İkiden fazla bütünlük meydana getiren dizelere “bent bir başka deyişle küme, bölüm denilmektedir. Bu konu ile alakalı olarak verilebilecek olan bir başka örnek şu şekildedir: “Kırmızı Karanfil” şiiri üçer dizelik olan iki bentten meydana gelmiştir.
Dört mısradan oluşmuş olan kıta veya dörtlük ile beraber, 3 ile 5 ve daha fazlası üzerine oluşan mısralar ise bent olarak bilinir. Bu şekilde mısraların sayısına bağlı olarak beyit ve bent arasındaki fark ortaya çıkar.
Bent, üç ya da daha fazla bütünlük oluşturan dizelere verilen isimdir. Bu kelimenin kökeni Farsça'dır ve divan edebiyatı şiir geleneğinde ortaya atılmıştır. Şiirler, düzenli bir şekilde tekrarlanan ritim ile yapılandırılabilir ve bu yapılandırma şiir içindeki bölümlere ya da kümelere ayrılabilir.
Anadolu'da baraj yerine büğet terimi de kullanılır. Su seviyesini yükseltmek için akarsuyun iki yanını bağlayan yapıya bağlama denilir. Baraj su biriktirmek için, bağlama su seviyesini yükseltmek için uygulanır. Çubuk Barajından önce baraj ve bağlamayı karşılamak için bent terimi kullanılmaktaydı.
Bent kapağı, sel bariyerleri, baraj gölleri, nehir veya su yolu sistemlerindeki su akışını kontrol etmek için kullanılan ayarlanabilir kapaklardır.
İlgili 34 soru bulundu
İkiden fazla bütünlük meydana getiren dizelere “bent bir başka deyişle küme, bölüm denilmektedir. Bu konu ile alakalı olarak verilebilecek olan bir başka örnek şu şekildedir: “Kırmızı Karanfil” şiiri üçer dizelik olan iki bentten meydana gelmiştir.
Bazı metinlerde ve şiirlerde ''bend'' şeklinde de yazılan sözcük, suların önüne çekilen set demektir. Bu kelime, edebiyat ve hukuk gibi alanlarda terim anlamında kullanılır.
Musammatlar dört ya da daha fazla mısralı bentlerden oluşan şiirlerdir. Bent denilen dört mısralık bölümlerden meydana gelen bir nazım şeklidir. En az üç en fazla yedi bentten oluşur. Aruzun her ölçüsüyle yazılabilir.
2. Emri altına almak, hâkim olmak: Çılgın ihtirasları nasıl bendetmeliyim? (Behçet K.
Bir maddenin birden fazla paragrafı varsa, bunlardan her birine “fıkra” denir. Fıkralar ise, “cümle”lerden oluşmuştur. Maddenin içinde 1, 2, 3,... veya a, b, c, ... gibi sıralama varsa bunlardan her birine “bent” denir.
Terkib-i Bent, farklı uyaklara sahip birkaç bentten meydana gelen ve bentlerinin sonunda uyakları aynı birer beyte sahip olan Divan edebiyatı şiir biçimidir. Yaşamdan, talihten şikâyet; felsefi düşünceler, dinî, tasavvufi konular ve toplumsal yergilerin işlendiği şiirlerdir.
TERCİ-İ BENT: *Divan edebiyatı (klasik edebiyat) nazım biçimidir. *Biçim ve uyak yönüyle terkib-i bende benzer. *Farkı şudur: Terkib-i Bentte değişen vasıta beyti terci-i bentte değişmez.
Terci-i bend, Ziya Paşa'nın 1859'da kaleme aldığı ünlü şiiridir. Ziya Paşa, bu eseri gençlik döneminde, sarayda mabeyn katibi olarak görev yaptığı sırada yazmıştır. Şiir, şairin ve Tanzimat döneminin diğer bürokrat-aydınlarının felsefi bunalımlarını yansıtır; kuvvetli bir akıl-kalp, akıl-iman çatışmasını ortaya koyar.
MADDE 13- (1) Maddeler sırasıyla fıkralar, bentler ve alt bentlerden oluşur. (2) Fıkralar numarayla, bentler harfle, alt bentler numarayla belirlenir. Bentlerin sıralanmasında Türk alfabesinde yer alan tüm harfler kullanılır. Çerçeve maddelerde fıkralar numaralandırılmaz.
(3) Maddelerin değiştirilmesi durumunda, değiştirilen madde metni, madde numarası ile birlikte yazılır. Fıkra, bent ya da alt bentler değiştirilirken, satırbaşından başlanır; fıkra, bent ve alt bendin harfi veya numarası yazılır. Değiştirilen madde, fıkra, bent, alt bent, paragraf ve cümleler tırnak içinde yazılır.
Her bir madde, kendi içinde fıkralardan, fıkralar bentlerden, bentler alt bentlerden, alt bentler de cümlelerden oluşmaktadırlar. Maddelerde anlatım bütünlüğü fıkralarla kurulması gerekmektedir. Fıkra, madde içinde anlam bütünlüğü sağlayan her bir paragrafa verilen hukuki isimdir.
bir etmek, tek duruma getirmek.
biriyle alay etmek, eğlenmek, dalga geçmek.
Mehmet Akif Ersoy bu kelimeyi burada esaret anlamında kullanmıştır. Bendimi çiğner aşarım dizesinde bütün esaretimi çiğner aşarım anlamında, Türk milletinin esareti yıkarak özgürlüğe kavuşacağı dile getirilmiştir. Bend olur ya da bend olmak ise bağlanmak ve tutulmak anlamında kullanılmaktadır.
Nazım birimi dörtlük olan nazım şekillerinden biridir. Kafiye düzeni "aaaa/bbba/ccca"dır. Genellikle 4 ile 8 dörtlükten oluşur. Her konuda murabba yazılabilir.
En güzel beyite "beyt'ül gazel" ya da "şah beyit" denilir. Şairin "mahlas"ının geçtiği beyite "Taç Beyit" ya da "tahallüs" denir. Matla mısrası gazelin sonunda tekrarlanırsa "reddi matla" denir. Matladan başka mısra tekrarlanırsa "reddi mısra" denir.
Edebiyat alanından "Bağlanan" birimler "Bent" adı verilen manzum metin parçalarıdır. Türkçe divan edebiyatı'nda terciibentte bentler "Terci-i Hâne" veya kısa olarak "Hâne" olarak adlandırılır. Her bent (hane) sonunda "Vâsıta" veya "Bendiyye" olarak adlandıran bir ara-beyit bulunmaktadır.
(2) Fıkralar numarayla, bentler harfle, alt bentler numarayla belirlenir.
Dilimizdeki hac, şad, yâd gibi birkaç örnek dışında, alıntı kelimelerin özgün biçimlerinin sonlarında bulunan yumuşak ünsüzler sertleşir: kitap (<kitab), sebep (<sebeb); bant (<band), bent (<bend), cilt (<cild), etüt (<etüd), metot (<metod), standart (<standard); ahenk (<aheng), hevenk (<aveng), renk (<reng) vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri