Kediler üzgün olduklarında insanlar gibi ağlayan canlılar olmamakla birlikte gerçek duygulara sahiptir. Gerçekten üzülebilirler, depresyona girebilirler ve hatta yas tutabilirler.
Sizlere bilimsel olarak cevap verecek olursak, cevap hayır. Kediler insanlar gibi üzüldüklerinde gözyaşı dökerek ağlamazlar. Ancak üzüntü ve hatta keder hissettikleri anlarda duygularını ifade etmek için kedilerin farklı ifade biçimleri vardır. Teknik olarak kediler üzüldükleri zaman insanlar gibi ağlayamazlar.
Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
Kediler ön ve arka patilerinin ve özellikle de göbeklerinin okşanmasından hiç hoşlanmazlar. Eğer dostunuzla güzel bir sevgi deneyimi yaşamak istiyorsanız başını ve çenesinin altını nazikçe okşayarak aranızdaki bağı güçlendirmeyi ve onu mutlu etmeyi deneyebilirsiniz.
Miyavlamak ya da çeşitli sesler çıkarmak, mamaya ilgi göstermemek kontrol gerektiren bir hastalığın habercisi olabilir. Sürekli miyavlama aşırı aktif tiroid, böbrek hastalığı, idrar yolu hastalıkları ya da diğer rahatsızlıkların habercisi olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Kızgınlık dönemindeki kediler bazı zamanlarda acı acı ve sürekli olarak durmadan miyavlar. Kediler de insanlar gibi hasta olabilen, acı ve ağrı duyabilen varlıklardır, bu sebeple hastalık gibi durumlarda sürekli olarak durmadan miyavlayabilirler.
Kedilerin ağlar gibi ses çıkarmalarının temel nedeni acıkmalarıdır. Yine aynı şekilde uzun bir süredir su içmeyen kediler de ağlar gibi ses çıkarabilir. Bu nedenle kedilerin mama ve su kapları sık sık kontrol edilmelidir.
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
Bir kedi mutsuzsa, aniden yemeyi bırakabilir. En sevdikleri mamaları bile reddedebilirler. Daha az yaygın olmakla birlikte, mutsuz kediler de kendini yatıştırmanın bir yolu olarak daha fazla yemeye başlayabilir. Kısacası iştah değişikliği, kedilerin normal, mutlu benlikleri gibi hissetmediklerini gösterebilir.
Kedilerin sahiplerini özleyip özlemediği de oldukça merak konusudur. Bu merakı gidermek için yapılan araştırmalardan ise net bir sonuç çıkarmak mümkün değildir. Kediler genel olarak sahiplerini ya da sahiplerinin onlara sağladığı konforu özleyebilirler. Kedilerin özlediğini gösterme yöntemleri çok farklı olabilir.
Bir iş günü boyunca kedinizi evde bir başına bırakmada herhangi bir sorun yok. 24 saatte bir gözüne görünseniz, sevgi gösterseniz yeterliymiş. Animalpath.org'daki araştırmaya göre, yetişkin kedileri 24-48 saat kadar süre yalnız bırakabilirsiniz, bu süreyi aşarsanız da ona göz kulak olacak birini bulmanız gerekiyor.
Kediler sahiplerinin seslerini tanıyorlar fakat bazen umursamamayı tercih ediyorlar. "Animal Cognition" dergisinde yayımlanan, Tokyo Üniversitesinden bilim insanlarının kedilerle yaptığı araştırma, bu hayvanların sahiplerine "bilinçli olarak kulak asmadığını" ortaya koydu.
Kediler küstüğünde her zaman oynadığı ve sevdiği oyunları ve oyuncaklarla oynamaz. Aynı zamanda mama ve suyunu içmez veya çok az yiyecek tüketir. Enerjik değildir ve sürekli durgun bir haldedir. Kediler küstüğü durumda sürekli uyumak ister.
Kediler üzgün olduklarında insanlar gibi ağlayan canlılar olmamakla birlikte gerçek duygulara sahiptir. Gerçekten üzülebilirler, depresyona girebilirler ve hatta yas tutabilirler. Duygularını ifade etme şekilleri kendilerine özgüdür.
Bir kedi mutlu bir yerdeyken, kulakları öne bakar ve hafifçe geriye eğilmiş şekilde durur. Kediler depresyondayken daha fazla uyuyabilirken, uyudukları yerler mutluluklarının bir göstergesi olabilir. Kediniz diğer kedilerle uyursa veya sizi yatak arkadaşı olarak seçerse, bu mutlu ilişkileri gösterir.
Kediler öpüldüğünü anlamaz. Ancak sevildiğini anlar ve hisseder. Bu nedenle öpücüğün bir sevgi ifadesi olduğunu belirtmek gerekir. Bunun öncesinde de kedinin sizden hoşlandığını anlamalısınız.
Aşırı miktarda kedi maması tüketimi, kusması ya da iştahsız olup hiç mama yememesi de depresyonda olduğunu bize gösterebilir. Durduk yere etrafı yalaması, aşırı tüy dökmesi tuvalet alışkanlığının dışına çıkması da zaman zaman görülen depresyon belirtilerindendir.
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Mırıltı alçak perdeli, sürekli ve nefes alıp verme ile ritmik bir şekilde çıkar. Mırıltı çoğu zaman kedinin mutlu ve hâlinden memnun olduğu zamanlarda çıkardığı bir sestir. Ancak nadiren, hasta olduğunu ve ağrı çektiğini de gösterebilir. Hasta kediler bunu kendilerini rahatlatmak için yaparlar.
Kediler, özellikle köpek 'rakiplerine' kıyasla daha mesafeli olarak bilinir, insanlarıyla daha az bağ kurduğu düşünülür. Ancak yeni yapılan bir araştırma durumun böyle olmadığını gösterdi.
Mutlu Olduklarında Patileriyle Gösterirler
Bu hareketin bir diğer nedeni de patilerindeki kokuyu sizi üzerinize bırakarak sizi işaretlemesi. Eğer kediniz sizi yoğurmaya başladıysa şanslısınız demektir.
Kediler geceleri insan gözüne göre daha net görürler. Bu da gece avlanmaları için çok iyi bir özelliktir. Kediler; mor, mavi, yeşil ve sarıyı iyi görmekte; kırmızı, turuncu ve kahverengi tonlarını ise daha az görmektedirler.
Soru sorar gibi. Ne getirdin bana der gibi… Bu tonlamanın aslı hoş geldin demek. Gel buyur, sev okşa, gelmene çok sevindim, allah başımın üstünden eksik etmesin anlamlarına geliyor.
Özellikle uyurken kediler güvende hissetmek ve kendilerini sıcak tutmak isterler. Bu nedenle çoğu sahiplerinin yanlarında, kucaklarında ve üstlerinde uyurlar. Kediler için güvende olmak en önemli şeylerden biridir. Bu nedenle uyurken sahiplerine yakın yerlerde olmayı tercih ederler.
Kediler hangi sesi sevmez? Kediler çivi çakma, tıraş makinesi, sayfa çevirme ve ıslık sesi gibi sesleri sevmezler. Bu gibi sesler etrafında çıkarıldığında saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Çünkü seslerden oldukça rahatsız olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri