6 aylık bir kedinin sürekli miyavlaması, genellikle dikkat çekme, oyun isteği, açlık, susuzluk veya enerji atma arzusunu ifade edebilir. Yavru kediler bu yaşta özellikle enerjik olabilirler. Ona yeterli oyun, sevgi ve ilgi göstererek miyavlamasını azaltabilir ve sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olabilirsiniz.
Yetişkin kediler genellikle birbirleriyle miyavlayarak iletişime geçmezler. Miyavlamayı insanlarla konuşmak için kullanırlar. Yavru kediler ise acıktıklarında ya da üşüdüklerinde annelerine miyavlarlar. Ancak yavru kedilerin yaşları biraz ilerlemeye başladığında annelerine ve kardeşlerine miyavlamayı bırakırlar.
Kediniz her miyavladığında ona karşılık vermeyin. Bunun yerine sakinleştiğinde ona ilgi gösterin. Eğer miyavlamaya devam ederse sakinleşene dek yanından uzaklaşın. Yanından uzaklaşmak bitip tükenmeyen miyavlamalar için geçerlidir.
Bazen mama kabına, kirlenmiş tuvaletine bir tepki olarak çığlık seslerini yükseltirken, bazen bir yolculukta geçirdiği yoğun stresten çığlık atıyor olabilir. Özgürlüklerine düşkün kediler kapalı bir kapı görmeyi de sevmezler. Evde kapalı bir bölgeye girme arzusuyla da vokalizasyon sergileyebilirler.
Kedilerde gece hareketliliği dostlarımızın doğasının bir parçasıdır, vahşi yaşamda geceleri avlandıkları için evcilleşmiş de olsalar avcılık içgüdüleri onları geceleri aktif tutmaya devam eder. Bu nedenledir ki kedim gece uyumuyor, kedim gece bağırıyor gibi yakınmalar kedi sahipleri arasında oldukça yaygındır.
İlgili 19 soru bulundu
Kedilerin yüksek sesle miyavlamasını önlemek için ilk olarak yatmadan önce onları biraz oyalamak gerekir. Bu sayede kedicikler yorulmuş olur ve sonrasında sakin ve deliksiz bir uyku uyurlar. Bununla birlikte kedileri sabah uyandıktan bir süre sonra beslemeliyiz.
Hırlama ya da tıslama, kedilerin gerçek anlamda tehdit altında hissettiği zaman çıkardığı bir sestir. Alçak perdeden ve gürleyen yapıdaki bu ses, karşıdakini korkutmak ya da uyarmak amaçlı kullanılır. Genellikle kedinin agresif davranışlar sergilemeden önce kullandığı son uyarıdır.
Örneğin, yabancı bir ortamda ya da başka bir kediyle karşı karşıya kaldığınızda kediniz hırçınlaşabilir. Kendini tehdit altında hissettiğinde ya da korktuğunda, hırçınlaşma tepkisi göstermesi normaldir. Kediler, sınırlarının ihlal edildiğini ya da kendini rahatsız hissettiklerinde hırçın davranışlar sergileyebilir.
Kedilerde Stresin Belirtileri
Kedilerde, ruhsal açıdan oldukça büyük bir etkiye sahip olan stres, saklanma, idrarını tuvaletin dışına yapma, aşırı miyavlama, aşırı uyuma, diğer canlılara karşı agresif hareketler sergileme olarak kendini gösterebilir.
Erkek kediler belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra daima çiftleşmeye hazır olurlar. Dişi kediler ise kızgınlık dönemine girdikleri zaman, kendileri has miyavlamaları, popolarını yukarı kaldırıp gerilmeleri ile kıvrak hareketleriyle çevrelerindeki erkek kedilere bu durumu bildirirler.
Kedi Bağırma Sesi
Kedilerin genel olarak kavga öncesinde çıkardığı bazı ses tonları mevcuttur. Bu ses tonları genel olarak ağlayan bir bebek sesine de benzemektedir. Tabi bu ağlama sesi bağırma gibi çıkmaktadır. Eğer bu şekilde bir ses uğultusu varsa, kediniz büyük ihtimalle bir kediye ya da size saldıracaktır.
Kediler genellikle yiyecek veya yiyecek için ağlar ve geceleri aç bir kedi sessiz bir kedi değildir. Kediniz açsa fazla uyuyamazsınız, bu yüzden yatmadan önce onu beslediğinizden emin olun. Geceleri onun çığlıklarına tepki olarak kalkmayın, çünkü bu sadece kedinize size miyavladığında onu besleyeceğinizi öğretecektir.
Kediniz meraklı, enerjik ve aktifse, ayrıca oynamayı seviyorsa, geceleri miyavlayarak sizi uyandırıp, dikkatinizi çekmeye çalışması olağandır. Kediniz, dikkat çekmek için yatak odanızın kapısını tırmalamak, yatağınızda gezmek, dokunmak, çarpmak, düşmek ve tabi ki miyavlamak gibi pek çok şey yapacaktır.
Acıtacağı beklentisi ile, artık yatağa veya koltuklara zıplamayabilir. Ruh hali ve mizacı değişir, daha sinirli olur. Sık sık rahatsız edici miyavlama, inleme, tıslama, hırlama gibi sesler çıkarır. İnsanlarda uzaklaşır veya dokunulduğunda agresif davranarak dokunulmaktan kaçınabilir.
Bu dönem kedilerin ergenliğe ulaşması ile başlar. Her kedi için ergenliğe ulaşma süresi farklıdır. Kedinin cinsine göre bu süre 6 ay ile 18 ay arasında değişebilir. Genellikle 8-10 aylar arasında ilk kızgınlık dönemine girilmesi beklenir.
Kızgınlık dönemi 1-3 hafta sürer, bu da dişinin bir erkeği bulup bulmamasına bağlıdır. ilk 1-3 gün kediler daha çok idrar yapar, sonra davranış değişiklikleri başlar . Kafasını insanın avucuna koyması , ve sırt üstü yuvarlanmak gibi , 2-3 gün sonra kedi çiftleşmeye hazırdır.
Depresyon. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de depresif ruh hali benzer şekillerde kendini gösterebilir. İştah azlığı, fazla tüy dökme, uyaranlara karşı ilgisiz olma, aşırı korkma ve kalabalıktan kaçma en belirgin durumlardandır.
Aşırı miktarda kedi maması tüketimi, kusması ya da iştahsız olup hiç mama yememesi de depresyonda olduğunu bize gösterebilir. Durduk yere etrafı yalaması, aşırı tüy dökmesi tuvalet alışkanlığının dışına çıkması da zaman zaman görülen depresyon belirtilerindendir.
Kedinizin mutsuz olduğunu gösterebilecek pek çok göz, kulak, kürk ve vücut pozisyonu vardır. Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
Kediler, çiftleşmek için bir erkeğin dikkatini çekmeye çalıştıklarından, kızgınlık döneminde yüksek sesle ve sürekli olarak ulumaya benzer sesler çıkaracaktır. Ayrıca orada olduklarını bir erkeğe belli etme çabasıyla, duvarlara ya da mobilyalara kokusu güçlü olan idrarlarını da püskürtebilirler.
Evcil kedilerde görülen saldırgan tepkiler, bu türün doğal davranışıyla yakından ilişkilidir ve bunlar avlanma, oyun ve sosyal çatışmanın normal parçasıdır. Ancak kediler insanlara karşı saldırganlık gösterdiğinde bu "sorunlu davranış" olarak adlandırılabilir.
Kedinin sıkça tırmalama yapması, oyun oynamaya istekli olması, sahibine yönelik sevgi gösterilerinde bulunması da mutlu olduğunu gösteren işaretlerdir. Ayrıca, sağlıklı bir iştahla yemek yemesi ve çevresindeki nesnelere ilgi göstermesi de mutlu bir kedinin belirtileridir.
Diyaframdan gelen mırıldanmalar da mutlu kedilerin sıkça çıkardığı sesler arasında yer alır. Mırıldanma genellikle güzel duygularla ilişkilendirilmiş bir ses olsa da kediler bazen stresliyken, hastayken ya da korkmuşken bu sesi kendilerini iyileştirmek için çıkarabilir.
Sürekli miyavlamalar, dikkat çekme, açlık, oyuncak isteği veya yalnızlık gibi normal davranışlardan kaynaklanabilir. Kedinizin ihtiyaçlarını karşılayarak, düzenli egzersiz sağlayarak ve sevgi göstererek miyavlamayı azaltabilirsiniz. Ancak, aşırı miyavlama veya değişiklik varsa, bir veterineri ziyaret etmek önemlidir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri