Bu nedenle yerleştiği organa göre belirti verir. Genel olarak iç parazitlerin belirtilerinden bahsedecek olursak; iştah azalması, kilo kaybı, kusma, ishal, karında şişlik, kanlı dışkılama, dehidrasyon, öksürük belirtiler arasında sayılabilir. Dediğimiz gibi parazitin türüne göre çok fazla belirti görmek mümkündür.
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.
Kedinizde iç parazit durumu olduğunu anladığınız zaman onu veteriner hekime götürmelisiniz. Veteriner hekim tarafından kedinize oral yolla verilen ilaçlarlar, enjeksiyonlarla ya da antiparazitik ilaçlarla tedavisine başlanır. Her hastalıkta olduğu gibi parazitlerde de erken teşhis önem tanışmaktadır.
Tüylerin arasına gizlenmiş dış parazitler gözle görülür parazit çeşidi oldukları İçin kolaylıkla fark edilirler. Hayvanlarda yorgunluk, halsizlik, ishal, kusma ve bunun gibi belirtiler de görülebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Dış parazitlerden pire ve uyuz insan vücuduna yerleşip üreyememektedir. Bu parazitlerin olgun hali ancak kedi üzerinde hayatta kalabilmektedir. Ancak kedi üzerindeki kene insana tutunabilmektedir. Bu nedenden dolayı kedinizin antiparaziter tedavisini belli aralıklarda yapmanız gerekmektedir.
Toksoplazma olarak adlandırılan parazit türü önlem alınmadığı takdirde dönem dönem tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Körlük, beyin hasarı ve büyüme geriliği gibi riskli durumlara neden olan bu parazit bir kez atlatıldığı takdirde hastaya bağışıklık kazandırıyor.
Yukarıdaki belirtildiği üzere Toxoplasma gondii ve Leishmania adı verilen iki önemli parazit tek hücreliler grubunda yer alır. Toxoplasma gondii kedi barsağında mevcut olup dışkısı ile bulaştırıcı olduğu saptanmıştır. Bu yolla alınan parazit insanda hastalık yapabilir.
Kedilerde iç parazit olduğu tespit edildikten sonra veteriner kontrolünde ilaç kullanımına başlanılmalıdır. Bu noktada ilk aşamada oral yol ile kullanılan ilaçlar ile parazitlerin ölmesi sağlanır. Bu ağız yoluyla alınan ilaçlar şurup, macun ya da tablet şeklinde kedilerde kullanılabilir.
Kediler ev ortamında da yaşasalar, hayatlarını dış mekanlarda da sürdürseler iç ve dış parazit tehdidi altında olabilirler. Kedilerde iç parazit ve dış parazit belirtilerinin fark edilmesi sağlıklı bir yaşam sürmelerinin sağlanması adına oldukça önemlidir.
Bu hapları nerede bulabilirim?” gibi soruların olması oldukça normal ve mümkündür. Güvenilir yerler arasında eczaneler, çeşitli online alışveriş siteleri, petshoplar ve veteriner klinikleri örnek olarak verilebilir. Kedi iç parazit hapı Trendyol üzerinden de bulunabilmektedir.
Kedilerde iç parazit doğal yöntem ile tedavi edilebilecek bir sağlık sorunu değildir. Kedilerde dış parazit tedavisinde bazı durumlarda kedinin tüylerine konaklayan parazitlerin temizlenmesi gerekir.
Toxoplasma gondii adı verilen parazitin neden olduğu bir hastalık olan toksoplazma; genellikle kedilerin bağırsaklarında bulunan bu parazitin vücuttan atılarak çevreye yayılması sonucu insanlara bulaşır. Kişiler kedi kumu temizlerken veya toprakla temas ederek bu paraziti vücuduna alabilir.
Kan ve Dışkı Testleri: Parazitlerin birçoğu kan veya dışkıda parazit izleme yöntemi ile tespit edilebilir. Kan testleri, özellikle protozoa ve bazı helmint enfeksiyonları için kullanılırken, dışkı testleri genellikle bağırsak parazitlerini tespit etmek için kullanılır.
Kedi iç parazit hapı kusturur mu diye merak ediyorsanız çok görülen bir belirti olmamakla beraber kimi kedilerde kusma gibi ilacın bir yan etkisi olabilmektedir. Kusma genelde mide bulantısına bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.
Hastanemizde Minnaklara yapılan ilk doz uygulamayı takiben 15 gün ara ile 2 dozun daha uygulanmasını (riskli ve şüpheli durumlarda tekrar sayısı 4-5 olabilir) ve 3 ayda 1 kez tekrarını önermekteyiz. Ayrıca tüm yaş guruplarından kedilere de her 3 ayda 1 kez, ömür boyu tekrarlanmasını önemle tavsiye etmekteyiz.
Kilo Kaybı: Birçok iç parazit, kedinin bağırsaklarında besinden yararlanımı azaltarak kedinin kilo kaybetmesine neden olabilir. Kusma ve İshal: Bağırsak parazitleri genellikle sindirim sistemini etkiler. Bunun sonucunda kusma, ishal veya hem kusma hem ishal gibi sindirim sorunları ortaya çıkabilir.
Genel olarak birçok hayvan sahibi, bu ilaçları sevdiği yemeklerle veriyor. Aynı zamanda kedinizin başını yukarıya kaldırıp baş ve işaret parmağınızı azı dişine yerleştirdikten sonra kedi iç parazit ilacını yutturabilirsiniz. Bu esnada hapı yutana kadar ağız bölgesini hafifçe sıvazlamalısınız.
Kedi iç parazit aşısı fiyatı(ilaç uygulaması) 490 TL şeklindedir. Kedi dış parazit aşısı fiyatı(ilaç uygulaması) 490 TL aralığındadır. 2 Aylık Kedi iç dış parazit aşısı fiyatı (birlikte - ilaç uygulaması): 1290 TL şeklindedir.
Yetişkin keneler, pirelerden biraz daha büyüktür ve ortalama uzunlukları çeyrek inçtir. Örümcekler gibi sekiz bacakları vardır ve kırmızı veya kahverengi görünürler. Bu dış parazitler, sokak kedileri arasında daha yaygındır.
Lakin unutmayın ki bir çok parazit dışkı ve salya ile bulaşır. Dışkının bulaştığı tüyler buna yol açar veya kedinizin sizin yemeğinize dil atması. Bunun dışında ki en büyük etkense PİRE' LERDİR, kedinizden size hastalık taşırlar.
Bağırsakta yer alan kıl kurdunun en yaygın belirtisi anüs çevresinde kaşıntı, kadınlarda vajinal akıntı, anüste küçük beyaz solucanlar ve karın ağrısıdır.
İç Parazit uygulaması yaptırmazsanız: kedinizin ve sizin iç parazitlerden korunmamanız anlamına gelir. İç parazitler bağırsak ve mide başta olmak üzere karaciğer, akciğer gibi hayati organlarda yaşar ve sayıca artması halinde hem sizde hem de kedinizde ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri