Kiracı Kaç Ay Kira Ödemezse Çıkarılır? Kiracının 1 aylık kira bedelini ödememesi, evden tahliye edilebilmesi için yeterlidir. Kirayı ödemeyen kiracıya, ev sahibi tarafından yazılı bir ihtarla en az 30 günlük süre verilmeli ve bu süre içinde kira borcu ödenmezse tahliye davası açılacağı bildirilmelidir.
Kira ödemeyen kiracının tahliye edilmesi için icra yoluna başvurmak mümkündür. Bu hususta kirasını ödemeyen kiracıya dava açmadan doğrudan tahliye talepli icra takibi başlatılır. İcra takibi başlatılırken tahliye talebinde bulunulmaz ve sadece kira borcunu isterlerse ileride tahliye haklarını kaybederler.
Kira bedelini 1 ay gibi daha uzun bir süre geciktirirse bu durumda ev sahibi, yasal süreçlere başvurarak kiracıyı tahliye etme hakkını kullanabilir. Bu süreçte ev sahibi, mahkemeye başvurarak tahliye kararı alabilir ve bu kararın uygulanması için icra takibi başlatabilir.
Kiracı eğer kira bedelini ödemezse ayrıca yan giderleri de ödemediği takdirde kendisine 30 günlük sürede ödemesi için ihtar çekilir. Eğer ödenmezse kiracıya yönelik tahliye talepli icra takibi başlatılabilir. Kendisine ödeme emri gönderilir.
Kiracı tarafından bir yıl içinde farklı dönemlere ait kira alacağı geç ödenirse veya hiç ödenmezse iki haklı ve yazılı ihtar göndermek suretiyle kiraya veren taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Kiracı borçlu tarafından 30 günlük süre içinde ödeme yapılmazsa, İİK m. 269 vd. hükümleri uyarınca 6 ay içinde icra mahkemesinde açacağı dava ile borçlunun mecurdan tahliyesini talep edilebilir. Borçlu, 30 gün içinde tüm takip masrafları dahil kira bedelini öderse, tahliye edilemez.
İKİ HAKLI İHTAR ;
1 Kira yılı içerisinde kiracı en az iki kez kira borcunu ödemez veya zamanında ödemez ise Noter kanalıyla kiracıya ihtarname çekilmesi gerekmektedir. BİR KİRA YILINDA kira bedelini en az 2 defa ödemeyen ve geciktiren kiracıya iki kez ihtar gönderilmelidir.
Yurtdışında yaşayanların konut ihtiyacı nedeniyle açılan tahliye davalarında Yargıtayın çeşitli kararları vardır. Bu kararlar uyarınca, yurda kesin dönüş nedenine dayalı ihtiyacın kanıtlanması halinde tahliye mümkündür. Dava, yeni malikin iktisap ve mesken ihtiyacı sebebiyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir.
Bu takipte kiracıya ödenmeyen kira bedellerine ilişkin bir ödeme emri gönderilir ve 30 gün içerisinde borcu ödemesi ihtar edilir. Verilen süre sonuna kadar kiracı borcunu tam olarak ödemez yahut 7 günlük itiraz süresi içerisinde itiraz etmez ise İcra Mahkemesinde tahliye talepli dava açılır.
Kiracının tahliyesinde en hızlı yol, tahliye talebiyle icra takibi başlatmaktır. Kira bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya yapılacak yazılı bir ihtarname ile en az 30 gün süre verilerek kira bedelini ödemesi gerektiği ihbar edilir.
Kiraya veren, kira bedelinin ödenmemesi ya da geç ödenmesi nedeni ile bir yıl içerisinde yazılı olarak iki haklı ihtarname gönderdiği kiracı aleyhine tahliye davası açma hakkına sahiptir.
Kiracılar bazen kontrat bitmeden evi terk etmek isteyebilir. Erken çıkan kiracı, kalan ayların kirasını ödeme zorunda mıyım diye sıklıkla sormaktadır. Bu durumda kontrat süresinin sonuna kadar ödeme yapmaları gerekmez.
İfa zamanı başlığını taşıyan söz konusu hükme göre, “Kiracı aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür”.
Kirasını düzenli ödeyen kiracı; tahliye taahhüdü bulunması, eve ihtiyaç duyulması, 10 kira yılının dolması gibi nedenler ileri sürülerek çıkarılır. Kiracı tahliyesine imkan tanıyan bir gerekçe ortaya çıkmışsa, kiracı kirasını düzenli bir şekilde ödüyor olsa bile evden çıkarılabilir.
Özet: Ev sahibi, kira borcu olması sebebiyle kiracının suyunu kestirirse kiracı lehine manevi tazminata hükmedilir.
Alo 186 Sorunlu Kiracı, Borcunu Ödemiyor.
Temerrüt yoluyla kiracının tahliyesi: kiranın ödenmemesi halinde kiracıya ihtarname çekilir. Bu ihtarnamede; “kira bedelinin 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği aksi takdirde sözleşmenin feshedileceği” yazmalıdır. Kiracı 30 gün içerisinde ödeme yapması halinde evden çıkarılamaz.
Kira Sözleşme Süresi Bitmeden Kiraya Zam Yapabilir mi? Yukarıda ifade ettiğimiz üzere kira bedeli belirlendikten sonra sadece yenilenen dönemde artış gerçekleştirilebilir. En az bir yıl olarak imzalanan konut kira sözleşmelerinde de yalnızca bu sürenin ardından artış talep edilebilir.
Uygulamada daha kısa sürmesi açısından tahliye talepli icra takibi yolu tercih edilmektedir. Kirayı ödemeyen kiracı, tahliye davası yoluyla evden çıkarılmak isteniyorsa öncelikle kiracıya bir ihtarname gönderilir. Bu ihtarnamede, kiracıya ödemesini yapması için en az 30 gün süre verilir.
Kiracı, eski sözleşmesiyle ev sahibi, kiracı ilişkisini korumaya devam eder. Yeni ev sahibi ile tekrar sözleşme imzalanmasına gerek yoktur.
Öte yandan, ev sahibinin başka bir evi olması kiracının haklarını ihlal etmez. Ev sahibi, kira sözleşmesine uygun davranış gösteren bir kiracıyı sadece ev sahibinin başka bir mülk sahibi olması sebebiyle çıkartamaz. Sonuç olarak, ev sahibinin başka bir evi olması tek başına kiracıyı çıkarma yetkisi sağlamaz.
Özetle “kira sözleşmesi olmayan kiracı nasıl çıkarılır” sorusuna, yazılı kira sözleşmesi bulunmasa dahi sözlü kira sözleşmesinin varlığına dayanarak kiracının çıkarılabilmesi mümkündür diyebiliriz.
Yukarıda da açıkladığımız üzere kiracının en temel yükümlülüğü kira borcunun ödenmesidir. Kiracının kira ilişkisi süresince kira ödemesi yapmaması halinde kiraya veren hukuki yollardan kira alacağını tahsil edebilecektir. Mahkeme masrafları, faiz ve avukatlık ücreti de kiracının üzerinde bırakılacaktır.
Kiracı, kira bedelinde TÜFE ve enflasyon oranlarını dikkate alarak artış yapmazsa, ev sahibi sözleşmeyi sonlandırabilir ve kiracının tahliyesini isteyebilir. Ancak, bunun için ev sahibinin tahliye davası açması gerekmektedir.
Kira bedelinin veya yan giderlerin ödenmemesi durumunda, kiraya veren kira sözleşmesine dayanarak icra yoluyla tahliye işlemi gerçekleştirilebilir. İcra yoluyla tahliye denilen bu işlem kiracının kira bedelini ödemediği durumlarda, mal sahibinin hakkının korunduğu yasal bir prosedürdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri