yatan bir hastalık olup olmadığını veya kedi mamasının ona uygun olup olmadığını size gösterebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Kediler kabız olmuşsa su tüketiminin artırılması gerekir. Bu noktada yaş mamaların verilmesi uygun bir tercih olarak ön plana çıkacaktır. Kabız kediye süt vermek doğru bir tercih değildir. Süt ve süt ürünleri kediler tarafından tolere edilemez ve hem şişkinlik yapar hem de kabızlığı şiddetlendirebilir.
Kedilerin tuvaleti olup olmadığını anlamak için yapılması gereken şey onların gözlemlenmesidir. Eğer kediler daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise buranın kokusunu alırlar. Yine tuvaleti geldiği zaman buranın kokusunu aldığı için aynı yere yapmayı ister.
Hasta da kusma, iştahsızlık, zaman zaman ishal veya kabızlık ve genel durumda bozulmalar ortaya çıkar. Tıkanmanın tam ve ani olduğu durumlarda çok hızlı gelişen bir kusma ve dışkı yapamama hali vardır. Hasta aniden sessizleşir ve tıkanmanın ilk 24-48 saati içinde sancı belirtileri gözlenebilir.
Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir.
Yavru kediler normal şartlarda günde en az 1 – 2 kez kaka yapmalıdır.
Yavru kediniz henüz tuvalet ihtiyacını gideremeyecek bir durumdaysa bu konuda ona yardımcı olabilecek tek kişi sizsiniz. Yavru kedilerin tuvalet ihtiyaçları giderilmediği takdirde zehirlenirler ve bu zehirlenme onları ölüme götürür.
Zeytinyağı kediler için zehirli olmasa da zeytinyağı dahil, herhangi bir yağı çok fazla tüketmeleri kedinizin ishal olmasına ve kusmasına yol açabilir.
Çoğu kedi sahibi, kedileri ishal ya da kabızlık gibi sorunlardan muzdarip ise bu yoğurdu vermeyi düşünür. Eğer bu yoğurtların içerisindeki bileşenler kediniz için tehlike arz ediyorsa, kesinlikle tüketmemelisiniz.
Masaj yapmaya kedinizin boynundan başlayabilirsiniz. Ardından yavaşça omurga çizgisi etrafından aşağılara inerek masaj yapmaya devam edin. Fakat kalça bölgesine geldiğinizde dikkat edin. Her kedi o bölgeye dokunulmasından hoşlanmayabilir.
Peki kediler yoğurt yiyebilir mi? Cevap ise: Evet. Yaygın bir kedi maması olmasa da, sade yoğurt, yağsız genellikle güvenlidir ve hatta patili dostunuz için sağlıklı olabilir. Yunan yoğurdu, kedinizi besleyebileceğiniz en iyi yoğurtların kremasıdır.
Annesi olmayan yavru kediye bakıyorsanız ve çişini, kakasını siz yaptırıyorsanız daha sık aralıklarla ve daha uzun süre masaj uygulayın. Kuru mama ile beslenmeye başlandıysa kabızlık durumlarında bir kaç kez yaş mama verilebilir. Aynı şekilde yaş mama içerisine de 1 çay kaşığı zeytin yağı ekleyebilirsiniz.
Koku ve Hafıza: Kedilerin tuvaletini bulmalarına yardımcı olan en önemli faktörlerden biri, koku ve hafıza kombinasyonudur. Kediniz kum kutusunun yerini ve kokusunu iyi tanır. Bu nedenle gece karanlığında bile kum kutusunu bulabilirler.
Kakalarını yaparlar, sonrasında çılgınlar gibi koşmaya başlarlar. Neden? Bunun ilk nedeni hayatta kalma içgüdüleri olabilir; vahşi doğada avcıların, bıraktığı kakanın dayanılmaz kokusunu takip edip kendisine ulaşabileceğini düşündüğünden kaçabildiğince uzağa kaçmaya çalışıyor olabilir.
Kedi kumu yerine ne konulabilir? Evde kedi kumu yoksa yerine konulabilecek en uygun malzeme gazetelerdir. Gazeteleri şeritler hâlinde kesmeli, mürekkeplerini akıtmalı ve kurutmalısınız. Bunun için organik bulaşık deterjanı ve karbonat kullanmalısınız.
En belirgin şikayet karın ağrısıdır. Diğer şikayetler ise bulantı, kusma, ateş, iştahsızlık ve muayene bulgularıyla örtüşmeyen aşırı karın ağrısı olarak sıralanabilir. Bazı hastalarda makattan veya ağızdan kanamalar görülebilir. Şüpheli ve tanının zor olduğu olgularda anjiyo, karın BT ve doppler ultrason yapılabilir.
Ağızdan beslenme kesilip, damar yolu ile sıvı ve ilaçlar verilir. Ayrıca burundan takılan "nazogastrik tüp" adı verilen bir sonda ile midede biriken sıvı ve hava boşaltılarak kusma engellenir. Lavmanlarla bağırsakların boşalmasına destek olunabilir.
Kedinizin düzenli ve dengeli bir beslenme alışkanlığına sahip olması, sindirim sistemini düzenli tutar. Yemek saatlerini tutarlı bir şekilde takip etmek, kedinizin sindirimini destekler. Yeterli su alımı, kedinizin sindirim sağlığını korumak için kritiktir. Taze ve temiz su kaynaklarına erişimi olduğundan emin olun.
Kedi tuvaletleri en az günde iki defa temizlemek koku oluşumunu büyük ölçüde yok eder. Günlük olarak temizlediğimiz kedi kumuna yeni kum eklemek kötü koku oluşumunu azaltır. 10 ya da 15 günde bir kedi tuvaletindeki tüm kumu değiştirip tuvaleti yıkayıp tuvalete yeni kum eklersek gerekli hijyeni sağlamış oluruz.
Kedinizi gün içerisinde takip edin ve her yemek sonrasında kum kabını koyun. Bu sabah vakti de tekrarlanabilir. En etkili yöntem olan kakasını başka bir yere yaptıysa, alıp kumun içine atın ve kediyi de yemek sonrasında kaba koyun. Sahiplendiğiniz kedi çok yavru bir kediyse ona eşelemeyi öğretmeniz de gerekebilir.
Aslında kedilerin büyük bir kısmı günde 13-16 saat uyur. Nedeni basittir: Et, zengin bir enerji kaynağıdır ve her öğünden sonra uyumak bu enerjinin korunmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri