İstisnai olarak kediniz herhangi zehirli bir maddeye temas ederse kesinlikle banyo yaptırmalısınız. Eğer kediniz sağlıklı bir kediyse ve tüyleri yeterince parlaksa kendi yaptığı temizlik yeterli olacaktır. Uzmanlar kedilerin 5-6 ayda bir yıkamanın yeterli olacağını söylüyor.
Evcil bir kedinin 1 veya 2 kere yıkanması idealdir. Kedilerin sık sık yıkanmasına gerek olmadığı için bu süre yeterlidir. Öte yandan uzun tüylü kediler daha sık yıkanabilir. Bunun dışında kedilerin vücutlarına pis bir şeyler bulaştığında yıkama işlemini gerçekleştirmeniz mümkündür.
Su ile temastan hiç mi hiç hoşlanmayan sevimli dostlarımız için banyo yapmak adeta bir kabustur. Kediler, her ne kadar kendilerini temizlemekte usta olsalar da yılda en az 2 defa yıkanmaları gerekmektedir.
Aslında, hastalık gibi nedenler haricinde ihtiyaç duyulmadığı sürece kedileri yıkamamak gerekir. Kediler, steril bir dile sahiptirler. Kendilerini yalayarak temizlediklerinden, eğer kedinizin tüylerine, dili ile temizleyemeyeceği yapışkan maddeler bulaşmışsa, o zaman yıkanması gerekir.
Yavru kedilerin en azından 6 aylık olması, yıkanmaya başlamaları için tavsiye edilen alt sınırdır.
İlgili 45 soru bulundu
Evde kedi için özel şampuan bulunmaması durumunda, normal şampuanın kullanılmaması gerekir. Normal şampuanlar, kedinin derisini kurutabilir. Bu yüzden kedi şampuanın bulunmadığı durumlarda yalnızca ılık su ile yıkamak daha doğru olacaktır.
Kedinizi düzenli aralıklarla duşa sokmak ölü tüylerin ortadan kalkmasına yardımcı olacağı gibi evin içerisinde dağılan tüylerin azalmasını sağlayacaktır. Kedinizin tüylerinin daha az dökülmesini istiyorsanız banyoya alternatif bir diğer yöntem de onu düzenli olarak kedi tarakları kullanarak taramak.
Kediler steril bir dile sahip olan canlılardır ve kendilerini yalayarak temizlediklerini sık sık görebilirsiniz. Bu nedenle kedinizin tüylerine yapışkan ya da zararlı maddeler bulaşmadığı sürece kedinizi asla yıkamanız tavsiye edilmemektedir.
Öncelikle kedinizin boynundan başlayarak kuyruğuna doğru tüylerinin çıkış yönünde yıkanması gerekir. Bu aşamada evcil hayvanın gözlerine, burnuna, ağzına ve kulaklarına şampuanın kaçmamasına dikkat edilmelidir. Sonrasında ise şampuan tam anlamıyla durulanmalıdır.
Yukarıda saydığımız maddeler haricinde kedinizi yıkamamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca kedinizi ıslak bir mendil ya da bez ile temizleyebileceğiniz durumlarda da yıkamaktan kaçınabilirsiniz. Yalnızca ıslak bir bez ile temizlemek yıkamaktan çok daha sağlıklıdır.
Duruladıktan sonra kedinizi kurulamak için yumuşak, sıcak bir havlu bulundurmalısınız. Kediniz sesten korkmuyorsa, onu saç kurutma makinesi ile kurutabilirsiniz. Ya da, yalnızca bir havluya sararak kurulayabilirsiniz.
Su ile arası pek iyi olmayan scottish fold cinsi kedileri ekstrem bir durum olmadığı sürece yıkamak önerilmemektedir.
Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında sıkça görülen tüy dökümü normal karşılanmalıdır. İlkbahar aylarında kıştan kalma kalın tüyler dökülüp yerine ince ve seyrek şekilde tüyler çıkarken sonbaharda ise ince tüyler dökülüp, yerine daha sık ve kalın tüyler çıkarırlar.
Bilindiği üzere kediler meraklı hayvanlardır. Kapalı kapıları onların ilgisini çeker ve içeride neler olduğunu merak ederler, görmek isterler. Banyodaki kokular sahiplerinin kokusunun daha yoğun olduğu yerler olduğundan kendilerini rahat hissetmelerini sağlar.
İstisnai olarak kediniz herhangi zehirli bir maddeye temas ederse kesinlikle banyo yaptırmalısınız. Eğer kediniz sağlıklı bir kediyse ve tüyleri yeterince parlaksa kendi yaptığı temizlik yeterli olacaktır. Uzmanlar kedilerin 5-6 ayda bir yıkamanın yeterli olacağını söylüyor.
Soğuk veya sıcak olamayan ılık bir suyla yıkamayı tercih etmelisiniz. Aynı zamanda kedileri akan suyun altına sokmak yerine bir leğende veya küvette duran suyla yıkamanız daha sağlıklı olacaktır. Yüzüne çok fazla şampuan gelmemesine özen göstererek ve iyice durulayarak yıkama işlemini bitirebilirsiniz.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Tuvalet kabını en az ayda bir defa tamamen döküp, kabı da çamaşır suyuyla yıkamalıyız. İyice duruladıktan sonra tamamen kurumasını beklemeliyiz. Yıkama sıklığını azaltmak için tuvaletlerde özel, ipli poşetlerden de kullanabiliriz.
Genç kediler yani 8 ay ile 2 yaş arası, bir yere kadar ikişer ikişer artar. 8 aylık bir kedi 11, 10 aylık bir kedi 13 ve 1 yaşındaki bir kedi 15 yaşındadır. Fakat 1,5 yaşı ve sonrasında dörder eklenerek hesaplanır. 1,5 yaşında 20, 2 yaşında 24, 3 yaşında 28, 4 yaşında 32 diye devam eder.
Elyafın yumuşak ve konforlu olması kedi yataklarında kullanılmasının nedenleri arasındadır. İçi elyaf dolu bir kedi yatağı alırken, kolay yıkanabilir özelliğinin olmasına da dikkat edin. Nasıl ki insanlar için hijyen önemli ise, kediler için de oldukça önemlidir. Bu sebeple kedi yatakları düzenli olarak yıkanmalıdır.
Sirke ile Kedi Piresi Temizliği Yapmak
Pire temizliğinde en doğal ve en etkili metot sirkedir. Kedide bulunan pireleri temizlemek adına ilk önce ”sprey şişesine” sahip olunması gerekir. Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir.
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.
B vitamini eksikliği de kedilerde tüy dökme sorununa yol açar. B vitamini takviyesi yaparak kolaylıkla kedilerin tüy dökme sorununa çözüm bulunabilir. Örneğin bir ilaç veya vitamin takviyesi yapmak yerine kediye yumurta verilebilir. Yumurta çok iyi bir B vitamini kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri