Bu kapsamda, yasal olarak işyerinde haftalık 45 saati aşan ya da haftalık 45 saati aşmasa bile günlük çalışma sınırlarının üzerinde yapılan her çalışma karşılığı işçinin pozisyonu dikkate alınmaksızın fazla mesai olarak kabul edilecektir.
Maddesine göre fazla çalışma süresi 1 yılda 270 saatten fazla olamaz. Yine Çalışma Süreleri Yönetmeliği'nin 4. Maddesinin 3. Fıkrasında “Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.” Şeklinde sınır getirilmiştir.
Fazla Çalışma
Haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olarak belirlendiği veya 45 saat altında belirlendiği iş sözleşmelerinde ise 45 saati aşan çalışmalarda işçiye çalıştığı her saatin ücretinin, normal ücretinin yüzde 50 zamlı olarak ödenmesi gerekmektedir.
Çalışanlar işverenleri için, Çalışma Bakanlığı'na ALO 170 ve www.alo170.gov.tr internet sitesinden ihbar/ şikayet bildirimleri yapmaktadırlar.
Fazla çalışma, İş Kanunu'nda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık 45 saati aşan çalışmalardır.
İlgili 31 soru bulundu
Yönetmeliğe göre haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla mesaidir. Ancak Ne 4857 sayılı İş Kanunu'nda ne de İş Kanunu'na İlişkin Fazla Mesai Yönetmeliği'nde günlük bir sınırlama yapılmamıştır. İş Kanunu'na İlişkin Fazla Çalışma Yönetmeliği tanımını haftalık çalışma saati ile yapılırken sınır yıllık koyulmuştur.
Ara dinlenmesi süreleri çalışma süresinden sayılmaz.
Fazla çalışma, beyaz yakalının aldığı ücrete ve yaptığı işe dahil olarak kabul edilir. Fakat yukarıda da belirtildiği gibi beyaz yakalılar bir başka kişiden açık talimat olması veya bir başka kişiden emir alınması halinde fazla mesai ücretine hak kazanabilmektedir.
İşyerinde iki gün gece, iki gün gündüz, iki gün dinlenme şeklinde çalışan işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması bulunmasa da gece çalışmalarındaki 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalıdır.
Bir diğer ifade ile işçi imzalı bordroda belirtilen süreden daha fazla çalıştığı iddiasını ancak yazılı delil ile ispat edebilir. Aksi takdirde, tanık anlatımı ile fazla çalışma ücreti tahakkuku içeren imzalı bordronun aksinin ispatı söz konusu değildir. İşçi ,yaptığı fazla çalışmayı her türlü delille ispat edebilir.
Yine iş sözleşmesinin 8.maddesinde yılda 270 saate kadar fazla çalışma yaptırılabileceği de düzenlenmiş olup devamında haftalık 60 saati aşan çalışmaların fazla çalışma sayılacağı belirtilmiştir.
İşçilerin formları ilk olarak onaylaması ve sonrasında fazla mesaiden vazgeçmesi durumunda da işverene herhangi bir hak tanınmaz. Her iki durumda da işten çıkarma haklı fesih pozisyonuna dönüşmemektedir. İşçilerin bu konuda her zaman hakkını savunması ve sonuçlarından çekinmemesi gerekecektir.
İşçinin fazla mesai yapmak istememesi halinde ise fazla mesai için verdiği onayı 30 gün öncenden işverene yazılı bildirimde bulunarak geri alabilmesine imkan tanınmıştır. Yani artık işverenler her yıl başında fazla mesai için ayrıca onay almak zorunda değildir.
Haftalık çalışma süreleri genel kabul görmüş uygulamalarda haftanın 6 gününe eşit olarak dağılmış şekli ile uygulansa da, çalışma gün sayısının 5 gün olarak belirlendiği işyerlerinde günde 9 saat olarak uygulanmaktadır.
Özetlersek… - Fazla mesaide mavi-beyaz yaka ayrımı yoktur. - Beyaz yakalı personel (işveren vekili ve üst yönetici hariç) fazla çalıştığı her saatin ücretini alabilir. - Sözleşmede fazla mesai aylık ücrete dahil diyorsa yıllık 270 saatten sonraki fazla mesainin ücretini alabilir.
Fazla Çalışma Ücreti Nasıl Hesaplanır? Fazla mesai hesaplaması matematiksel işlemlerle 'Brüt ücret/225 = x 1,5' formülüne göre yapılmaktadır. Örnek verilecek olursa aylık brüt ücreti 20 bin TL olan bir işçinin 5 saat mesai yaptığını varsayarak; 20.000/225=88.88 x 1,5 = 133.32 TL bir işçinin saatlik çalışma ücretidir.
Fazla Mesai İspatı
Daha basit ifadeyle fazla mesai yapıp, ücretini alamadığını iddia eden bir işçi bunu ispat etmek zorundadır. Fazla mesainin ispat edilmesi genel hükümlere tabidir. Fazla çalışmanın ispatı için işyeri kayıtları, işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri içerisindeki yazışmalar delil sayılabilir.
İşçilerin alacağı ücret günlük ya da aylık olarak belirlenir. Gece çalışması ile gündüz çalışması birbirinden farklı olarak ayrıca bir ücretlendirmeye tabi tutulmamıştır. Gece 7,5 saati aşmamak kaydıyla yapılan çalışma ile gündüz çalışması arasında bir farklılık söz konusu değildir.
İşverenin gece vardiyasında işçiyi 12 saat çalıştırması yasal değildir. Kanunen işçilerin gece çalışmaları 7.5 saatten fazla olamaz. Yani 7.5 saatten daha uzun süreli gece vardiyası olamayacağı gibi, gece vardiyasında fazla mesai yapmak da yasal değildir.
İşi el emeği gerektiren mavi yakalı işçi, çevre ile alakalı işlerde çalışanlara yeşil yakalı işçi, mavi ve beyaz arasında kalıp genelde önlisans eğitimi veya teknik okul eğitimi gerektiren uzmanlıkları kapsayan işlerde çalışanlara gri yakalı işçi ve bakım odaklı kariyer alanında çalışanlara pembe yakalı işçi denir.
(Basit olarak anlatmak istersek, beyaz yakalılar yüksek maaş aldığından dolayı fazla çalışma yaptıklarında, bayram ve genel tatillerde çalıştıklarında, bu fazla çalışmaların ve tatillerin ücretlerini alma haklarına Kanunen sahiptirler.
Beyaz Yaka Nedir? Beyaz yaka nedir sorusunun cevabı; iş dünyasında zihinsel gücünü kullanan, yönetsel ve idari işler yapan meslek grupları beyaz yakalı olarak adlandırılıyor. Beyaz yakalı işçiler genel olarak masa başında çalışıyor ve fiziksel emek göstermiyor.
İşçisine fazla çalışma yaptırmak isteyen idare mutlaka işçinin yazılı onayını almalıdır. Yani işveren/idare işçiyi tek taraflı olarak fazla çalışma yapmaya zorlayamaz. Fakat zorunlu nedenlerle yahut olağanüstü durumlarda yapılacak fazla çalışma için bu onay aranmamaktadır.
Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz. Bir işçinin bu sınırları aşan sürelerle çalıştırılması halinde, 4857 sayılı İş Kanununun fazla çalışma, zorunlu nedenlerle fazla çalışma ve olağanüstü hallerde fazla çalışmaya ilişkin madde hükümleri uygulanır.
Bir iş yerinde işveren ara dinlenme süresini tüm işçilere aynı anda vermek zorunda değildir. İşçileri gruplara ayırmak suretiyle her bir grubun farklı bir saat aralığında mola verebileceği farklı saat aralıkları belirlenebilir. Bu mola süresini nasıl değerlendireceği ise işçinin inisiyatifindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri