Rafadan yumurta veya haşlanmış yumurta, yumurtanın kabuğu kırılmadan kaynar suyun içinde haşlanmasıyla yapılan bir yumurta yemeğidir. Genellikle tavuk yumurtası kullanılır. Az veya çok haşlanabilir. Çok haşlanması sarısının etrafının yeşil renge dönmesine sebep olur.
Sebebi ise içerdiği protein ve amino asitler sayesinde kasları onarması ve yeni kas oluşumunu desteklemesidir. Protein, kasların gelişiminde etkilidir ve vücutta bulunan kas kütlesinin artmasına yardımcı olur. Bu özellikleriyle haşlanmış yumurta, sporcular ve vücut geliştirme ile ilgilenenler için ideal bir yiyecektir.
KAYISI VEYA RAFADAN YUMURTA TÜKETMEYİN
Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız. Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır.
Rafadan yani az pişmiş yumurta, beyazı hafifçe pişmiş, sarısı da oldukça cıvık olarak kalmış olan yumurta demektir. 3 dakikaya tam olarak dikkat eder ve sonrasında hemen soğuk suyla pişmeyi durdurursan tam olarak bu kıvamı elde etmiş olursun.
İlgili 39 soru bulundu
Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir. Çünkü yumurta uzun süre haşlandığı zaman, sarısının etrafında gri-yeşil bir renk oluşmakta ve ağzımıza aldığımızda dağılıp un ufak olmaktadır.
Çiğ yumurta tüketilmesi kemik ve kas gelişimine destek olduğundan spor yapan bireylerin, çocukların tüketmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca kadınlarda fazla rastlanan erken menopoz dönemi kemik erimelerine de çiğ yumurta içilmesi etkili olmaktadır.
Bright Side, tavuk yumurtalarının insan vücudundaki faydaları üzerine yapılan son çalışmaların sonuçlarını topladı. 2-3 yumurta, en uygun günlük doz olduğu ortaya çıktı.
Yumurtanın en sağlıklı hali, uzmanların da kabul ettiği üzere haşlanmış yumurta ya da poşe yumurta. Yağda yumurta, kolesterol açısından çok önerilmiyor. Yumurtanın yanında karışık çiğ sebzeler yemek, içindeki E vitamininin emilimini de arttırıyor.
Yumurtanın besin değerlerini en az etkileyen tüketim yöntemi haşlamadır. Haşlanmış yumurta lezzetli olduğu kadar zengin besin değerlerine sahip, kolay hazırlanabilen ve tüketilebilen bir yiyecektir. Bu sebeple sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından en çok bu şekilde tüketilir.
Diyet yapanlar günde kaç yumurta yemeli? Diyetisyenler, besin değeri yüksek olduğu için sağlık açısından günde 1 yumurta tüketmenin kilo aldırmayacağını belirtiyor. 1 adet yumurtanın kalorisi düşük olsa da çok fazla tüketildiğinde vücuda etkisini gösterir.
Bu doğrultuda bir yumurta içerisinde 6,5 gram kadar protein bulunmaktadır. Bu protein gün içerisinde vücut için gerekli olan miktar bakımından ele alındığında oldukça önemlidir. Günde bir veya iki tane yumurta tüketmek ile beraber ihtiyaç duyulan protein kaynağını elde etmek mümkün.
Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor. Ayrıca 'A, D, E ve B vitaminleri bakımından yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Bunun yerine daha çok lif açısından zengin olan besin kaynaklarını tüketmek gerekmektedir. Böylece çok daha sağlıklı bir şekilde kabız probleminden kurtulma şansı elde edilir. Genel çerçevede ise haşlanmış yumurtanın kabız yapabileceğini söylemek mümkün.
Günde 4 yumurta yemek kilo aldırır mı? Protein ağırlıklı beslenen sporcular, enerji kaybı yaşamaması için gün içinde 4-5 yumurta yediği de gözlemlenir. Bu durumda sporcular için yumurta aslında kilo aldıran değil enerji veren ve kas kütlesine destek olan bir besin olarak hatırlanır.
Rafadan yumurta, yumurtanın az pişmiş halidir. Rafadan yumurtanızı ister bir çay kaşığıyla, ister ekmeğinizi bandırarak keyifle yiyebilirsiniz.
Yumurtalar esansiyel amino asitler içeren protein kaynağıdır ve yediğiniz an hızlı bir şekilde tok hissettirir. Gece acıktığınız da en iyi seçim haşlanmış yumurta olacaktır.
HAŞLANMIŞ YUMURTA DAHA SAĞLIKLI
Bunun yanı sıra, yumurta kızartma sürecinde oldukça fazla vitamin kaybedilir. Sonuç: Haşlanmış yumurta daha sağlıklıdır. Ayrıca bir yumurtayı kaynatarak salmonella tehlikesinden de kurtulmuş olursunuz çünkü haşlanmış yumurta yerken bakteriler hayatta kalamazlar.
Tavada, yağda pişirilmiş yumurtada protein, vitamin, mineral kaybı daha fazladır. Haşlanmış yumurta pişerken, yumurta kabuğu içindeki proteinin, vitaminlerin ve minerallerin sudan ve ısıdan korunmasını sağlar, yanı kayıp en az düzeydedir.
İç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, bu sefer YouTube'da katıldığı bir programda söyledikleriyle dikkatleri üzerine çekti. Karatay, bu kez 'süper besin' dediği yumurta ile ilgili öneriler sundu, günde 10 tane yumurta yenmesi gerektiğini belirtti.
Yumurtanın bol protein içeren kısmının da beyazı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Günde 1 adet yumurta tüketmek günlük protein ihtiyacınızın büyük bir kısmını karşılayacaktır. Yumurta diyeti uygulayarak sağlıklı bir şekilde kilo verenler, 1 haftalık diyet programı sonucunda yaklaşık 5 kilo vermektedir.
En önemli özelliği ise tok tutması ve yağ yakımını destekleyici olmasıdır. Haşlanmış yumurta diyeti ile sağlıklı ve kalıcı kilo vermek mümkün olmaktadır. Yumurta tok tutan, enerji veren ve yağ yakımını hızlandıran besin olarak diyet listelerinde ilk sırada yer almaktadır.
Sebep 3 : Yumurtanın Beyazı Kas Yapımını Destekliyor
Direnç egzersizi yapan bireylerin bir kısmına egzersiz sonrası 18 gram protein içeren yumurta beyazı, bir kısmına ise 18 gram protein içeren tam yumurta verilmiş. Sonuç olarak; tam yumurta tüketenlerin kas protein sentezinin daha fazla olduğunu bulunmuş.
Spor sonrasında yiyeceğiniz haşlanmış yumurta, vücudunuza anında protein olarak dönecektir. Sabah saatlerinde yapılan spordan sonra ise tuzsuz yağsız tüketilen bir omlet, size gün boyu tokluk hissi verebilir.
Bu kahvaltıdan gerekli olan protein, karbonhidrat ve mineral değerleri karşılanır. Bir diğer basit sporcu kahvaltısı alternatifi ise iki adet haşlanmış yumurta ile yapılandır. Bunun yanına bir dilim tahıllı ekmek, karışık salata ve 3 – 4 parça ceviz alarak kahvaltı için gerekli olan besin değerleri karşılanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri