Yavru kediler kapalı gözler ve kapalı kulak kanalları ile doğar ve yaşamın ilk günlerinde göremez ve duyamazlar. Tipik olarak, yavru kediler 5. ‐ 8. günler arasında sesleri duymaya ve ikinci haftada ise görmeye başlar. Üç haftalıkken etraflarındaki dünyayı tam olarak görüp duyabilirler.
Kediler de insanlar gibi renkleri algılarlar ama dünyayı bizden daha soluk görürler diyebiliriz. Yani eski bir görüş olan kedilerin dünyayı siyah beyaz ya da sarı tonlarında gördüğü ile ilgili teoriler birer yanılgıdan ibarettir. Kediler de bizim gibi üç temel rengi, yani mavi, yeşil ve kırmızı renkleri görebilirler.
Kedilerin istediği tek şey sevgi ve güvendir. Bulundukları ortamda güven ve rahatlık var ise mutlu olurlar. Siz ne kadar tersini düşünseniz de kediler sahiplerini bir arkadaş olarak görürler. Kendilerini yanında rahat ve güvende hissetmiyorsa, evden kaçmaya ve mutlu olabileceği bir yer aramaya başlarlar.
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
İlgili 32 soru bulundu
Kediler öpüldüğünü anlamaz. Ancak sevildiğini anlar ve hisseder. Bu nedenle öpücüğün bir sevgi ifadesi olduğunu belirtmek gerekir. Bunun öncesinde de kedinin sizden hoşlandığını anlamalısınız.
Kedilerin vücutlarının duruşu, kuyruk hareketleri ve miyavlamaları dışında gözleri de bizlere çok fazla şey anlatır. Bir kedinin korku, endişe, huzur, mutluluk, memnuniyetsizlik gibi hislerini anlamak göz hareketlerine ve göz bebeklerinin büyüklüğüne göre anlamlandırılabilir.
Kediler Sahiplerini Özler mi? Kedilerin sahiplerini özleyip özlemediği de oldukça merak konusudur. Bu merakı gidermek için yapılan araştırmalardan ise net bir sonuç çıkarmak mümkün değildir. Kediler genel olarak sahiplerini ya da sahiplerinin onlara sağladığı konforu özleyebilirler.
Kediler kesinlikle sevildiği hissederler. Kediler sevildiği hissederken sesler ve bazı hareketleri ile bizlere belli ederler. Bunlardan bazıları ise şu şekildedir; -Gözlerini yavaşça kırpma. Bunun anlamı çok mutlu olduğunu, huzurlu olduğunu ve size öpücük gönderdiğini ifade etmektedir.
Kediler insan dilini yorumlayabilecek bilişsel yetilere sahip değillerdir. Ne söylendiğini tam bir gerçeklikle anlayamazlar ancak kendileri ile konuşulduğunu ayırt edebilirler. Nitekim kedilerin kendi isimlerine reaksiyon gösterdikleri de yine farklı bir bilimsel çalışmada ortaya konmuştur.
Yavru kediler annelerinden ayrıldığında akla gelen sorulardan birisi de "Kediler annelerini unutur mu?" sorusudur. Kedilerin evrimsel tarihi ve güçlü sosyal hiyerarşisi bu sorunun kolay bir şekilde cevaplanmasını sağlar. Yavru kediler annelerinden ayrıldıklarında onu unuturlar.
Kediniz kum kutusunun yerini ve kokusunu iyi tanır. Bu nedenle gece karanlığında bile kum kutusunu bulabilirler.
Aslında kedilerin büyük bir kısmı günde 13-16 saat uyur.
Bir kedinin görme keskinliği 20/100 ila 20/200 arasındadır, yani ortalama bir insanın 100 veya 200 metrede görebileceğini görmek için bir kedinin 20 metrede olması gerekmektedir. Kediler uzağı göremezler.
Kedi, köpek, geyik gibi hayvanların gözlerinde ışığı yansıtma özelliği olan tapetum lucidum isimli ince bir katman bulunur. Gözün arkasındaki tapetum lucidum, hayvanların ışık yoğunluğunun düşük olduğu koşullarda daha iyi görmesini sağlar.
Kediler geceleri insan gözüne göre daha net görürler. Bu da gece avlanmaları için çok iyi bir özelliktir. Kediler; mor, mavi, yeşil ve sarıyı iyi görmekte; kırmızı, turuncu ve kahverengi tonlarını ise daha az görmektedirler.
Japon bilim insanlarının ortaya koyduğu yeni bir araştırmaya göre, kediler hem sahiplerinin hem de diğer kedilerin isimlerini biliyor. Japonya'daki Kyoto Üniversitesi'nden araştırmacılar, bir aile evinde veya bir kedi kafesinde en az iki evcil hayvanla birlikte yaşayan toplam 48 kediyi inceledi.
Kediniz dikkat çekmek için size hafif hafif pati atıyorsa, başını ya da yüzünü ellerinize sürtüyorsa, rahat bir vücut duruşuna sahipse bu davranışlar da kedinin mutlu olduğunu gösteren beden dili işaretleri arasında yer alır. Mutsuz kedileri de aynı şekilde beden dili ile anlamak mümkündür.
Yapılan dünya çapındaki araştırmalara göre kediler de tıpkı insanlar gibi sahiplerine küsebilir, tavır alabilir ve alınabilirler. İlk duyulduğunda inanması kulağa güç geliyor olabilir çünkü kediler son derece umursamaz ve tepkisiz hayvanlardır.
Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır.
Kediler Sahibini Kokusundan Tanır
İnsanlar ile kedilerin ilişkisinde de önemli yer tutar. Kokular sayesinde patiler insanların kim olduklarını ayırt edebiliyor. Örneğin görme kaybı yaşayan bir kedi ev içerisinde yabancı kişiler dahi olsa sahibini kokusundan bulup ayaklarına sürtünebiliyor.
Bu, birçok kedi sahibinin merak ettiği bir soru. Ve cevap kocaman bir evet! Kediler genellikle sahipleri ve diğer arkadaşları için oldukça güçlü bir sevgi hissederler.
Kediler, İnsanlarla Birlikte Uyurken Güvende Hissederler
Her canlı gibi kediler de içgüdüsel olarak uyurken savunmasız olduklarını bilirler. Yavruyken annelerine sokularak tehlikelere karşı güvende olduklarını hissedip uyuyan kediler, büyüdüklerinde eğer bir insanla yaşıyorlarsa bu alışkanlığı devam ettirirler.
Kediler Neden Yere Yatıp Yuvarlanır? Kediler yere yatıp yuvarlanmasının ilk nedenleri arasında, tüylerini düzeltmelerine ve tımar etmeleri bulunmaktadır. Kediler için, tüylerini yalayarak düzeltmek, kedilerin temizliklerini ve tüylerinin daha sağlıklı kalmasını sağlamak için oldukça önemlidir.
Mutlu Olduklarında Patileriyle Gösterirler
Bu hareketin bir diğer nedeni de patilerindeki kokuyu sizi üzerinize bırakarak sizi işaretlemesi. Eğer kediniz sizi yoğurmaya başladıysa şanslısınız demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri