Sodom ve Gomore: Romanın ana kahramanı Leyla'dır.
Doğu edebiyatlarında çok işlenmiş bir aşk hikâyesinin kahramanları ve bu hikâyeyi konu alan eserlerin ortak adı. Leylâ ve Mecnûn adlı aşk hikâyesindeki erkek kahramanın lakabı.
'Tuhaf Bir Kadın' 1971 yılında ilk defa yayımlanmıştır. Roman dört bölümden oluşmaktadır: Kız, Baba, Ana ve Kadın.
Dolayısıyla Seniha, Kiralık Konak'ta ana temayı üstlenen ve kuşaklar arası çatışmayı en derinden yaşayan karakterlerden biridir ve tematik güçtür.
Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanının kadın kahramanı Ayşe ve D.H. Lawrence'ın Tilki eserindeki March, birbirini çağrıştırsa da, bazı yönlerden farklılık göstermektedirler. Ailesini ve evladını savaşta kaybeden Ayşe'nin tek amacı, vatanına hizmet etmektir.
İlgili 42 soru bulundu
Nur Baba romanının kadın kahramanları Celile Bacı, Ziba Hanımefendi, Nigar ve Suheyla'dan farklı olarak Şahnigar Hanım bu ağa cahilliğinden düşer.
Türk edebiyatının önemli yazarlarından Leyla Erbil'in Tuhaf Bir Kadın adlı romanı ise eserin başkahramanı Nermin'in ataerkil toplumun baskılarıyla bi-reysel özgürlüğü arasında sıkışıp kalan hayatını anlatır.
Gelenekle bağlarını koparan 1950 kuşağı içinde değerlendirilen Leylâ Erbil, anormal/deli olarak nitelenen karakterlerin bilincini içeriden yansıtmayı denediği, dilbilgisi kuralları ve noktalama işaretlerini altüst ettiği aykırı diliyle, bu kuşak içinde dahi sivrilen bir yazar olmuştur.
Bu alt başlığın geliştirilmesi gerekiyor. Lale, Osman Kaptan ve Lalezar Hanım'ın tek kızıdır. Romanda Lale karakterinin lakabı Tatarcık'tır. Lale ailesiyle beraber Boğaz'ın Karadeniz'e bakan kesimlerdeki Poyraz Köyü'nde yaşamaktadır.
“Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Üç Romanında Birbirini Tamamlayan Üç Kişi” başlıklı bu makalenin amacı Karaosmanoğlu'nun Kiralık Konak, Sodom ve Gomore ve Yaban romanlarının üç kişisi Hakkı Celis, Necdet ve Ahmet Celâl'i incelemektir.
Kahraman bakış açısı “anlatma esasına bağlı itibari metinlerde vaka, şahıs ve mekana ait hususiyetler kahramanlardan biri tarafından nakledilir.” (Aktaş, 2000:93) Yaban'da bu kahraman Ahmet Celâl'dir.
Safvet Nezihi'nin Zavallı Necdet adlı romanı, imkansız bir aşkın ve öç alma duygusunun hikayesidir. Ustalıkla düzenlenmiş jurgusuyla etkileyici ve sürükleyici bir roman olan Zavallı Necdet, Tük Edebiyatında "popüler roman" anlayışının ilk ve önemli örneklerinden biridir.
Bosnalı Leyla büyük bir kâbusu atlatmıştı: Bosna'daki toplama kampında geçirdiği iki yılı. Binlerce kadının travma geçirmesine neden olan savaşın karanlık ve baskıcı yüzünü anlatan bir kadın... Onun isyankâr öyküsü ve acıyla dolu dokunaklı kaderi...
Karaosmanoğlu Yaban'da, Ahmet Celal isimli Türk aydını ile Anadolu köylüleri arasında yaşanan kültür ve fikir çatışmasını anlatır. Ahmet Celal, bir yandan Türk Kurtuluş Savaşı ile ilgili haberleri takip ederken, diğer yandan yaşadığı köyde, ulusal bilinç oluşturmaya çalışır.
Kiralık Konak, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun 1920'de yayımlanan ilk romanıdır. Yazar, bu eserinde, Naim Efendi konağını odağa alarak Tanzimat'tan sonra başlayan 'modernleşme' hareketinin Osmanlı toplumu ve ailesi üzerindeki etkilerini; gelenek- modern, kuşaklararası çatışma, kültürel yozlaşma vb. sorunları ele alır.
1931, İstanbul) ortaöğrenimini Kadıköy Kız Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Edebiyat Fakültesi'nde okudu. Kitapyurdu.com'da kayıtlı 56 eseri vardır.
Türk edebiyatının 1950 kuşağının temsilcilerinden Leyla Erbil'in eserlerinde varoluşçuluk felsefesinin izleri, yoğun biçimde takip edilir. Yazarın bilhassa 2001 yılında yayımladığı Cüce adlı romanında söz konusu düşünce akımının sınırlarını çizdiği fenomenler ön plana çıkar.
Böylece ilgili yapıtlardaki biçimsel ve dilsel yenilikler ortaya konmuş, öykülerde yapısalcı kuramın fonksiyonları açıklanmış ve heterojen yapının öykülerin kuruluşundaki yeri vurgulanmıştır. Elde edilen bulgulardan sonra Leylâ Erbil'in öykücülüğünün altında yatan yapı, yapısalcı anlayışla ortaya konmuştur.
Bu bakımdan onun roman kahramanlarını tutunanlar ve tutunamayanlar olarak değerlendirmek yanlış olmasa gerek. Tutunamayanlar'm başlıca kahramanları Selim Işık, Turgut Özben, Süleyman Kargı, Metin Kutbay, Nermin Özben, Günseli Ediz'dir.
Nermin Yıldırım'ın romanları toplumsal ve kişisel bellek üzerine kurgulanmıştır. Unutma Beni Apartmanı'nda yıllar sonra annesinin sesini ilk kez telefonda duyan Süreyya'nın kişisel hikâyesi üzerinden, Türkiye'nin son yarım yüzyılının hikâyesi anlatılır.
Reşat Nuri Güntekin'in 'Acımak' romanında insanın duygu yönünü temsil eder Mürşit Efendi. Anadolu'da küçük bir kasabada öğretmenlik yapan kızı Zehra ise mantığın ete kemiğe bürünmüş halidir. Mürşit'in çocukluk ve ilk gençlik yılları maddi ve manevi mahrumiyetlerle geçer.
Şerife Bacı kKimdir? Şehit Şerife Bacı Kurutuluş Savaşı'nda İnebolu'dan Kastamonu 'ya cephane taşıyan kahraman Türk kadınını temsil etmektedir.
Hüküm Gecesi Yakup Kadri'nin üçüncü romanıdır. 1927 yılında yayınlanan roman, 1908-1911 yılları arasında Osmanlı Devleti'nde yaşanan siyasi ve sosyal gelişmeleri, dönemin basın hayatını muhalif gazeteci Ahmet Kerim'in etrafında gelişen olaylarla anlatır.
Nur Baba'Ğa roman kahramanı Nigâr'dır. Yalnız Nur Baba , Macid gibi erkek kişilerin dışında Nigâr'ın halası Ziba- 'ya da romanda geniş ölçüde yer verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri