Sağlıklı bir kedinin her gün veya 2 günde bir düzenli olarak dışkılaması gereklidir. Bu gerçekleşmiyorsa kedinizde kabızlık var demektir.
Çoğu kedi günde en az bir kez tuvaletini yapar ve kedi dışkısı, kedinizin sağlık durumunun harika bir göstergesidir.
Ortalama bir kedi, günde iki kez idrar yapar. Burada hem bilinçli, hem de bilinçsiz komutlar idrar yapımını denetler.
Mamadan yarım saat sonra kuma götürerek tuvaletini oraya yapmasını sağlayabilirsiniz.
Kedilerde kabızlık belirtileri: dışkılama sıklığının 2 günün üstüne çıkması, dışkı yapısının sert ve kuru olması. Kedilerde kabızlık durumunda veteriner hekime ne zaman götürülmeli? 1-2 gün süren ya da 1-2 kez tekrarlayan kabızlıklarda hemen korkmanıza gerek yoktur.
İlgili 22 soru bulundu
Dehidrasyon kabızlığa katkıda bulunduğundan, daha fazla su içmek ve bol sıvı almak kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Kediler durgun su içmekte pekiyi değildir, bu nedenle su tüketimlerini artırmanın ve onlarda su alımını arttırmanın en iyi yolu onları ıslak mamayla beslemektir.
Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir.
Aşırı miyavlama, mama kabının çevresinde dolanıp miyavlama, ağzını her zamankinden sık yalama ve agresifleşme de kedi kısa sürede acıkıyorsa gözlemlenebilecek davranışlar arasında sıralanabilir. Kediler çok acıktıklarında her zamankinden hızlı bir şekilde mama yiyebilir.
Kum kabını koymak için en ideal yer
Kum kabını koymak için en iyi yer, gözden uzak, yol üstünde ya da ayakaltında olmayan; buna karşın hem kediniz hem de sizin için erişimi kolay olan bir yerdir. Kediniz, tuvalet zamanı geldiğinde kum kabına rahatça ulaşabilmeli ve siz de kum kabını kolayca temizleyebilmelisiniz.
Yavru her 3-4 saatte bir beslenmelidir. Yavruyu beslemek için kucağınıza bir havlu serin ve yavruyu bu havlunun üzerine karın üstü duracak şekilde koyun.
Üretra tıkandığında ve idrar vücuttan atılamadığında mesane aşırı dolar ve "aşırı genişler". Tıkanıklık çok uzun süre devam ederse böbrekler, şişmeye ve hasar görmeye başlayabilir, nihayetinde mesane yırtılır ve idrarın, kedinin karın boşluğuna sızmasına yol açar.
Özellikle 24 saatten daha uzun süren idrar yollarının tam tıkanması durumunda, kedinizin hayatı ciddi olarak tehlike altında demektir. Yukarıdaki belirtileri gördüğünüzde, vakit kaybetmeden veteriner hekiminizi aramalı ve kedinizi muayene etmesini istemelisiniz.
Fakat uzmanlar, kedilerin kilogram başına 50-60 ml sıvı tüketmesi gerektiğini belirtmektedirler2. Örneğin 3 kg bir kediniz varsa gün içerisinde 150-240 ml arasında sıvı tüketmesi gerekir. Fakat kediniz bu miktarın tümünü su içerek karşılamayabilir. Mesela yaş mama yiyorsa içmesi gereken su miktarı düşecektir3.
Özellikle stres ve korku, kedilerde tuvalet dahil tüm yaşamsal faaliyetleri sekteye uğratabilir. Bu yüzden kedilerin tuvaletini sebepsiz yere tuttukları fark edilirse, yoğun stres altında oldukları anlaşılmalıdır. Kedinin ev içinde yapılan bazı basit değişikliklerden bile stres olduğu bilinir.
Yavru kedilerden yetişkin kedilere porsiyonlar
Yavru kedi 6 aylık olana kadar günde 3-4 öğünle beslenmelidir. Bundan sonra günde 2-4 öğün tavsiye edilir. 12 aylık olduklarında, yavru kediler günde iki öğün şeklinde yetişkin mamaları için hazırdır.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilirler.
Ever Clean'i tuvalete dökülebilen bir kedi kumu değildir; bu nedenle asla dökmeyin. Ever Clean, topaklanma yapan bir kedi kumu olup boruların tıkanmasına neden olabilir, hatta kanalizasyon sistemlerin zarar verebilir.
Yavru kediler ilk tuvalet eğitimini genelde ya annelerinin yanında ya da sahiplerinin yardımlarıyla alırlar ve böylece kendini korunaklı ve güvende hissederler. Kendileri böyle hissettikleri için, sahiplerinin de yalnız kaldıklarında korkacaklarını ve savunmasız hissedeceklerini zannederek onları korumak isterler.
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
*Kedinin sırt üstü yatması, kendini güvende hissettiği ve rahat olduğunu ifade etmektedir. Kediler, etrafındaki ortama güvendiklerinde ve gevşediklerinde sırt üstü yatmaktadırlar.
Kediler kabız olmuşsa su tüketiminin artırılması gerekir. Bu noktada yaş mamaların verilmesi uygun bir tercih olarak ön plana çıkacaktır. Kabız kediye süt vermek doğru bir tercih değildir. Süt ve süt ürünleri kediler tarafından tolere edilemez ve hem şişkinlik yapar hem de kabızlığı şiddetlendirebilir.
Çoğu kedi sahibi, kedileri ishal ya da kabızlık gibi sorunlardan muzdarip ise bu yoğurdu vermeyi düşünür. Eğer bu yoğurtların içerisindeki bileşenler kediniz için tehlike arz ediyorsa, kesinlikle tüketmemelisiniz.
Kakalarını yaparlar, sonrasında çılgınlar gibi koşmaya başlarlar. Neden? Bunun ilk nedeni hayatta kalma içgüdüleri olabilir; vahşi doğada avcıların, bıraktığı kakanın dayanılmaz kokusunu takip edip kendisine ulaşabileceğini düşündüğünden kaçabildiğince uzağa kaçmaya çalışıyor olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri