Sağlıklı bir kedinin her gün veya 2 günde bir düzenli olarak dışkılaması gereklidir.
Çoğu kedi günde en az bir kez tuvaletini yapar ve kedi dışkısı, kedinizin sağlık durumunun harika bir göstergesidir. Bir tıkanıklık veya altta yatan bir hastalık olup olmadığını veya kedi mamasının ona uygun olup olmadığını size gösterebilir.
Kedilerde Kabızlık Kaç Gün Sürer? Çoğu kedi her 24 – 36 saatte bir tuvaletini yapar. Kediniz daha az dışkı yapıyor ve bir zorluk yaşıyorsa kabız olma ihtimali çok yüksektir. Kediniz dışkısını yapmadan 48 – 72 saatten (4 – 5 gün) fazla bir süre geçmişse bir an önce veterinere başvurmalısınız.
Kedilerde ishal hangi renk olur? Kediler çoğunlukla günde en az bir kez kaka yapar. Sağlıklı bir kedinin kakası genellikle koyu renkte olur ve çok kötü kokmaz.
Yavru kedilerden yetişkin kedilere porsiyonlar
Yavru kedi 6 aylık olana kadar günde 3-4 öğünle beslenmelidir. Bundan sonra günde 2-4 öğün tavsiye edilir. 12 aylık olduklarında, yavru kediler günde iki öğün şeklinde yetişkin mamaları için hazırdır.
İlgili 18 soru bulundu
Her 2-3 saatte bir beslenmeleri önemlidir. Her öğünde en az yarım yemek kaşığı süt tozu ile hazırlanan karışımları içmeleri gerekir. Annesi ile birlikte yaşayan ancak yeterince anne sütü tüketmeyen kediler için de süt tozu destekleyici olarak kullanılabilir.
1 çay bardağı 125 gramdır.
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.
Anne sütü veya anne sütü ile aynı besin değerlerine sahip olan süt tozu ile beslenildiği süreçte kedilerin dışkıları hardal sarısı rengindedir. Yaş mama ve sonrasında kuru mamaya geçiş yapıldığında ise koyu sarı renk yerini kahverengiye bırakır.
Kedinizin tuvaletini sulu ve devamlı yapmaya başladıysa ishal olduğunun net bir belirtisidir. Kediler arasında görülen ishal durumu oldukça kolay bir şekilde fark edilebilmektedir. Kedinizin kumu temizlerken kumu gözlemeniz ve tuvaletlerinde bir farklılık fark etmeniz uzun sürmeyecektir.
Kedilerin tuvaleti olup olmadığını anlamak için yapılması gereken şey onların gözlemlenmesidir. Eğer kediler daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise buranın kokusunu alırlar. Yine tuvaleti geldiği zaman buranın kokusunu aldığı için aynı yere yapmayı ister.
Kabızlık kedilerde sık görülür. Genellikle hafif seyreder. Bazen kediler için ölümcül sonuçlara neden olan tıkanmalara neden olsa da bu çok nadir bir durumdur. Basit ev tedavileriyle kedinizi sert kaka parçalarından kurtarabilirsiniz.
Ortalama bir kedi, günde iki kez idrar yapar. Burada hem bilinçli, hem de bilinçsiz komutlar idrar yapımını denetler.
Koku ve Hafıza: Kedilerin tuvaletini bulmalarına yardımcı olan en önemli faktörlerden biri, koku ve hafıza kombinasyonudur. Kediniz kum kutusunun yerini ve kokusunu iyi tanır. Bu nedenle gece karanlığında bile kum kutusunu bulabilirler.
Karanlık bir yer olmamalıdır. Temiz havadar olmasına dikkat edilmeli. Kedi kum kabı direk güneş ışığı almamalı. Kedinizin kolay ulaşabileceği bir yere konulmalı.
Yavru bir kedinizin sağlık durumu iyiyse, günde iki ila üç kez idrarını yapar. Kakasını ise bir veya iki kez yapmaktadır.
Sağlıklı bir kedinin her gün veya 2 günde bir düzenli olarak dışkılaması gereklidir. Bu gerçekleşmiyorsa kedinizde kabızlık var demektir.
Kedi tuvaletleri en az günde iki defa temizlemek koku oluşumunu büyük ölçüde yok eder. Günlük olarak temizlediğimiz kedi kumuna yeni kum eklemek kötü koku oluşumunu azaltır. 10 ya da 15 günde bir kedi tuvaletindeki tüm kumu değiştirip tuvaleti yıkayıp tuvalete yeni kum eklersek gerekli hijyeni sağlamış oluruz.
Aslında kedilerin büyük bir kısmı günde 13-16 saat uyur. Nedeni basittir: Et, zengin bir enerji kaynağıdır ve her öğünden sonra uyumak bu enerjinin korunmasını sağlar.
İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Toksoplazma olarak adlandırılan parazit türü önlem alınmadığı takdirde dönem dönem tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Körlük, beyin hasarı ve büyüme geriliği gibi riskli durumlara neden olan bu parazit bir kez atlatıldığı takdirde hastaya bağışıklık kazandırıyor.
Kedinizin ağırlığına göre değişir. Ağırlık 1.5-2.5kg arasında kediniz için 20-30gr/gün mama verilmelidir. Ağırlık 2.5-4.5Kg arasında kediniz için 30-50gr/gün mama verilmelidir. Ağırlık 4.5-6.5Kg arasında kediniz için 50-70gr/gün mama verilmelidir.
Kısırlaştırılmış kedilerde kuru mama tüketiminde tıpkı yaşlı kedilerde olduğu gibi kilogram başına 10 gram azaltılması önerilmektedir. Elbette her kedinin genel sağlık durumu özelinde günde kaç gram mama tüketmesi gerektiğine veteriner hekimin karar vermesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri