Modem arayüzüne girdikten sonra kablosuz ağ ayarlarına girin. Burada kablosuz ağ adı (SSID) ve şifre (WPA Key) gibi bilgileri görebilirsiniz. Kablosuz ağ adının yanında frekans bandını gösteren bir seçenek bulunacaktır. Bu seçeneği tıklayarak 2.4 GHz veya 5 GHz olarak değiştirebilirsiniz.
Kablosuz ayarlar altında Wi-Fi ağını birleştir gibi bir tik olması lazım. Bu tiki temizledikten sonra kaydedin ve yine kablosuz altında 2.4 ve 5 ağları için ayrı ayar yapabilmeniz için ayarlar açılacaktır.
Akıllı bir telefonun bağlandığı Wifinin kaç GHz olduğunu anlamak için ilk olarak telefondan “Ayarlar > Wi-Fi (Kablosuz Ağ)” seçeneği seçilmelidir. Burada açılan ekrandan “ağ özellikleri” seçilmelidir. Android akıllı telefonlarda genellikle bu ayar dişli simgesi ile gösterilmektedir.
2,4 GHz frekanslı ağlar için kanal seçerken:
Kanal 1, 6 veya 11'i seçin. Bu kanallar çakışmaz ve en yüksek güvenilirliği sağlar. 1, 6 veya 11 numaralı kanallardan birini seçerken, erişim noktanızdan veya yönlendiricinizden gelen en güçlü düşük sinyali tercih edin.
Yüksek katlar, duvarlar ve uzak mesafe için 2.4 GHz tercih edilebilir. Apartmanlar gibi kalabalık mekanlar için ise kendi dairenizde 5 GHz bant genişliği daha az kullanımda olacağı için yüksek veri hızları ve daha kararlı bir internet bağlantısı sebebiyle tercih edilebilir.
İlgili 18 soru bulundu
2.4 GHz ve 5 GHz, kablosuz modemlerde kullanabileceğiniz iki farklı bant genişliğidir. Bant genişliği, internetinizin hızını belirler. Bu bağlamda da ikisi arasındaki en büyük fark internet hızınıza olan etkileridir. 2.4 GHz 600 Mbps'ye kadar destekleyebilirken 5 GHz ise 1300 Mbps'ye kadar destekler.
Modem arayüzüne 192.168.2.1 veya 192.168.1.1 IP kullanarak giriş yapın ve kablosuz ağ ayarlarına gidin. Kanal kısmından seçmek istediğiniz kanalı seçin. (Kullandığım modemde 14. kanalı seçmeye izin verilmediği için 13. kanal en iyi alternatif benim için.) Ayarları kaydedin.
2,4 GHz ve 5 GHz bu iki frekansın arasındaki en önemli fark şudur; İnternetin kullanılacağı alan ve İnternetin hızına olan etkenleridir. 2,4 GHz Frekans; 600 MBPS hıza kadar desteklemektedir. 5 GHz internet ise 1300 MBPS hıza kadar çıkmaktadır.
2.4 Ghz ISM frekans bandında çalışan teknolojide, veri aktarımında en üst limit mevcut teknoloji şartları dahilinde 24 MBPS'dir. IEEE 802.15.1 standardı kapsamında kapsama alanı ise 100 metreye kadardır.
2.4 GHz; 600 Mbps'e kadar internet hızı desteklerken 5 GHz'de bu oran 1300 Mbps'dir. Bu açıdan bakıldığında 5 GHz frekansının çok daha iyi hizmet verdiğini söyleyebiliriz. Bu gerçekten de doğru bir tanım. 5 GHz frekansını kullandığınızda daha yüksek hızlara ulaşabilirsiniz.
WPS nedir? WPS (Wi-Fi Korumalı Kurulum), kablosuz özellikli cihazları bir kablosuz ağa kolayca bağlamanızı sağlayan bir kablosuz güvenlik standardıdır. WPS işlevini PIN kodu veya WPS butonuyla yapılandırabilirsiniz. WPS, kimlik doğrulamasını Açık Sistem, WPA-Kişisel ve WPA2-Kişisel kullanarak destekler.
Sizin modeminizin arkasıında GHz ibaresi var ise kaç GHz ise o'dur. Modem kutusunda özellikleri yazar oradan da bakabilirsiniz.
Neden iki tane kablosuz ağ bandı var diye soracak olursanız, 5 GHz frekansını göremeyen cihazların da bağlanabilmesi için olduğunu söyleyebiliriz. Son 5 yıl içerisinde üretilen bir modeme sahipseniz ya da kendisi bir 802.11ac yönlendiricisiyse (router) 5 GHz frekansında yayın yapabilir.
Hangi hattı tercih edeceğiniz internet kullanım amacınıza göre değişir. Bu noktada aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz: Eğer modemin yakınlarında bir yerde internete bağlanacaksanız 5 GHz daha hızlı sonuçlar sunar. Daha büyük ve arada duvaların bulunduğu alanlarda 2.4 GHz bağlantıdan yararlanabilirsiniz.
Hızlı ayarları açmak için görev çubuğunun en sağ tarafındaki Ağ, Ses veya Pil simgelerini ( ) seçin. Bağlı olmadığınızda Bağlantısız simgesi görüntülenir. Wi-Fi hızlı ayarında, Wi-Fi bağlantılarını yönet'i seçin. İstediğiniz Wi-Fi ağını ve ardından Bağlan'ı seçin.
Wi-Fi sorunlarını düzeltemezseniz, Android telefonunuzdaki ağ ayarlarını sıfırlamayı deneyin. Ayarlar menüsünden "Ağ ve İnternet" seçeneğine gidin, ardından "Wi-Fi" bölümüne tıklayın. Burada "Ağ Ayarlarını Sıfırla" veya benzer bir seçeneği bulmalısınız. Bu işlem, ağ bağlantılarınızı sıfırlar ve sorunu çözebilir.
Çevrenizdeki kablosuz ağların kullandığı kanalları görüntüledikten sonra modeminizden boşta olan kanalı seçin. Eğer boş ise 2.4 GHz için 1, 6 veya 11. kanalı seçmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Modem arayüzüne girebilmek için tarayıcının boş bir sayfasını açarak adres çubuğuna 192.168.1.1 rakamlarını girmeniz gerekir. Daha önceden sahip olduğunuz kullanıcı adı ve şifre bilgileri sayesinde arayüze girebilir ve size avantaj sağlayacak olan değişiklikleri kaydedebilirsiniz.
Wi-fi ağları, 2.4Ghz ve 5Ghz olmak üzere iki farklı frekansta çalışır. 2.4Ghz ağlar 2,4-2,62GHz frekansları arasında çalışır ve bu aralıkta her 5Mhz'lik bantta bir kanal bulunur.
Uydu alıcısının “Kurulum” veya “Ayarlar” menüsünden, “Tek Kanal Arama” alt menüsünde, “Uydu” kısmında “Türksat 42° E” ve Türksat Ankara Paket parametrelerini manuel olarak girilerek, “Şebeke Arama” (Network Search) açık seçilmelidir. Otomatik tarama sonucunda, güncel kanal bilgileri uydu alıcınıza eklenmektedir.
Wireless kanalları, modeminiz ve kablosuz cihazınız arasında veri gönderme ve alma işleminin yapılması için kullanılan frekans aralıklarıdır. Modern modem ve router'larda 2.4 GHz ve 5 GHz desteği oldukça yaygın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri