Kediler köşeye sıkıştıklarında, kendilerini tehdit ve tehlike altında hissettiklerinde korkarlar ve savunma amaçlı saldırmaya geçerler. Korku hissetmeye başladıklarında vücut dilleri ile bu hislerini belli ederler ve genellikle tehdit kaynağı olarak gördükleri kişiden ya da evcilden kaçmayı tercih ederler.
*Stres, sinir veya korku kedinizin sizi ısırmasına sebep olabilir. *Oyun oynama amacıyla ısırıyor olabilir. *Isırmak kedilerde kur yapmanın bir yoludur. *Eğer 1 dakika önce güzel güzel oynarken sonrasında sizi ısırıyorsa size limiti aştığınızı söylemeye çalışıyor olabilir.
Kediniz size saldırdığında hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız. Veteriner hekiminiz kedinizin saldırganlığının olası nedenlerini ve tetikleyicilerini belirleyecektir. Aynı zamanda kediniz üzerinde bazı laboratuvar testleri yaparak tıbbi bir sorunu olup olmadığını söyleyecektir.
Örneğin, yabancı bir ortamda ya da başka bir kediyle karşı karşıya kaldığınızda kediniz hırçınlaşabilir. Kendini tehdit altında hissettiğinde ya da korktuğunda, hırçınlaşma tepkisi göstermesi normaldir. Kediler, sınırlarının ihlal edildiğini ya da kendini rahatsız hissettiklerinde hırçın davranışlar sergileyebilir.
Bu tür saldırganlığı önlemenin en iyi yolu, örneğin bir pencere gölgesini aşağı çekerek, başıboş kedileri pencereden uzak tutmak için caydırıcılar kullanarak veya ev kedileri arasındaki agresif etkileşimleri önleyerek uyaranları ortadan kaldırmak veya bunlardan kaçınmaktır.
İlgili 45 soru bulundu
KEDİLERİN SALDIRGAN DAVRANIŞLARININ SEBEPLERİ NELERDİR ve NASIL ENGELLENİR? Saldırganlık ya da agresyon, kendini savunmak, başka bireyleri korkutmak ya da domine etmek için gösterilen, tıslamak, ısırmak, tırmalamak, pati vurmak, üzerine atılmak gibi şiddet içeren davranışlardır.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Kuyruğunu yavaşça sabit bir tempoda sallaması kedinin kendisini tehdit altında hissettiğini gösterir. Bu nedenle etrafını dikkatli bir şekilde analiz eder. Bu süreçte kuyruğunu sallarken hızını artırması onun sinirlendiğini gösteren önemli işaretlerden biridir. Ayrıca buna kuyruğunu yere vurması da eşlik edebilir.
Özellikle stres başta olmak üzere sinir ve korku kedilerde ısırma içgüdüsünü ortaya çıkarmaktadır. Tabii aynı zamanda oyun oynama amacıyla da ısırıyor olabilir. Başka bir sebep ise kur olarak öne çıkar. Yani kediler çiftleşme döneminde karşı cinse kur yapmak için ısırma dürtüsünü ortaya çıkarabilmektedir.
Kediler genellikle çok mutlu oldukları zamanlarda hırlarlar. Özellikle sevildiklerini hissettiklerinde mutlu olduğu bu şekilde gösterir. Hırlamanın bir saldırı olarak düşünülmesi yanlış bir bilgidir. Kediler genellikle mutlu olduğunda veya bir sağlık sorunu yaşadığında hırlar.
Kedinin dikkatini oyuncak hayvanlarına ve tüylü oyuncaklarına çekmeye çalışın ve ısırma davranışını görmezden gelin. Kedinizin koşullanma ile öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin odaya girdiğinizde aşırı heyecanlanarak sizi ısırması yerine ona oturmasını söyleyerek bunu yiyecek bir ödülle pekiştirebilirsiniz.
Kedi dostlarımız duygusal zekaya sahip değillerdir. Bu sebeple sahiplerinin endişeli ya da üzgün olduğunu birkaç şekilde anlayabilmektedirler. Ardından kucağınıza gelip sarılmaya çalışabilirler.
Kedilerin sahiplerinin ayaklarına saldırması onların av hayvanı olmalarından kaynaklanıyor. Vahşi kediler yırtıcı olduklarından dolayı eğlenmek ve avlanmak için tırmanmak ve tırmalamak içgüdüsüne sahiplerdir. Bu nedenle kediler içgüdüsel olarak kımıldayan bir şeylere zıplayıp tırmalalamak isterler.
KEDİNİZİN STRESİNİ AZALTIN
Dikkatini dağıtmak için ona sevdiği ödül yiyeceğinden vermek ya da onu sevmek, sarılmak ve ona kendini güvende hissettirmek işe yarayacaktır. Kedinizin sevdiği ve birlikte oynadığı oyuncakları bulun ve oynayın.
Kedilerin sevilmekten hoşlanmadığı birçok bölge bulunuyor. Kedilerin kuyruk bölgesi, dokunulmasına izin vermediği bölgelerdir. Kedi severken kuyruk bölgesine yaklaşmamak gerekir. Kedilerin her ne kadar çok fazla cinsi olsa da, sırt bölgesi de sevmedikleri bölgeler arasında yer alan bir bölgedir.
Kediler büyüdükçe sakinleşir mi? sorusunun genel yanıtı evet olsa da bu sakinleşmenin ne zaman gerçekleşeceği, daha doğrusu normal şartlarda ne zaman gerçekleşmesinin beklendiği de önemlidir. Kediler yaklaşık 1 yaşına geldiklerinde yetişkinlik dönemine girerler ve bu dönem onların sakinleşmelerinin beklendiği dönemdir.
Kediler adeta size gelip kafa atarcasına, kafasını toslar. Kulağa komik gelen bu davranışları aslında size ettiği bir teşekkürdür. Bazen gelip kafanıza, bazen bacağınıza veya kolunuza attığı kafalar birer sevgi belirtisidir. Kediler genellikle mutlu olduklarında yoğururlar.
Kedilerde deprem esnasında görülen davranışlar ile öncesinde görülen davranışlar benzerdir. Genel olarak kediler deprem sırasında gizlenmeye çalışabilir, dengesini kaybedebilir, korkabilir veya alışılmışın dışında bazı farklı davranışlar sergileyebilir.
Düşen kedinin aldığı darbe neticesinde farklı organlarında şekillenebilen iç kanama kendini kusma, kulak, ağız ya da burundan kan gelmesi, denge kaybı gibi çeşitli belirtilerle gösterebilir.
Bu belirtiler arasında derinin seğirmesi, kuyruğun şiddetli bir şekilde yere vurulması ile sırt, kuyruk ve pelvik uzuvların yalanması ve tekrarlı olarak ısırılması yer alır. Etkilenen kedilerin göz bebekleri genellikle genişlemiş olarak gözlemlenir, çoğu kedi bu esnada tedirgindir ve düzensiz davranışlar sergiler.
Hırlama: Korkan ya da sinirlenen bir kedi hırlama benzeri bir ses çıkarabilir. Başka bir hayvana saldırmadan önce de hırlayarak sinyal verebilirler. Mırıldama: Okşanan ve ilgi gören kedilerin çıkardığı bir sestir. Bu türdeki bir mırıldama insanlar üzerinde rahatlatıcı etkiye sahiptir.
Bu durumda veteriner hekiminiz size bir tedavi yöntemi önerebilir. Kedinizin sakinleşmesine yardımcı anti-anksiyete ilaçları yazmanın yanında veteriner hekiminiz, davranış şartlandırma ve karşıt şartlandırma ile hem size hem de kedinize yardımcı olabilecek bir eğitmen veya hayvan davranış terapisti tavsiye edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri