Kedilerin Patileri Üşür mü? Kedilerin patileri, vücut yapılarına göre daha az tüylü olabilmektedir ve soğuk hava dönemlerinden etkilenmeleri mümkündür. Özellikle uzun süre dışarıda yaşam sürdüren sokak kedileri, patilerinin üşümemesi için sığınaklar ve uygun yatak sağlamanız oldukça önemlidir.
Ev içi sıcaklığının 21 derecenin altına düşmemesi ideal oda sıcaklığı olarak görülür.
Kediler de insanlar gibi soğuk havalardan etkilenebilirler. Özellikle uzun bir süre boyunca evde yaşamış ve ev ortamına alışmış olan kedilerin soğuk hava şartlarından etkilenmesinin diğer kedilere göre çok daha kolay olduğunu da söylemek mümkün.
Kediler de tüm canlılar gibi üşümeye meyillidir. Elbette üşüme oranları, sahip olduğu tüy yapısı, tüy uzunluğu ve sıklığına göre değişiklik gösterir. Fakat normal yaşam şartlarından daha düşük sıcaklıklara sahip ortamlarda kedilerin burnu, kulakları ya da patilerine dokunarak üşüyüp üşümediğini fark edebilirsiniz.
Kediler sıcak ortamları sevmeleri ile bilinen canlılardır. Pek çok kedi hikâyesinde onların sobanın, şöminenin ya da kaloriferin yakınlarına kıvrılmış yatarken dinleme sebebimiz de sıcağı sevmeleri ile alakalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Her ne kadar çok tüyleri olsa da kediler üşüyebilir. Soğuk havalarda kediler soğuktan etkilenir ve tüyleri yetersiz kalabilir. Kedilerin üşümediği düşüncesi yanlış bir bilgidir. Kediler de diğer canlılar gibi soğuktan etkilenebilen canlılar arasındadır.
Üşüyen kedileri anlamak oldukça kolaydır. Kedilerde üşüme belirtileri arasında titreme, tüylerini kabartma, kulak ve burun bölgesinin soğuk olması, patilerinin soğuk olması, büzülerek yatma ve sıcak yerlere sığınma eğilimi gibi farklı semptomlar yer alabilir.
Tıpkı bizim gibi onlar da üşür ve soğuk yüzünden hasta olabilirler. Bu yüzden kedileri kış aylarında soğuklardan korumak gerekir. Elbette kediler yalnızca kış aylarında üşümez. Yaz aylarında da evdeki klima yüzünden de kedilerin üşümesi mümkündür.
Kedilerin normal vücut sıcaklığı türden türe değişiklik gösterse de ortalama 38.9°C'dır. Kedilerin vücut sıcaklıkları 37.8°C'ın altına düşmeye başladığında hipotermi geçirme riskiyle karşı karşıya kalırlar. Uzun süre soğuya maruz kalan kedi eğer ısınmazsa ölümle sonuçlanabilir.
Kediler sıcak yerde uyumayı çok severler. Bu nedenden ötürü kedinizi yanınıza almak ya da onların üzerini örtmeniz gerekebilir. Kedilerinizi çok sarsmadan dikkatli bir şekilde üzerini örterseniz sıcaklıklarını korumuş, onları rahat ettirmiş olursunuz.
Eğer kedilerin vücut ısıları 37,8 derecenin altına düşerse bu durumda hipotermi gelişebilir ki kedilerde hipotermi ölümcül riskler doğurabilir. Soğukta kalan ya da üşüyen kedileri bekleyen tek risk hipotermi değildir. Ayrıca soğuk ısırığı adı verilen sağlık sorunuyla da karşılaşabilirler.
Kedileri soğuktan korumak istiyorsanız su, ısı ve soğuğa karşı etkili olan bir yuva seçebilirsiniz. Ayrıca kedi evlerinin içine battaniye, talaş ve yün gibi materyaller yerleştirerek kış aylarında dostlarımızın ısınmasına da yardım edebilirsiniz.
Radyatöre tutturulmuş yalıtımlı yataklar ve hatta hamak yataklar da onları sıcak tutmaya yardımcı olabilir ve yeni favori mekânları olabilir. Kedinizin yatağını yerden biraz yükseltmek onları esintilerden uzak ve daha sıcak havalara yakın tutabilir. Onlarla oynayın.
Kedilerin beden ısısı ortalama 38 derecedir ve hava sıcaklığının 18 derecenin altına düşmesiyle birlikte üşümeye başlarlar. Uzun süre üşüyen kedilerde hayati tehlike barındıran hastalıklar baş gösterebilir.
Evcil bir kedinin 1 veya 2 kere yıkanması idealdir. Kedilerin sık sık yıkanmasına gerek olmadığı için bu süre yeterlidir. Öte yandan uzun tüylü kediler daha sık yıkanabilir. Bunun dışında kedilerin vücutlarına pis bir şeyler bulaştığında yıkama işlemini gerçekleştirmeniz mümkündür.
Kediler günlerinin ortalama 15 saatini uyuyarak geçirirler; bu iyimser bir yaklaşımdır. Uykuda göründükleri süre gözler kapalı dinlenmelerle artabilir. Gelişim dönemlerindeki ihtiyaçları doğrultusunda da "kediler günde kaç saat uyur?" sorusunun yanıtları değişebilir.
Üşüyen kediler genellikle sıcak yerlere sığınma isteğinde olurlar. Eğer kediniz üşüyorsa, battaniye ve yorgan benzeri tüylü örtülerin altına sığınabilir, kucağınıza sokabilir ve kalorifer peteği gibi ısıtıcıların yanında yatabilir.
*Üşüyen bir kedi genel olarak daha az hareketli olur ve uyuşuk hale bürünmektedir. Oyun oynamama ya da enerjik olmama gibi semptomlar gözlenebilir. *Patili dostunuzun soğuk hava koşullarına dair daha dirençli olması için kedi vitaminleri ve ek besinleri takviyesi verebilirsiniz.
Yapıları ve farklı özellikleri ile enteresan olan kedilerin ilginç bir yanı da gece karanlıkta insanların aksine ışığa ihtiyaç duymadan çok net bir şekilde görmeleridir. Yakından incelediğinizde oldukça değişik olan göz yapıları bize özel bir yaradılışa sahip olduklarının ipucunu vermektedir aslında…
Kedilerin vücut ısısı insanlardan daha yüksektir ve bu nedenle bizim sıcak konfor bölgemizle aynı sıcaklıkta daha serin hissederler. Kediler soğuk bir vücut ısısını tercih ederler ve soğuk bir zeminde dolaşmak onların kendi sıcaklıklarını daha verimli bir şekilde düzenlemelerine yardımcı olur.
Kediler Maksimum Kaç Yıl Yaşar? Kedilerin maksimum yaşam evresi genel olarak 12 ila 20 yıl civarında olabilir, fakat bu zaman dilimi kedinin genetik faktörlere ve sağlık durumlarına bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Kedi evi suya son derece dayanıklıdır. Özellikle sokak hayvanlarının rahat bir şekilde uyuyabilmesi için kullanılabilir. Böylece soğuktan üşümezler.
Kediniz soğuk algınlığına yakalanmışsa ılık ve temiz bir havlu ile kompres yapılabilir. Hastalık kedinizin yeme-içmesini etkileyebileceği için sulu olan yaş mamalar tercih edilebilir. Bunlar daha kolay bir yemeye sahip olduğu gibi su konusunda da yardımcı olabilir.
Kedilerde mide üşütmesi olduğu düşünülüyorsa ilk olarak rehidrasyon tedavisine başlanması tavsiye edilir. Bu tedavi evde oral yollarla yapılabilir. Kediye az miktarda olmak şartıyla sık sık su verilmesi, mide üşütmesine bağlı su kaybının kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri