Her kedinin korktuğu şey değişmekte olup, korku hissine vereceği tepkiler de farklıdır. Kedilerde en yaygın olan korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi sorunların yer aldığını söylemeliyiz.
Kediler, konfor düşkünü canlılardır ve rahatlarının bozulmasını istemezler. Dolayısıyla yuvalarından ayrılmak onları çok korkutur. Yaşadıkları evin dışında kendilerini nasıl tehlikelerin beklediğinden bihaber olmaları bu korkunun nedenidir. Ama kedilerin belki de en çok korktukları şey veterinere gitmektir.
Böyle bir anla başa çıkmanın en iyi yolu, kedinize biraz yer açmaktır. Kedi dostunuzu ne kadar sevseniz de, bazen onu yalnız bırakmak, onun tüm adımlarını takip edip onu sürekli sakinleştirmeye çalışmaktan çok daha kolay ve hızlı bir şekilde sorunu çözebilir.
Düşen kedinin aldığı darbe neticesinde farklı organlarında şekillenebilen iç kanama kendini kusma, kulak, ağız ya da burundan kan gelmesi, denge kaybı gibi çeşitli belirtilerle gösterebilir.
Korku Nedeniyle Saklanma
Yakınlarında onları endişelendiren birileri ya da bir şeyler olduğunda saklandıkları bilinen kedilerin korktukları ya da onlara aşina olmayan şeylere karşı tedbir aldıkları söylenebilir. Nitekim bu durum oldukça doğaldır ve kedilerde sıklıkla rastlanır.
İlgili 40 soru bulundu
Kedilerde en sık görülen korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi davranışlar sayılabilir.
Kedilerde stres çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Deri, mesane ve/veya mide-bağırsak sorunları yaşayabilir. Ayrıca, kum kutularının dışına idrar yapabilir, hırlama veya tıslama sesleri çıkartabilir, insanlara veya diğer hayvanlara karşı agresif davranabilir veya takıntılı bir şekilde yalanabilirler.
Çevresel gürültünün yüksek olduğu ya da kedinin çok tedirgin olduğu zamanlarda kedi stres giderici olarak beyaz gürültü tercih edilebilir. Ortak sesi olarak beyaz gürültü kullanılması ya da kediler üzerinden rahatlatıcı etkisi olduğu bilinen müziklerin tercih edilmesi kedilerde kaygının azalmasına yardımcı olur.
Kedi korkusunda özellikle anneyle yaşanan bilinçaltı çatışmaların veya anneyi yanlış algılamaların etken olduğunu görüyoruz. Baskıcı, dominant, otoriter, sert ve disiplinli annelerin çocuklarında kedi korkusu gelişebiliyor.
Bir kedinin güvenini kazanmak için sakin hareketlerde bulunmak ve olabildiğince tahmin edilebilir olmak önemlidir. Özellikle eve misafir geldiği zamanlarda kedinize nasıl yaklaşacakları konusunda ufak açıklamalar yapabilir ya da kedinizin özgür alanında rahatsız edilmeden zaman geçirmesine olanak sağlayabilirsiniz.
Kediler üzgün olduklarında insanlar gibi ağlayan canlılar olmamakla birlikte gerçek duygulara sahiptir. Gerçekten üzülebilirler, depresyona girebilirler ve hatta yas tutabilirler. Duygularını ifade etme şekilleri kendilerine özgüdür.
Kediler muz, hardal, acı biber, kadife çiçeği, sedef, nane gibi çeşitli bitkilerin kokusunun yanı sıra insanların günlük hayatta sıkça kullandığı pek çok ürünün kokusundan da hoşlanmazlar. Temizlik için kullanılan deterjanların kokuları kediler için fazlasıyla rahatsız edicidir.
Kediler, İnsanlarla Birlikte Uyurken Güvende Hissederler
Her canlı gibi kediler de içgüdüsel olarak uyurken savunmasız olduklarını bilirler. Yavruyken annelerine sokularak tehlikelere karşı güvende olduklarını hissedip uyuyan kediler, büyüdüklerinde eğer bir insanla yaşıyorlarsa bu alışkanlığı devam ettirirler.
Depresyon. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de depresif ruh hali benzer şekillerde kendini gösterebilir. İştah azlığı, fazla tüy dökme, uyaranlara karşı ilgisiz olma, aşırı korkma ve kalabalıktan kaçma en belirgin durumlardandır.
Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır.
Kediler sevilmekten, ilgilenilmekten hoşlanır. Ona vakit ayırmalı, kaliteli zamanlar geçirmeye özen göstermelisiniz. Genellikle aynı zaman diliminde geçireceğiniz bu güzel vakitler onu mutlu edecek, güven duygusunu arttıracaktır. Kediler çim yemeye ve üstünde yuvarlanmaya bayılırlar.
Kediler sinirlenince ne yapar? Sinirlenen kediler aniden saldırabilir. Tıslar, sert bir şekilde miyavlar ve karşısındakini uyarırlar. Bazen de birbirlerini kovalarlar.
Bu durumda veteriner hekiminiz size bir tedavi yöntemi önerebilir. Kedinizin sakinleşmesine yardımcı anti-anksiyete ilaçları yazmanın yanında veteriner hekiminiz, davranış şartlandırma ve karşıt şartlandırma ile hem size hem de kedinize yardımcı olabilecek bir eğitmen veya hayvan davranış terapisti tavsiye edebilir.
Bu davranış, kedinizin sizi sevmediği ve sizden uzaklaşmak istediği anlamına gelmez. Minik dostunuz sınırlarını korumak ve biraz kafa dinleyip yalnız kalmak için dolap içlerine, yatak atlarına ve evde sizin ulaşamayacağınız başka yerlere kaçarak etraftaki tüm uyaranlardan kurtulmak ister.
Kediler üzerinde yapılan birçok araştırmada insan duygularına karşı duyarlı oldukları ortaya çıktı. Bu nedenle kediler üzüntüyü hissedebiliyor. Ancak bunu kendi algıları ile yaptıkları ve sahip oldukları karakter özellikleri nedeniyle insanlar tarafından anlaşılmayabiliyor ya da yanlış algılayabiliyorlar.
Kediniz daha durağan, tepkisiz veya ilgisizse depresyonda olabilir. Kediniz gün içinde aşırı uyumaya başladıysa ve oyun oynamıyorsa bunalımlı bir ruh halinde olabilir. Bazı kediler depresyonda aşırı yer, bazıları ise hiç yemek yemez. Genellikle durgun ve isteksiz hatta ilgisi tamamen kapalı olabilir.
Kediler üzülebilir. İnsan ve insan olmayan aile üyeleriyle bağ kurarlar ve ilişkinin dinamikleri kaybolduğunda üzülebilirler. Sebebi ne olursa olsun, mutluluk düzeyi yükselene kadar ona ekstra zaman ve dikkat verdiğinizden emin olun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri