Gece ışık açık bırakılmalı mı yoksa kapatılmalı mı? Unutmayın, kediler karanlıkta sizin veya benim görebildiğimden çok daha iyi görebilirler. Dolayısıyla yavru kediniz minimum ışıkta bile ihtiyaç duyduğu şeyi (mama, su veya kum kabı gibi) bulmakta sorun yaşamayacaktır.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilirler.
Kediniz sizinle sürekli ışıkta duruyor ve bu duruma alışıyor. Alışa geldiği durumu bozmamak önemlidir. Zaten yalnız kalacağı için size bir süre küs olabilir, bir de karanlıkta bırakmak onu daha fazla yalnızlığa itebilir.
Çoğu kedi günde en az bir kez tuvaletini yapar ve kedi dışkısı, kedinizin sağlık durumunun harika bir göstergesidir. Bir tıkanıklık veya altta yatan bir hastalık olup olmadığını veya kedi mamasının ona uygun olup olmadığını size gösterebilir.
Kedilerin tuvaleti olduğunu anlayabilmek için kedilerin gözlemlenmesi gerekir. Tuvaleti gelmiş olan bir kedi eğer daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise bu bölgenin kokusunu alarak oraya yönelecektir. Etrafta kuytu bir köşe aramaya başlaması da mümkündür.
İlgili 37 soru bulundu
Kum kabını koymak için en ideal yer
Kum kabını koymak için en iyi yer, gözden uzak, yol üstünde ya da ayakaltında olmayan; buna karşın hem kediniz hem de sizin için erişimi kolay olan bir yerdir. Kediniz, tuvalet zamanı geldiğinde kum kabına rahatça ulaşabilmeli ve siz de kum kabını kolayca temizleyebilmelisiniz.
Kediler tuvaletlerini yaparken kendilerini koruyamayacaklarını düşünüp çok zaman tedirgin de olurlar. Bunun için sahibinin de kendini savunmasız hissettiğini düşünürler. Sahibi tuvaletteyken başına herhangi bir şey gelmesin ve kendini yalnız hissetmesin diye kapının önünde beklerler.
Yavru bir kedinizin sağlık durumu iyiyse, günde iki ila üç kez idrarını yapar. Kakasını ise bir veya iki kez yapmaktadır. Yavru kediler tuvalet eğitimlerini annelerinden öğrenirler.
Sağlıklı bir kedinin her gün veya 2 günde bir düzenli olarak dışkılaması gereklidir. Bu gerçekleşmiyorsa kedinizde kabızlık var demektir. Sevimli dostunuzun neden bu sıkıntıyla karşılaştığını ve ona nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenmeye hazır mısınız?
Yavru kedilerden yetişkin kedilere porsiyonlar
Yavru kedi 6 aylık olana kadar günde 3-4 öğünle beslenmelidir. Bundan sonra günde 2-4 öğün tavsiye edilir. 12 aylık olduklarında, yavru kediler günde iki öğün şeklinde yetişkin mamaları için hazırdır.
Kedinizi asla ceza vererek bir odaya kapatmamalısınız. Çünkü kedilere ceza vermek oldukça yanlıştır.
Maksimum süre ise 24 saat kabul edilir. Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır.
Kedimi bir gece yalnız bırakabilir miyim? Genel olarak, veterinerler kedinizi tek seferde 24 saate kadar yalnız bırakmanın problem olmayacağını söylüyor. Temiz bir tuvalet kabı, bolca içme suyuna erişim ve siz gitmeden önce yiyeceği iyi bir öğün olduğu sürece, bir gün boyunca keyifleri yerinde olacaktır.
Işığı söndürmek yavru kedinizin uyku düzeninizi oluşturmanıza yardımcı olacaktır, ancak ilk gece çevresine uyum sağlarken bir gece ışığını açık bırakmak isteyebilirsiniz. Sağlık ve sıhhatleri için yavru kedilerin gevşeyip kendilerini güvende hissedebilecekleri sessiz bir yerde bolca uyumaya ihtiyaçları vardır.
Kediler kendilerini stresli hissettiklerinde gizlenmek isterler ve saklanacak bir alan ararlar. Özellikle tuvaleti kapalıysa, içine girip orada uyurlar. Strese bağlı bu tür davranış bozukluklarında feromon ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Kediler zifiri karanlıkta aynı biz insanlar gibi göremezler. Yalnız karanlık ortama ufacık bir ışık düştüğünde bile bizlerden çok daha iyi görebilirler.Odaya ay ışığı sızması bile yeteli olabilir. Tapetum lucidum, kedilerin gördüğü ışık seviyesini artırır.
Fakat uzmanlar, kedilerin kilogram başına 50-60 ml sıvı tüketmesi gerektiğini belirtmektedirler2. Örneğin 3 kg bir kediniz varsa gün içerisinde 150-240 ml arasında sıvı tüketmesi gerekir. Fakat kediniz bu miktarın tümünü su içerek karşılamayabilir. Mesela yaş mama yiyorsa içmesi gereken su miktarı düşecektir3.
Yavru kediler 3 haftalık olana kadar kendi tuvaletlerini yapamaz. Bu aşamada anne kedi yavruların makat bölgesini yalayıp, ovarak tuvaletlerini yapmasına yardımcı olur. 3 haftalıktan sonra kediler kendi tuvaletlerini yapmaya başlayabilir. Kedilerin tuvalet eğitimleri ise 1 aylık olduklarında başlayabilir.
İlk işiniz kum kabını artık tamamen kaldırmak ve kedinizin göremeyeceği bir yere koymak. Ardından eğitim tablasını klozete yerleştirmek. Bütün gün kedinizi izleyin ve çişini kakasını yaptıktan sonra onu en sevdiği ödül maması ile ödüllendirin. Tabla her zaman tuvalette kalsın.
Sağlıklı kedi kakası sert, silindirik ve koyu kahverengidir. Sert kelimesi ile anlatılmak istenen şeklinin bozulmamasıdır.
Kedinizin ağırlığına göre değişir. Ağırlık 1.5-2.5kg arasında kediniz için 20-30gr/gün mama verilmelidir. Ağırlık 2.5-4.5Kg arasında kediniz için 30-50gr/gün mama verilmelidir. Ağırlık 4.5-6.5Kg arasında kediniz için 50-70gr/gün mama verilmelidir.
Banyodaki kokular sahiplerinin kokusunun daha yoğun olduğu yerler olduğundan kendilerini rahat hissetmelerini sağlar. Oyuncu bir kedi ise ve onunla oyun oynayarak fazla vakit geçiriyorsanız, saklanarak ona oyun yaptığınızı düşünebilirler. Suda ıslanmayı sevmeseler de akan suyu izlemeyi severler.
Kediler tuvaletten çıktıktan sonra miyavlar hızlıca hareket eder ve adeta koşarlar. Bu içgüdüseldir. Düşmanlarının onun izini sürmemesi içindir. Ancak tuvalet öncesi esnası ve sonrasında süre gelen miyavlama bir soruna işarettir.
Kedinizin, kapı önünde yatması ya da sizi kapıda karşılaması aslında son derece anlamlı bir davranıştır. Kedilerin kapı önünde yatması, sizi ve yaşam alanınızı korumaya çalıştıklarını gösterir. Kendilerini bir koruyucu olarak gören kedi, sizi güvenli bir alana alır ve size olan sevgisini bu şekilde gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri