Bir hedefe ulaşmak için düzenli şekilde takip edilen yol olarak yöntem karşımıza çıkıyor. Bu anlamı ile beraber Türk Dil Kurumu üzerinden yöntem kelimesini, 'metot' sözcüğü üzerinden de eş anlamlı olarak kullanabilirsiniz.
Arzu edilen bir hedefe etkin şekilde ulaşabilmek adına takip edilen yol olarak yöntem kelimesi kullanılmaktadır. Yöntemin eş anlamlısı metottur.
Yöntem ya da metot en genel tanımıyla, bir amacın gerçekleştirilmesi için izlenen yol ya da usuldür. Metot terimi eski Yunanca'da « izleyen, sonraki, müteakip » anlamındaki μετά, μέθ- (metα, meth-) öneki ile “yol, araç” anlamındaki οδός (odos) sözcüğünün birleştirilmesiyle elde edilmiş bir terimdir.
Yönetimin Eş Anlamlısı Olan Sözcükler
İdare etmek hem yönetmek hem de tutumlu olmak anlamına gelir. "Bir evi idare etmek, bir fabrikayı idare etmek kadar zordur." Komuta, eski Türkçedir ve idare etmek anlamına gelir.
Türk Dil Kurumu (TDK) Güncel Türkçe sözlükte yer alan bilgilere göre Kelimenin eş anlamlısı söz, sözcük, lügat'tır. Aynı zamanda laf sözcüğü de kelimenin anlamdaşı (eş anlamlısı) olarak Türkçe'de kullanılmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Düşünce eş anlamlısı olarak ilk akla gelen kelime "fikir"dir. Bunun dışında düşüncenin eş anlamlısı olarak ide, idea, kanı, kanaat, görüş kelimeleri de gösterilebilir.
İkaz sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler ihtar, tembih ve uyarı sözcükleridir.
İdare ve yönetim terimleri, Türkçede genellikle eş anlamlı bir şekilde kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumu'nun (TDK) sözlüğündeki tanımlar da bu eş anlamlılığı doğrulamaktadır.
Cümle içerisinde birbirinin karşıt anlamlısı olarak kullanılan kelimelere zıt anlamlı kelimeler denmektedir. Bu tanıma göre görev kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Yöntem; öğretmenin başarısında rol oynayan unsurlardan biridir ve amaca ulaşmak için düşünülmüş, planlanmış bir hareket biçimi olarak tanımlanmaktadır.
Metot, (Fransızca Méthode 'dan) bir amacın gerçekleştirilmesi için izlenen yol ya da usuldür. Yöntem, düzen, tarz, usul.
Metot ve metodoloji kelimeleri ise Türkçeye Fransızcadan Fransızcada metot Bir gerçeğe ulaşmak için tutulan mantıklı fikir yolu, Metodoloji ise Yöntemleri ve bunların bilimlerle ilgili olanlarını deneysel olarak inceleyen mantık kolu demektir.
YÖNTEM KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Prosedür (Fransızcadan dilimize geçmiştir.) Tarz (Arapçadan dilimize geçmiştir.) Usul (Arapçadan dilimize geçmiştir.) Yol (Öz Türkçe bir kelimedir.)
Bir kelimenin tüm yapılarını öğrenmek için o kelimenin zıt anlamını da öğrenmek gerekir. Anlamından detaylı olarak bahsettiğimiz sual yani soru kelimesinin zıt anlamı ise 'cevap' kelimesidir. Cevap kelimesi, kelime anlamı olarak ; 'bir soruya, bir isteğe ya da bir yazılan verilen karşılık, yanıt' anlamına gelir.
EKSİK KELİMESİNİN ZIT ANLAMINI TAŞIYAN SÖZCÜK
Eksik kelimesinin zıt anlamlısı fazla, tamam, yetkin, tam ve ziyade kelimeleridir.
Genel tanım olarak yönetim, “İnsanların işbirliğini sağlama ve onları bir amaca doğru yöneltme, yürütme faaliyet ve çabaların toplamıdır.” veya idare edilmesi eylemi.” olarak tanımlanabilir (Steade vd., 1984:90).
Yönetim faaliyeti planlama ile başlar.
Yönetim, insanların tek başlarına gerçekleştiremeyecekleri amaçlara ulaşabilmek için, başkalarına iş gördürme, başkaları aracılığı ile iş başarma ve amaçlara ulaşmadır. Yönetici, işleri bizzat yapan değil, yapılması gereken işleri planlayan, örgütleyen, koordine eden ve denetleyen kişidir.
Sesli Sözlük - yönerge, talimat.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Sözcüklerin eş anlamı olup olmadıkları cümle içerisinde kullanılarak anlaşılabilir. Anlamdaş da denen bu kelimelerin sayısı iki ya da ikiden daha fazla olabilir.
kıymet-değer, cevap-yanıt, sene-yıl, medeniyet-uygarlık, imkân-olanak, acele-ivedi, zelzele-deprem, yoksul-fakir, misafir-konuk, sınav-imtihan, yöntem-metot, mesele-sorun, vasıta-araç, cihaz-aygıt, görev-vazife, düşünce-fikir.
Bunlar arasında fonksiyon, işlev ve vazife sözcükleri yer alır. Görev kelimesinin eş anlamlısı olan sözcükler olarak bilinen bu kelimeler anlam olarak aynı bilgiyi ifade ederler.
Yasa kelimesinin eş ve yakın anlamlısı, anlamdaşı Kanun sözcüğüdür.
Öğrencilerin okuduğu alana ise okul denir. Aynı zamanda okul kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre, 'mektep' eş anlamlı sözcüğü üzerinden de değerlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri