Onlara karşı sinirli davranmak hiçbir işe yaramamakla birlikte durumu olduğundan daha zor hale sokabilmektedir. Kedileri sakinleştirmenin ikinci yolu ise onları annelerinin tuttuğu gibi ense derisinden kavramak ve kulak arkasını veya başını okşamaktır. Başının okşanması kedinin hoşuna gider ve mırlar gibi ses çıkartır.
Hırlayan Bir Kedi Nasıl Sakinleştirilir? Hırlayan bir kedinin sakinleştirilmesi için ilk olarak yapmanız gereken ona karşı yaklaşımınızı değiştirmeniz olacaktır. Kediler, hırladıkları zaman kendini savunma tarzına geçmiş hissederler, bu nedenle ani hareketlerden kaçınmak son derece önemlidir.
Narenciye Kokusu: Kediler İçin Hoş Olmayan Bir Aroma
İnsanlar için ferahlatıcı etkiye sahip olan greyfurt, limon ya da portakal gibi narenciye kokuları kediler için caydırıcı kokular arasında yer alır. Çeşitli yerlerden kedileri uzak tutmak için bu kokulardan yararlanılabilir.
Veteriner hekiminizi ziyaret etmeniz gerekmektedir. Çünkü kaygının sebebi bir hastalıksa bunun teşhisi en erken şekilde konulmalıdır. Kedinizin vücut dilinin daha fazla farkına varmak, kedinizle vakit geçirmek ve ne zaman yalnız kalması gerektiğini bilmek, kedinizin daha rahat ve daha mutlu olmasına yardımcı olacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Besleme, oyun ve tuvalet saatlerinde düzenli bir program oluşturun. Tüy bakımı ve masaj: Kedinizin tüylerini düzenli olarak fırçalayarak rahatlama sağlayabilirsiniz. Ayrıca hafif bir masaj da stresini azaltabilir. Oyun ve egzersiz: Kedinizin enerjisini boşaltması için düzenli oyun ve egzersiz oturumları düzenleyin.
Kedilerde stres çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Deri, mesane ve/veya mide-bağırsak sorunları yaşayabilir. Ayrıca, kum kutularının dışına idrar yapabilir, hırlama veya tıslama sesleri çıkartabilir, insanlara veya diğer hayvanlara karşı agresif davranabilir veya takıntılı bir şekilde yalanabilirler.
Karabiber kokusunu da pek sevmez kediler naftalin yerine karabiber de kullanabilirsiniz. 2. Citronella yağı ile de bahçenizi kedilerden koruyabilirsiniz.Bu yağın yuzde 25 ini suyla karıştırıp sprey olarak kullanabilirsiniz. 3. Karabiber , sarımsak , lavanta ekerek de kedilerinizi bahçenizden uzak tutabilirsiniz.
Lavanta Lavanta çiçeği kediler için zehirli olabilecek bir bitkidir. Kedilerin lavantayı yemesi ya da uzun süre lavanta kokusuna maruz kalması, mide bulantısı, kusma ve depresif durumlara sebebiyet verebilir. Ayrıca bazı bahçıvanlar tarafından hayvanları uzak tutmak için lavanta bitkisinin kullandığı bilinir.
Kedi uzaklaştırıcılar genellikle insanlar ve diğer evcil hayvanlar için zararlı değildir, ancak ürünün içeriğine ve kullanım talimatlarına dikkat etmek önemlidir. Kimyasal bazlı ürünleri kullanırken, teması ve yutulmayı önlemek için dikkatli olmalısınız.
Kızgınlık dönemine giren dişi kediler bu süreçte huzursuz ve gergin olabilirler. Dişi kedinizi sakinleştirmek adına oyuncak ve aktivitelerle dikkatini dağıtabilirsiniz. Bu dönemde ekstra sevgi ve ilgi göstererek rahatlamasını sağlayabilir, onunla daha fazla zaman geçirerek sevginizi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Kediler büyüdükçe sakinleşir mi? sorusunun genel yanıtı evet olsa da bu sakinleşmenin ne zaman gerçekleşeceği, daha doğrusu normal şartlarda ne zaman gerçekleşmesinin beklendiği de önemlidir. Kediler yaklaşık 1 yaşına geldiklerinde yetişkinlik dönemine girerler ve bu dönem onların sakinleşmelerinin beklendiği dönemdir.
Kedinin ilgi istediğinde miyavlamasını durdurmak için kedi miyavladığında ona tepki vermeyi kesmeniz gerekmektedir. Sadece sessiz olduğunda oyun oynayıp sevmek ve miyavlamaya başladığında uzaklaşmak aşırı miyavlamanın önüne geçebilir. Ancak kedinizi tamamen görmezlikten gelmemeniz gerekmektedir.
"Kedi hiperestezi sendromu nedir?" sorusunun en basit cevabı hassasiyete bağlı bir davranış bozukluğudur. Kedilerde sırtın alt kısmından kuyruğun hemen önüne kadar olan bölgede hassasiyet ile karakterize bir sendrom olan kedi hiperestezi sendromu oldukça nadir görülür.
Kediler, keskin ve güçlü koku alma duyularına sahip canlılardır. Bazı kokular kediler için hoş değildir ve onları rahatsız etmektedir. Çoğu kedi narenciye kokularını asla tercih etmez. Narenciye kokuları, limon, portakal ya da greyfurt gibi meyvelerden yayılan asidik kokular kedileri rahatsız eder.
Kediler en çok papatya kokusundan hoşlanırlar. Bunun nedenlerinden biri papatya kokusunun çok keskin olmaması ve papatyanın gevşetici, rahatlatıcı etkisidir. Evinize papatya aldığınızda kedinizin ilgisini göreceksiniz.
📌 Bilimsel araştırmalar henüz tam sebebini ortaya koyamamış olsa da, çamaşır suyunun içindeki klorun kedilerin ilgi alanına girdiği biliniyor. Eğer çamaşır suyu sever bir kediye sahipseniz dikkatli olmalısınız: Klor yalaması ve derisinin bol miktarda klorla temas etmesi zehirli olabilir.
Böyle bir anla başa çıkmanın en iyi yolu, kedinize biraz yer açmaktır. Kedi dostunuzu ne kadar sevseniz de, bazen onu yalnız bırakmak, onun tüm adımlarını takip edip onu sürekli sakinleştirmeye çalışmaktan çok daha kolay ve hızlı bir şekilde sorunu çözebilir.
Aşırı miktarda kedi maması tüketimi, kusması ya da iştahsız olup hiç mama yememesi de depresyonda olduğunu bize gösterebilir. Durduk yere etrafı yalaması, aşırı tüy dökmesi tuvalet alışkanlığının dışına çıkması da zaman zaman görülen depresyon belirtilerindendir.
Bu durumda veteriner hekiminiz size bir tedavi yöntemi önerebilir. Kedinizin sakinleşmesine yardımcı anti-anksiyete ilaçları yazmanın yanında veteriner hekiminiz, davranış şartlandırma ve karşıt şartlandırma ile hem size hem de kedinize yardımcı olabilecek bir eğitmen veya hayvan davranış terapisti tavsiye edebilir.
Kedilerde en sık görülen korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi davranışlar sayılabilir.
Kediler genellikle mutlu olduklarında, sevildiklerinde ya da oyun oynarken hırıltı benzeri bir ses çıkarmaktadır. Ancak bu hırıltılı sesleri yalnızca mutlu olduklarında çıkarmazlar. Hasta ya da yaralı oldukları zamanlarda da bu sesleri duyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri