Şofben rezistansı, bakır yapılıdır.
Rezistanslar çoğunlukla, alüminyum, nikel ve demir 'den yapılmaktadır. Rezistans telleri arasında en fazla tercih edilen ve en dayanıklı olanlar krom nikel rezistans telleridir.
Elektrik akımına ve ısıya karşı dirençli olan bakır rezistanslar, yüksek direnç seviyelerine sahiptir. Dirençli yapıları sayesinde üretim aşamasında ve cihazların çalıştığı aşamalarda bu rezistanslar yüksek bir verimlilik sağlar.
Elektrik enerjisinin ısı enerjisine çevrilmesi için kullanılan ürünler rezistans olarak isimlendirilmektedir. Isıtıcı rezistans etrafınızdaki birçok elektronik cihazda kullanılan bir parçadır. Termosifonların ana görevi suyu ısıtmak olduğundan rezistanslar vazgeçilmez bir parça olarak gösterilir.
Birinci kademede birinci rezistans (2800 w), ikinci kademede ikinci rezistans (4200 w) ve üçüncü kademede birinci ve ikinci ihlas şofben rezistansı aynı anda çalışır. 7000 w gücünde bir direnç ile birlikte anlık su ısıtma sağlanır.
İlgili 26 soru bulundu
Öncelikli olarak rezistans teli üzerinde anlık çalıştırıldığında yoğun şekilde elektrik akımının geçtiğini biliyoruz. Hal böyle olunca da ısıtıcı ürünlerde rezistans telini bir süre sonrasında inceldiği görülmektedir. İncelmeye başlayan rezistans teli ise bir süre sonrasında kopmaya başlar ve kopar.
Elektrikli termosifonun sıcaklık ayarı yaz ve kış mevsimine göre farklılık gösterse bile 50 ila 60 santigrat arasında bir sıcaklıkta kullanılmaktadır. Kullanılan her bir saat için 2 KW elektrik harcamaktadır. Aylık bir kullanım süresinde ise 60 KW yaktığı söylenebilir.
Su ısıtıcı rezistansı üretiminde birbirinden farklı materyaller kullanılır. Rezistans ham maddelerinde dayanıklılık ön plandadır. Bu nedenle su ısıtıcı rezistans üretimi yapılırken demir, nikel ve krom gibi malzemelerden yararlanılır. Bu aparatın kullanılacağı nesneyi daha hafif kılmak adına alüminyum da tercih edilir.
Rezistansın arızalı olup olmadığını anlamanın en kestirme yolu elektrik bağlantısını kontrol etmektir. Rezistanstan ürüne elektrik gelmediği takdirde bir arıza meydana geldiğini söylemek mümkündür.
Şofbeni oluşturan ana elemanlar; kanatlı borulu su ısıtıcısı, (eşanjör) atmosferik brülörlü yanma odası, gaz kontrol ve güvenlik elemanları, gövde, su ve gaz borularıdır. Şofbenlerin montajı, banyo veya çok dar hacimli mekânlara yapılmamalıdır.
Rezistans Yapısı
Rezistansların genellikle içerisinde krom (Cr), alüminyum (Al) ve nikel (Ni) bulunan demir (Fe) alaşımlarından yapılır. Fakat genelde krom-nikel tel olarak bilinir. Krom- nikel tel alaşımının içinde bulunan krom (Cr), rezistansın kendi ürettiği ısıya karşı dayanımını artırır.
Isıtıcı cihazlarda ısıyı meydana getiren tellere rezistans denir. Rezistanslar, oldukça yüksek bir öz direnç ve büyük bir ısıl dayanım (1400 0C 'ye kadar) gösterir. Genellikle içinde krom(Cr), alüminyum(AL) ve nikel(Ni) bulunan demir(Fe) alaşımlarından yapılır.
Rezistans değeri düşük olduğunda daha yüksek oranda ısı açığa çıkmaktadır. Dolayısıyla rezistans değerinin düşük olması ile birlikte ortaya çıkan buhar miktarında da artış gözlenmektedir. Kısacası üst düzeyde sıcaklık elde edilmesi gereken durumlarda düşük rezistans değerinden yana tercih yapmak daha faydalı olacaktır.
Rezistans telleri krom, demir, alüminyum alaşımlarından yapılır. Evlerde en fazla kullanılan ürün fırın rezistans teli olmaktadır. Araç aynalarında ve camlarında kullanılan rezistanslar sayesinde buharlaşmanın önüne geçilmektedir.
Çamaşır makineleri ve sıvı ısıtma uygulamaları için ısıtma elemanlarında kullanılmak üzere Nikel Difüzyon Kaplama Teknolojisi. Difüzyon kaplama, yüksek sıcaklık koşullarına ve yüksek korozif ortamlara maruz kalacak ısıtma elemanlarının korozif olmayan bir malzeme ile kaplandığı bir işlemdir.
Örneğin, termosifon 2000 W gücündeyse çalışma gerilimi 220 V olduğuna ısıtıcı direncini bulalım. R = 24,2 ohm gibi bir değer ölçülmelidir.
Rezistansın bozulması durumunda, çamaşır makinesi suyu ısıtamaz ve çamaşırlar temizlenmez. Bu parçanın bozulmasının birçok nedeni olabilir. Rezistans bozuldu ise değiştirilmesi, çamaşır makinesinin ömrünü uzatır ve çamaşırların daha iyi temizlenmesini sağlar.
Rezistanslarda yanma meydana geldiğinde tamir etme girişimlerine başlansa da bu çoğu zaman sonuç vermemektedir. Rezistanslarda yanma meydana geldiğinde en etkili ve kesin çözüm rezistans değişimi yapmaktır.
Rezistansı Temizleyin
Suyun ısınmasını sağlayan rezistanslar, farklı yöntemler ile kireçten arındırılabilir. En çok kullanılan temizleme yöntemi sitrik ve asetik gibi kimyasal maddelerdir.
Uzmanlar, Elektromanyetik radyasyona maruz kalmamak adına elektrikli ısıtıcılara 2 metreden fazla yaklaşılmaması gerektiğini söylüyor. Uzmanlar "Elektrikli ısıtıcılar, ortama yaydığı elektromanyetik radyasyon açısından birçok elektrikli cihazdan daha zararlı.
➢ Şofbenin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirtilen kullanım ömrü 10 yıldır. ortam dışından fan ile alınır ve yanma sonrası oluşan atık gaz tekrar dışarı atılır.
Suyu yeniden ısıtmak için gereken enerji miktarı ise, suyun sıcaklığını sabit tutmak için gerekenden daha fazladır. Dolayısıyla, termosifonu yalnızca çok uzun süre kullanmayacaksanız kapatmalı, bunun dışında belli bir sıcaklık seviyesinde sürekli açık tutmaya özen göstermelisiniz.
Termosifonların çalışma mantığına göre hep açık kalmalı, aç kapa yaparsan daha fazla elektrik yakar. Termosifonlar içindeki suyu bir kere ısıttıktan sonra sıcaklığı sabit tutmak için sadece ısı kaybı kadar çalışır. Bu durumda da fazla bir elektrik yakmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri