Çöl hayvanları olarak ünlenmiş olmalarına rağmen kediler, sıcaklığı insanlardan daha iyi tolere edemezler. Kediler aşırı sıcağa maruz kaldıklarında sadece ayak tabanlarından terleyerek metabolizmalarını dengelemeye çalışırlar.
Halsizlik ve keyifsizlik: Kediler hasta olduklarında veya bir ağrı hissettiklerinde halsiz ve keyifsiz olurlar. Kaçma, saklanma ve sevilmek istememe gibi davranışlar sergileyebilirler. İştahsızlık, iştah artışı: Besin kediler için oldukça önemlidir.
Otomobilin içinde oluşabilen çok yüksek sıcaklığa kısa bir süre maruz kalması dahi, bir kedinin ciddi biçimde rahatsızlanmasına ya da ölümüne neden olabilir. Kolayca su kaybedebilmeleri nedeniyle, hem evin içinde, hem de dışarıda yaşayan kedilerin sıcak havalarda fazladan suya ihtiyacı vardır.
Kedi dostlarımızda dinlenme durumu, onların iyi hissetmemesine vermiş olduğu tepki de olabilmetkedir. Halsizliğin en belirgin sebepleri ise depresyon, aşırı beslenme durumu, parazit enfeksiyonları, stres, egzersizi sık yapma, ilaç yan etkisi, obezite, kedi gribi, yaşlı kedilerde artrit gibi sebepler olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Bunların başında aile değişikliği, ani ortam değişikliği, aileye yeni bir bireyin dahil olması, yatak ve kedi tarafından kullanılan nesnelerin yerinin değişmesi, kediye olan ilginin azalması, ona karşı yapılan sert davranışlar ani bir travma ile psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir.
Kediniz daha durağan, tepkisiz veya ilgisizse depresyonda olabilir. Kediniz gün içinde aşırı uyumaya başladıysa ve oyun oynamıyorsa bunalımlı bir ruh halinde olabilir. Bazı kediler depresyonda aşırı yer, bazıları ise hiç yemek yemez. Genellikle durgun ve isteksiz hatta ilgisi tamamen kapalı olabilir.
Vücut sıcaklığı arttıkça ve bu durum tolere edemedikçe kedi, sıcaklık çarpmasına maruz kalacak ve vücut sıcaklığı hızla düşmez ya da düşürülemezse, ciddi organ hasarı veya ölüm şekillenecektir. En son aşamada ise vücut sıcaklığı, kedinin nöbet geçirmesine ve/veya komaya girmesine neden olacak kadar yükselecektir.
Kediniz yeni aşı yaptırdıktan sonra iştah kaybı yaşayabilir. Aşırı stres de yeme düzeninde değişikliğe sebep olur. Örneğin; sahibinin değişmesi, başka bir kedinin yaşadığı ortamda bulunması, aşırı sıcak ya da soğuk ortamda bulunmak gibi durumlarda iştahları kesilebilir.
Kedilerde sıcak çarpması belirtileri gözlemlendiğinde sıcak ortamdan uzaklaştırılmalı gerekir, sularına buz KOYULMAMALIDIR, tüyleri nemli bezle silinmeli ve zaman kaybetmeden veteriner hekimlere gidilmelidir.
Hastalığa yakalanan kediler 2-6 gün sonra ilk belirtileri göstermeye başlarlar. Yüksek ateş, iştahsızlık, kilo kaybı ve depresyon gözlenir. Daha sonra kusma ve ishal ortaya çıkar. Yavru kedilerde hastalık çok hızlı seyreder ve genellikle ilk belirtilerin görülmesinden yaklaşık 12 saat sonra ölüm şekillenir.
Gerekli durumlarda kedilere soğuk su verilir. Özellikle sıcak yaz günlerinde güneş çarpmasını önlemek amacıyla su kabına buz ekleyebilirsiniz. Bununla beraber sürekli buzlu veya soğuk su vermeniz de doğru olmayacaktır. Buzlu suyu sıcak yaz aylarında vermeniz yeterli olacaktır.
Çünkü kediler normalde de uzun süreler boyunca uyur. Ancak kediniz aniden daha fazla uyumaya başladıysa, sevdikleri şeylere ilgi göstermiyorsa, enerjisi düşükse bir veteriner kliniğine başvurmanız gerekir. Kedilerde sürekli uyuma ve halsizlik birçok tıbbi sorundan kaynaklanabilir.
Acıtacağı beklentisi ile, artık yatağa veya koltuklara zıplamayabilir. Ruh hali ve mizacı değişir, daha sinirli olur. Sık sık rahatsız edici miyavlama, inleme, tıslama, hırlama gibi sesler çıkarır. İnsanlarda uzaklaşır veya dokunulduğunda agresif davranarak dokunulmaktan kaçınabilir.
Kedilerin bu uzun uykuları bizimki gibi kesintisiz değil, kısa aralıklarla tekrarlanan hafif uykular şeklindedir. Toplam uykularının ancak üçte birinde derin uykuya girerler. Kalan uyku diliminde ise dış uyarılara açık, yarı uyanıktırlar. Yeri gelmişken olası kazaları önlemek için bir hatırlatma yapmakta fayda var.
Kedi Üşümesini Önlemek İçin Ne Yapılır? *Evde baktığınız kediler için iç ortamı sıcak ve rahat tutmanız önemlidir. Ortalama oda sıcaklığının 18 ile 22°C arasında olması ideal sıcaklık olarak bilinir. *Kediniz için daha yumuşak yatak ve battaniyeler tercih etmeniz onun daha sıcak kalmasını gerçekleştirecektir.
Pek çok hayvan gibi kediler de soğuk ortamlara karşı sıcak yerleri tercih ederler. Patili dostunuzun en çok evinizdeki kaloriferlerin etrafında dolaşmasının, kaloriferin yanında uyuklamasının temel nedeni de yüzlerinde bulunan hassas reseptörlerle açıklanabilir.
Sadece zorunlu kalındığı taktirde banyo yaptırılması veya yaz aylarında çok sıcak havalar olduğu taktirde, kedi de su altına girmek isterse banyo yaptırılmalıdır. Sfenks kedisi gibi tüysüz olan kediler için de aksine deri sağlığının korunabilmesi için düzenli aralıklarla banyo şarttır.
Kediler sıcak yerde uyumayı çok severler. Bu nedenden ötürü kedinizi yanınıza almak ya da onların üzerini örtmeniz gerekebilir. Kedilerinizi çok sarsmadan dikkatli bir şekilde üzerini örterseniz sıcaklıklarını korumuş, onları rahat ettirmiş olursunuz.
özellikle kediniz uzun tüylüyse bu konuya daha da dikkat etmelisiniz. siz suyu değiştiriyorum sanıyorsunuz ama o öyle olmuyor, yazın sular daha çabuk kedilerin içmek istemeyeceği kıvama geliyor bu yüzden içmeyip susuz kalıyorlar buz ise suyun taze kalmasını sağlıyor. doldurduğunuz su ılık olabilir, ama içine en az 2 ...
Kedilerin sırt üstü yatmasının en belirgin nedenleri arasında rahatlığını ve serinliğini sevmeleri yer almaktadır. Sıcak havalarda, sırt üstü yatmak, vücut ısısını düşürmelerine fayda sağlayabilir. Bununla birlikte, karın bölgelerindeki tüylerin havayla temas etmesi, serinlemelerine ve rahatlamalarına destek olur.
Bazı kediler korktuklarında veya ağrıları olduğunda da mırıldanırlar. Bu özellikle de uyumlu ya da sakin bir mizaca sahip kedilerde görülür. İştahı aniden düşen bir kedi, yemek yerken ağrı hissediyor olabilir veya herhangi bir hastalık sürecinden dolayı midesi bulanıyor olabilir.
Aşırı miktarda kedi maması tüketimi, kusması ya da iştahsız olup hiç mama yememesi de depresyonda olduğunu bize gösterebilir. Durduk yere etrafı yalaması, aşırı tüy dökmesi tuvalet alışkanlığının dışına çıkması da zaman zaman görülen depresyon belirtilerindendir.
Bunun en kolay yolu kedinize sevgi göstermek, onunla konuşmak ve oyun oynamaktır. Kedinize sevginizi göstermek için onu okşamanız ve taramanız en basit yoldur. Ayrıca ona dokunmadan onunla konuşmanız da kedinizin sevildiğini anlamasını sağlar. Kediler için sevgi ve ilgi görmek kadar oyun da çok önemli bir ihtiyaçtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri