Aşağıdaki duaların biri veya hepsi yapılabilir: 1- Ya Rabbi, bundan sonra, rızana uygun yapacağım her duamı kabul eyle! [Her duamız kabul olunca, imkân dâhilindeki her nimete kavuşmuş oluruz.] 2- Hakiki imana kavuşmamı nasip eyle!
5. KABE'Yİ İLK GÖRDÜĞÜMÜZDE OKUNABİLECEK DUALAR: "Allahümme inne'l-beyte beyteke ve'l-harama haram eke ve'l-emne emnek ve haza makama'l-aiz bike."
Mekke'ye girip Kâbe görüldüğünde şöyle dua etmek müstehaptır: "Ey Allah'ım! Bu beytin (Kâbe'nin) şeref, azamet, kerem ve yüceliğini artır."
“Sübhannahi velhamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü vekber, vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim. – Ve'ssalatü ve'sselamü ala resulillahi (sav). Allahümme imanen bike ve'tastigan bikitabike ve'fa'en biahdike vettibaen li-sünneti nebiyyike ve habibike Muhammed'in (sav).
Kabe'yi ilk gördüğünüzde neler hissettiniz? M. Güç: Kabe'yi ilk gördüğümde bana bir hal oldu. Tüylerim diken diken oldu. Ruhumun derinliklerinden gelen bir hisle hıçkıra hıçkıra ağlamaya başladım.
İlgili 25 soru bulundu
Ebrehe tarihte yer alan Yemen kralıdır. Ayrıca Kuranı Kerim'de Fil suresinde bahsedilen krallardan biridir. Ebrehe Müslümanların hac ibadetini engellemek ve Kabe'yi yıkmak istemiştir. Ardından Kabe'nin enkazını fillerle Yemen'e taşımak için dört bin fil ve üç yüz bin Habeşli'den oluşan ordusu ile harekete geçmiştir.
Kuran'daki Kabe'yle ilgili çok sayıda ayete göre, Kabe insanlığın ilk İbadethanesiydi ve Allah'ın emriyle İbrahim ve İsmail tarafından inşa edildiği ifade edilmişti.
5. Tavafı Kabe'yi sol tarafına alıp rukn-u Iraki yönüne ilerleyerek yapmak. 6. Tavaf› Hatim'in dışından yapmak. 7. Tavaf bitince iki rek'at tavaf namazı kılmak. 8. Tavafı yedi şavta tamamlamak.
Kâbe sol tarafa alınarak Hacerülesved hizasından başlanıp aynı noktada tamamlanan her dönüşe “şavt” ve yedi şavta tavaf adı verilir. Tavafın yapıldığı alana metâf denilir.
Hacer-i Esved'in bulunduğu köşe Kâ'be'nin sağ tarafı kabul edilir. Dolayısıyla tavaf, Kâ'be'nin sağından, sol omuz Kâ'be'ye dönük olarak yapılır. Tavaftan sonra eğer kerahet vakti değilse bu namaz, geciktirilmeksizin Makam-ı İbrahim'in arka tarafında kılınır.
Kabe'ye olduğu gibi, müminin yüzüne bakınca da, edilen dualar kabul olur.
Zaten biraz önce söyledim sağdan sola dönüş açılımı, açmayı, genişlemeyi ifade ederken soldan sağa saat yönü dönüşü ise tükenişi, bitişi, zamanın yok oluşunu, insanın küçük, kainatın büyük kıyametine doğru koşuşu ifade eder.
Tavaf mahalli tenha olur ve Hacer-i Esved'e yaklaşmak mümkünse öpülür; öpme imkânı bulunamaması hâlinde bu sünnet uzaktan eller kaldırılıp, “Bismillahi Allahu ekber” denilerek selâmlamakla yerine getirilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/493).
Lebbeyk duasının Türkçe okunuşu; “Lebbeyk, Allâhümme Lebbeyk, lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk, İnne'l-hamde ve'nni'mete leke ve'l-mülk, lâ şerîke lek.” Şeklindedir. Hz. Ömer'den (ra) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz, telbiyeyi bu şekilde okumuştur.
Hadis-i şerifte, “Her namazdan sonra, üç kere “Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh” okuyanın bütün günahları affolur” buyuruldu.
Hacerülesved ile Kâbe kapısı arasında, dua etmenin makbul olduğu yer.
Kadının özel hali ihrama girmesine mani değildir. Özel halinde de olsa bir kadının hac ve umre yapmak için mikat mahallini geçmeden ihrama girmesi gerekir. Âdeti bitinceye kadar ihram yasaklarına dikkat eder, bitiminde gusül abdesti alır, tavafını sayını yapar, saçından bir parmak boğumu kadar keser ve ihramdan çıkar.
Çünkü Resûlullah (s.a.s.), Hz. Âişe'ye, “Bu, Allah Teâla'nın, Hz. Âdem'in kızları üzerine yazdığı bir şeydir (senin elinde olan bir şey değildir). Hacıların, hacla ilgili yaptıklarını sen de yap. Ancak âdet gördüğün sürece Kâbe'yi tavaf etme.” buyurmuştur.
Gün sayısı bakımından en kısa umre turu 7 gündür.
Umre ya da Hac da 7 kez kâbenin etrafında dönmenin hikmetini araştırdığımızda, Hazreti İbrâhîm'in düzenlediği İlm-i Tevhîd dersleri karşımıza çıkıyor. Kâbe'den maksat Allah'ın zâtıdır. Kâbe'nin etrafını 7 kez dönmek, Allah'ın zâtına olan teslimiyete işaret eder.
Şifa duasının Arapça okunuşu şu şekilde ifade edilmektedir: "Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame." biçiminde olmaktadır.
Bir şeyin etrafında dönmek veya dolaşmak anlamına gelen tavaf; Hacer-i Esved'in hizasından başlayarak Kabe-i Muazzama'nın (sol tarafımıza alınması suretiyle) etrafında yedi defa dönmektir. Kabe'nin etrafındaki her bir dönüşe şavt denir. Yedi (7) şavt toplamda bir tavaf eder.
Peygamber (a.s.m) şöyle buyurmuştur: “Kâbe'yi, kısa / cılız bacaklı bir Habeşli yıkar.” (bk. Buharî, Hac, 47,49; Müslim, Fiten, 57-59). Bu yıkım, kıyametin yaklaştığı bir zamanda gerçekleşir.
İbrahim'in Allah'ın emri ile birlikte Kâbe'nin bulunduğu yere gittiği ve Kâbe'nin temellerini bularak Kabe'yi o temeller üzerine bugünkü günümüzdeki Kâbe'yi inşa ettiği kabul edilmiştir. Özetle günümüzdeki Kabe ilk olarak milattan önce 800'lü yıllarda yapılmıştır.
Kuran'a göre İbrahim ve İsmail peygamberler tarafından temelleri atılıp inşa edilmiş. Kabe'nin Yapısal Özellikleri ve Bulunduğu Yer Neresidir?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri