Kediler öpüldüğünü anlamaz. Ancak sevildiğini anlar ve hisseder. Bu nedenle öpücüğün bir sevgi ifadesi olduğunu belirtmek gerekir.
Yapılan araştırmalar sonucu kedi dostlarımızın onlara bakan kişilerin hislerine karşı duyarlı olduğu söyleniyor. Bu hisler genelde üzüntü gibi duygular yer alıyor. Bunu anlamaş için kedi dostunuzun yanında ağlıyor gibi yapabilirsiniz.
Kediler diğer canlılar gibi sevildiklerini, önemsendiklerini anlarlar. Hatta yavru kediler insan sahiplerini ebeveynleri olarak görebilirler, annelerine sergiledikleri davranışları insan ebeveynlerine de gösterebilirler. Evcil kedilerin konuşkanlığı aileleri söz konusu olduğu zaman ortaya çıkar.
Cevap kolay; mikrop varsa kaparsın. 100 hayvan sahibi kedisini öptü ve hasta olan olmadı. O zaman mikrop yok.
Kediler üzerinde yapılan birçok araştırmada insan duygularına karşı duyarlı oldukları ortaya çıktı. Bu nedenle kediler üzüntüyü hissedebiliyor. Ancak bunu kendi algıları ile yaptıkları ve sahip oldukları karakter özellikleri nedeniyle insanlar tarafından anlaşılmayabiliyor ya da yanlış algılayabiliyorlar.
İlgili 37 soru bulundu
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Kediler insan dilini yorumlayabilecek bilişsel yetilere sahip değillerdir. Ne söylendiğini tam bir gerçeklikle anlayamazlar ancak kendileri ile konuşulduğunu ayırt edebilirler. Nitekim kedilerin kendi isimlerine reaksiyon gösterdikleri de yine farklı bir bilimsel çalışmada ortaya konmuştur.
Kediler sahibinin kokusunu, koku hafızasına kaydeder ve nasıl biz bir kişiyi veya yiyeceği düşündüğümüzde otomatik olarak aklımıza o kişi veya yiyeceğin kokusu geliyorsa, kedilerde aynı şekilde sahibinin kokusunu hatırlar.
Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz (S.A.V) özellikle tavsiye etmiştir. Nice evliya zatların, çoğunun etrafında kedilerin olduğu düşünülürse bu bir rastlantı olmasa gerek… Kedi beslemek sünnettir.
Baş, Omuzlar, Yanaklar ve Burun. Peki kediler vücutlarının hangi bölgelerini okşanmasından hoşlanır? Baş, çene ve boyun genelde en sevdikleri yerlerdir. Bazı kediler kuyruklarına dokunulmasından hoşlansa da bazıları kuyruklarına dokunulduğunda ürker ve hatta canı yanabilir.
Japon bilim insanlarının ortaya koyduğu yeni bir araştırmaya göre, kediler hem sahiplerinin hem de diğer kedilerin isimlerini biliyor. Japonya'daki Kyoto Üniversitesi'nden araştırmacılar, bir aile evinde veya bir kedi kafesinde en az iki evcil hayvanla birlikte yaşayan toplam 48 kediyi inceledi.
Kediler adeta size gelip kafa atarcasına, kafasını toslar. Kulağa komik gelen bu davranışları aslında size ettiği bir teşekkürdür. Bazen gelip kafanıza, bazen bacağınıza veya kolunuza attığı kafalar birer sevgi belirtisidir. Kediler genellikle mutlu olduklarında yoğururlar.
Kedilerin istediği tek şey sevgi ve güvendir. Bulundukları ortamda güven ve rahatlık var ise mutlu olurlar. Siz ne kadar tersini düşünseniz de kediler sahiplerini bir arkadaş olarak görürler. Kendilerini yanında rahat ve güvende hissetmiyorsa, evden kaçmaya ve mutlu olabileceği bir yer aramaya başlarlar.
Kediniz sizi seyrederse veya yoğurursa, bu başka bir sevgi ve şefkat belirtisidir. Kediler kokularını karıştırmak ve güven göstermek için birbirlerini tımar ederler. Tıpkı kedi yavruları gibi rahat ve mutlu olduklarını göstermek için yoğururlar. İkisi de kesin sevgi belirtileridir.
Her sabah aynı saatlerde, alarm kurmanıza gerek kalmaksızın, sizi uyandırır. Amacı hem biraz sevilmek hem de mama istemektir. Sizi seçmesinin nedeni size olan aşkıdır. Size olan aşkını anlatmak için her şeyi yapıp da karşılık göremeyince doğal olarak küser, sizden uzaklaşır, kabuğuna çekilir.
Uyurken oldukça savunmasız kaldıkları için kendilerini güvende hissetmeye ihtiyaç duyarlar ve bu nedenle kendilerini güvende hissettikleri kişilerin yanında uyumaya meyilli olurlar.
Muhammed, Uhud seferinde, ordunun önüne yavrularını emziren bir kedi çıkınca, kedinin başına ezilmemesi için bir nöbetçi dikip koca bir orduyu o kedinin etrafından dolaştırmış. Ve seferden döndüğünde o nöbetçiden kediyi istemiş ve sahiplenerek adını Müezza koymuş. Siyah beyaz bir Habeş kedisiymiş Müezza.
Aişe (r.a.) tarafından yapılan rivayete göre Hz. Muhammed şöyle demiştir: Resûlüllah (a.s.) Efendimiz: "Şüphesiz ki kedi necis (pis) değildir, o da ev halkından bazısı gibidir" buyurdu. İmam Şafii'ye göre, kedi su içtikten sonra arta kalanı temizdir. İmam Mâlik'e göre, kedinin artığı temizdir.
Yapılan yeni bir araştırmaya göre kediler sahiplerinin kendileriyle doğrudan konuştuğunu anlıyor. Kedi sahipleri, evcil hayvanlarıyla iletişim kurmak için her türlü numarayı denerler. Ancak tiz bir ses tonu takınmak miyavlamak ya da dört ayak üstüne düşmek işe yaramıyorsa sizi görmezden geldiklerini düşünebilirsiniz.
Kediler daha önce zaman geçirdikleri diğer evcilleri, onlara ilgi gösteren insanları ve onları rahatsız eden insanları hatırlayabilirler. Yapılan araştırmalar bir kedinin uzun süreli hafızası bir köpeğinkinin yaklaşık 200 katı olduğunu göstermiştir. Ancak kediler hatırlama konusunda köpeklerden daha seçici olabilirler.
"Bir kedi uyuduğunda, potansiyel tehlikelerden kendini koruması zorlaşır ve daha savunmasız olduğunun gayet farkındadır. Bu nedenle kediler kendi güvenlikleri için yatağın ayakucunda uyumayı seçebilir ve hatta sizi de korumak için bir tehdit algıladıklarında sizi uyarabilir.
Ancak, kısaca bahsettiğimiz başka bir nokta daha vardı; kediler "m” ve "n” harflerini içeren kelimeleri taklit etmeyi başarabiliyorlar. "Mama”, "anne” kelimelerini taklit edebilen kediler, işi sadece taklit etmekle sınırlı bırakmıyor, bunları kime karşı ve hangi durumda kullanacaklarını da öğrenebiliyorlar.
olmaları, sahipleri veya diğer hayvanlarla daha az etkileşimde bulunmaları veya belirli bir kişi veya durumdan kaçınmaları şeklinde gözlemlenebilir. Kedilerin küsmesi, onların da duygusal ihtiyaçlarının olduğunu ve çevrelerindeki değişikliklere tepki gösterebileceklerini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri