Evcil bir kedinin 1 veya 2 kere yıkanması idealdir. Kedilerin sık sık yıkanmasına gerek olmadığı için bu süre yeterlidir. Öte yandan uzun tüylü kediler daha sık yıkanabilir. Bunun dışında kedilerin vücutlarına pis bir şeyler bulaştığında yıkama işlemini gerçekleştirmeniz mümkündür.
Kediler, her ne kadar kendilerini temizlemekte usta olsalar da yılda en az 2 defa yıkanmaları gerekmektedir.
Aslında, hastalık gibi nedenler haricinde ihtiyaç duyulmadığı sürece kedileri yıkamamak gerekir. Kediler, steril bir dile sahiptirler. Kendilerini yalayarak temizlediklerinden, eğer kedinizin tüylerine, dili ile temizleyemeyeceği yapışkan maddeler bulaşmışsa, o zaman yıkanması gerekir.
Duruladıktan sonra kedinizi kurulamak için yumuşak, sıcak bir havlu bulundurmalısınız. Kediniz sesten korkmuyorsa, onu saç kurutma makinesi ile kurutabilirsiniz. Ya da, yalnızca bir havluya sararak kurulayabilirsiniz.
Yavru kedilerin en azından 6 aylık olması, yıkanmaya başlamaları için tavsiye edilen alt sınırdır.
İlgili 45 soru bulundu
Yukarıda saydığımız maddeler haricinde kedinizi yıkamamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca kedinizi ıslak bir mendil ya da bez ile temizleyebileceğiniz durumlarda da yıkamaktan kaçınabilirsiniz. Yalnızca ıslak bir bez ile temizlemek yıkamaktan çok daha sağlıklıdır.
Veteriner hekiminizin önerdiği pire şampuanı ile kedinizi yıkadıktan sonra hemen taramalısınız. Böylece pirelerden kolayca kurtulabilirsiniz. Ancak kedileri yıkamak onlar için stresli olabileceğinden bu tür şampuanları uygulamak yerine düzenli olarak pire damlasının uygulanması önerilmektedir.
Evde kedi için özel şampuan bulunmaması durumunda, normal şampuanın kullanılmaması gerekir. Normal şampuanlar, kedinin derisini kurutabilir. Bu yüzden kedi şampuanın bulunmadığı durumlarda yalnızca ılık su ile yıkamak daha doğru olacaktır.
İstisnai olarak kediniz herhangi zehirli bir maddeye temas ederse kesinlikle banyo yaptırmalısınız. Eğer kediniz sağlıklı bir kediyse ve tüyleri yeterince parlaksa kendi yaptığı temizlik yeterli olacaktır. Uzmanlar kedilerin 5-6 ayda bir yıkamanın yeterli olacağını söylüyor.
Kediler steril bir dile sahip olan canlılardır ve kendilerini yalayarak temizlediklerini sık sık görebilirsiniz. Bu nedenle kedinizin tüylerine yapışkan ya da zararlı maddeler bulaşmadığı sürece kedinizi asla yıkamanız tavsiye edilmemektedir.
Öncelikle kedinizin boynundan başlayarak kuyruğuna doğru tüylerinin çıkış yönünde yıkanması gerekir. Bu aşamada evcil hayvanın gözlerine, burnuna, ağzına ve kulaklarına şampuanın kaçmamasına dikkat edilmelidir. Sonrasında ise şampuan tam anlamıyla durulanmalıdır.
Genç kediler yani 8 ay ile 2 yaş arası, bir yere kadar ikişer ikişer artar. 8 aylık bir kedi 11, 10 aylık bir kedi 13 ve 1 yaşındaki bir kedi 15 yaşındadır. Fakat 1,5 yaşı ve sonrasında dörder eklenerek hesaplanır. 1,5 yaşında 20, 2 yaşında 24, 3 yaşında 28, 4 yaşında 32 diye devam eder.
Su ile arası pek iyi olmayan scottish fold cinsi kedileri ekstrem bir durum olmadığı sürece yıkamak önerilmemektedir.
Sudan hoşlanmazlar. Yıkanmaları travmatik bir deneyim yaşamalarına neden olmaktadır. Tüyleri sık ve ince olduğu için kurutmak çok zordur. Korktukları için kurutma makinesiyle kurutulamayacağından dolayı havluyla kurutmak da tüylerinin diplerinin ıslak kalmasına sebep olmaktadır.
Kedi tuvaletleri en az günde iki defa temizlemek koku oluşumunu büyük ölçüde yok eder. Günlük olarak temizlediğimiz kedi kumuna yeni kum eklemek kötü koku oluşumunu azaltır. 10 ya da 15 günde bir kedi tuvaletindeki tüm kumu değiştirip tuvaleti yıkayıp tuvalete yeni kum eklersek gerekli hijyeni sağlamış oluruz.
Sirke ile Kedi Piresi Temizliği Yapmak
Pire temizliğinde en doğal ve en etkili metot sirkedir. Kedide bulunan pireleri temizlemek adına ilk önce ”sprey şişesine” sahip olunması gerekir. Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir.
Genellikle mutlu olduklarında çıkardıkları düşünülen bu sesi kediler aslında sadece mutlu olduklarında değil doğum anında, fiziksel acı duyduklarında, veteriner kontrollerinde ve hatta ölürken bile çıkarabilirler. Kedi mırlaması mutluluğu, mutsuzluğu, gerginliği ve korkuyu ifade edebilir.
Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında sıkça görülen tüy dökümü normal karşılanmalıdır. İlkbahar aylarında kıştan kalma kalın tüyler dökülüp yerine ince ve seyrek şekilde tüyler çıkarken sonbaharda ise ince tüyler dökülüp, yerine daha sık ve kalın tüyler çıkarırlar.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler.
yıkanmanın, kedi hayatında belli bir kontörü vardır. her yıkama kedinin derisinin altındaki yağ tabakasını inceltir ve sağlığı için olumsuzdur. özellikle bebek kedilerde banyo sonrası üşütme problemi kedinin cennette soluğu almasıyla sonuçlanabilir.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Pirelere karşı savaşma konusunda en etkili çözüm hiç kuşkusuz ki evi günde 2-3 kez süpürüp silmektir. Ayrıca temizlik yaptığınız suyun içerisine sirke, çay ağacı yağı, lavanta esansı ya da limon suyu ekleyerek pirelerin evinizden uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Pireler bu kokuları sevmezler.
Sofra Tuzu: Sofra tuzunu ince bir tülbentin ya da külotlu çorabın içerisine koyarak yatak altlarına, duvar diplerine ve dolap içlerine yerleştirin. Tuz, pireyi uzak tutacaktır. Tuzu çocukların ve evcil hayvanınızın ulaşamayacağı yerlere koymayı ihmal etmeyin.
Ancak unutmayın ki pireler kısa süre de olsa ayakkabıların ya da giysilerin üzerinde de barınabilir. Bu nedenle kedi piresini siz anlamadan eşyalarınız üzerinde eve taşıyabilirsiniz de. Pire kedinize ulaştığı takdirde hızla çoğalıp vücudu üzerindeki nüfusunu artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri