Erkek kediler çiftleşme dönemine 7. aydan sonra girerken, dişi kediler ise 6. ayda girerler.
Kedilerin çiftleşmesi erkek kedilerde 7.ayda başlamaktadır. Dişi kedilerde ise kızgınlık dönemi 6.ayda başlamakta ve 10. aya kadar devam etmektedir. Kedilerin çiftleşmesi için en uygun zaman pek çok insanın bildiği gibi Mart ayıdır. Erkek kediler belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra daima çiftleşmeye hazır olurlar.
Dişi kedilerin cinsel olgunluğa erişmesi yaşam koşullarına, ırklarına, yaşadıkları bölgenin iklim özelliklerine, genel sağlık durumlarına ve nasıl beslendiklerine göre değişmektedir. Ancak dişi kediler genel olarak 6 – 12 aylık gibi bir süreç sonrasında cinsel olgunluğa ulaşırlar.
Kedilerin yaklaşık 5 aylıktan itibaren hamile kalabileceğini bilmelisiniz. Henüz kendi gelişimini tamamlayamamış bu kedilerin hamile kalması oldukça risklidir. Eğer bunun olmasını istemiyorsanız, kediyi sahiplendiğiniz an itibari ile bir veteriner hekimine götürmelisiniz.
Kedi çiftleşmesi konusunda dişi kedilere yöneldiğimizde hareketliliğin artması, eşyalara sürtünmeler, kuyruk kaldırma ve acı çekiyor gibi miyavlamalar görülebilir. Çiftleşme istediklerinde erkek kediler idrar kokusu ile etkileme yaparken dişi kedilerde bizim fark etmediğimiz kokular yayar etrafa.
İlgili 20 soru bulundu
Az önce de belirtildiği gibi kedilerin çiftleşmesi saniyeler içerisinde sona ermekte ancak birden çok defa tekrarlanabilmektedir.
Kedi Çiftleşmesi Kaç Gün Sürer? Dişi bir kedinin hamile kalabilmesi için kızgınlık dönemindeyken 24 saatlik süreçte 3-4 kere çiftleşmesi gerekir. Bu sürecin sonunda kedinin kızgınlık belirtilerinin azalmaya başladığı gözlemlenir. Bu nedenle 24 saatlik bir süreçte çiftleşme tamamlanabilir.
Eğer bir kedi henüz 1 – 2 yaşlarındayken ilk kez doğum yapıyorsa genellikle 2 ya da 3 yavru dünyaya getirir.
Kedinin hamile kalması için kaç kez çiftleşmesi gerekir? Dişi kedinin hamile kalması için birkaç kez çiftleşmesi gerekir. Bu çiftleşmeler aynı gün içerisinde olmalıdır. Aksi takdirde kedi hamile kalmayabilir.
Bir batında doğan ortalama yavru sayısı 2 ila 5 arasındadır. Kedi, yavrular arasında çoğunlukla herhangi bir yerde 10 dakika ila bir saatlik bir mola verecektir.
Dişi Kedilerde Çiftleşme: Dişi kedilerde çiftleşme belirtileri, erkek kedilere göre daha erken başlar. Erkek kediler çiftleşme dönemine 7. aydan sonra girerken, dişi kediler ise 6. ayda girerler.
Son derece sevimli canlılar olan kedilerin hamile kalma yaşı kesin olarak bilinmez. Fakat genel olarak baktığımızda, kediler 6 ile 9 ay sonra çiftleşme eğilimi gösterir. Bu durum bazı kedilerde daha erken görünürken, bazılarında daha geç görünür.
Kediler genellikle 6. ayında kızgınlık dönemine girer. Ancak bazı kedilerin gelişim sistemindeki farklılıktan ötürü 4. ayında kızgınlık dönemine girdiği görülmektedir. Yılda ortalama 3-4 defa kızgınlığa girerler. Bu dönem çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür.
Bir kedi normal olarak yaklaşık altı aylıkolduğunda ilk kızgınlık dönemine girer; ancak bazı kedilerde ilk kızgınlık dört aylık gibi erken bir dönemde gerçekleşebilmektedir.
Öncelikle kedi gebelikle beraber duygusal olarak sakinleşmektedir. Meme uçları şişen ve belirginleşen kedide miskinlik ve uyku hali de artar. Sabah bulantıları ve bazen kusma isteği kedinin hamile olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca kedi normalde yediğinden daha fazla yemek ister.
Bu östrus denilen kızgınlık süreci 10-12 gün kadar sürer ve 3-4 ayda bir tekrar eder. Östrus döneminde kediler istedikleri günde çiftleşebilirler. Çiftleştikten hemen sonra dişi kedi hemen hamile kalabilir. Kedilerde hamilelik süresi 58-62 gün kadardır.
Bazı kediler çiftleşme döneminde sürekli bağırırken bazıları da hiç yapmadıkları farklı hareketleriyle gözlemlenir. Kedi çiftleşmesi genel olarak sürtünme ve zıplama gibi hareketlerle başlar denilebilir. Kedilerde bu gibi davranışların gözlemlenmesi durumunda da çiftleşme dönemine girdikleri anlaşılabilir.
Doğal yollarla kedi insandan hamile kalamaz sadece insan da değil kendisinden farklı türde bir canlıdan da hamile kalamaz çünkü kedi,köpek,insan gibi memeli canlıların dişilerinde bulunan yumurtada zona pellusido dediğimiz bir tabaka vardır.
Yenidoğan yavru kediler neden ölür? Hipoksi oksijen eksikliği ve travma nedeni ile oluşur. Doğum sırasında zorluk yaşayan yavru kediler oksijensiz kalabilir ya da travma yaşayabilirler.
Kedilerin hamilelik süresi 57 ile 67 gün arasında değişiklik göstermektedir. Yani kedilerin hamilelik süresi ortalama olarak 2 ay sürüyor diyebiliriz. Bir kedi yılda 3 kez doğum yapabilmektedir ve her doğumda 2 ile 5 arasında yavru doğururlar.
Kediler 3-4 aylıkken bebek dişlerini dökmeye başlarlar. Neredeyse 6 aylıkken diş değiştirme süreçlerini tamamlarlar. Eğer kedinizin bebek dişleri varsa, 6 aydan küçük demektir. Kalıcı dişleri çıkmış ve renkleri beyazsa kediniz 1 yaşında demektir.
Kızgın Olmayan Kedi Çiftleşir Mi? Kedilerin kızgınlık dönemlerinin başlamaması, çiftleşmeleri için uygun zaman gelmediğinden dolayı kedilerin çiftleşememelerine neden olabilir. Bu nedenle de kızgınlıkta olmayan hem dişi hem de erkek kedilerin çiftleşemeyecekleri söylenebilir.
Yapılan kısırlaştırma operasyonu sonucunda yumurtalık organından parça kalmış olabilir. Bu da onun tekrar kızgınlık belirtileri göstermesine yani hormon üretiminin durdurulamamış olmasına işaret eder. Kzıgınlık belirtileri göstermesine rağmen gebe kalma şansı yoktur.
Kızgınlık döneminde kediler ile her zamankinden daha fazla oyun oynayıp vakit geçirerek kedinin enerjisini atması sağlanmalıdır. Kedinin enerjisini harcamasına yardımcı olup onun uyumasını sağlamak gerekir. Uyku esnasında huzurlu olmasını sağlamak da önemli bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri