1 porsiyon makarna yanında 1 porsiyon sebzeli yemek daha doğru olacaktır. Tam tahıllı ya da tam buğdaydan yapılan makarnayı, yemeklerle 'ölçülü' tüketmek kilo oranını artmaz. Tam tahıldan yapılmış makarnaların, beyaz makarnaya göre kalori değeri azdır.
Makarnayı soğuduktan sonra tekrar ısıtıp yemek, normalden daha az kilo almayı sağlıyor. Yüksek karbonhidrat değerlerine sahip makarnanın şişmanlattığı algısı oldukça yaygındır. Ancak yapılan son araştırmalar pişirildikten sonra soğumaya bırakılan makarnanın vücut tarafından lifli gıdalar gibi algılandığını gösteriyor.
Bu konuda Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, makarnanın kilo yapmadığını,aksine zayıflama da yararlı olduğunu söylüyor. Çünkü Makarna'nın tam buğday ürünlerinden yapıldığını varsaydığınızda 1 bardak makarnanın 100 kalori değerinde olduğunu söylüyor. Ayrıca dörtte bir günlük lif ihtiyacını da karşılıyor.
Uzmanların görüşü şu şekildedir: Pişirme tekniğini en sağlıklı şekilde yapıp kullanılan malzemelerin de düşük kalorili olması, makarnayı diyet sürecinde tüketilebilir bir besin yapar.
Kalori ve yağ oranı çok düşük olan makarna hafif bir sosla yapılırsa sanılanın aksine şişmanlatmaz. Hem de vücudun gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri karşılar…
İlgili 26 soru bulundu
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
1 tabak domatesli makarna: 45 dakika tempolu yürüyüş
Bu durumda da yine 45 dakika tempolu yürüyüş yapmanız yeterli oluyor.
Salçalı makarna kilo yapar mı? Makarnanın kendisinden daha çok pişirme tekniği ve tüketirken makarnaya ilave edilen soslar kilo aldırmaktadır. Peki, 'Salçalı makarna kilo aldırır mı? ' Bu soruya yanıt olarak küçük porsiyonunda 350 kalori barındıran domates soslu makarnanın kilo aldırdığını söylemek yeterli olacaktır.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
Tam tahıllı ya da tam buğdaydan yapılan makarnayı, yemeklerle 'ölçülü' tüketmek kilo oranını artmaz. Tam tahıldan yapılmış makarnaların, beyaz makarnaya göre kalori değeri azdır. Makarna kalori ve yağ oranı düşük domates sosuyla, A ve C vitaminleri bakımından iyi bir kaynaktır.
Salçalı, kıymalı, yoğurtlu ve peynirli makarnalar soslu olduğu için yüksek kaloriye sahiptir. Yüksek kalorili makarnaların sağlıklı beslenmede yeri yoktur. O nedenle makarnalar kilo aldırabilir.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Kahvaltıda haşlanmış yumurta kilo aldırır mı sorusuna yumurtanın kalori değerleriyle yanıt verelim. 1 adet haşlanmış yumurta ortalama 155 kaloridir. Bu değer ise kahvaltıdaki diğer ürünleri düşündüğünüzde yeterli olacaktır. Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
8. Makarna
Akşam yemeğinden sonra yenen makarna yağlı yemek olduğundan uyurken kilo almanıza neden olur; çünkü içeriğindeki karbonhidrat çok hızlı bir şekilde yağa dönüşür. Bu yüzden sağlıklı yiyecekler arıyorsanız makarnadan uzak durmalısınız.
Makarna içeriğindeki karbonhidratlar nedeni ile kilo aldıracağı düşünülen bir besin olsa da sağlıklı ve düzenli bir şekilde tüketildiğinde kilo aldıran bir besin olmadığı kanıtlanmıştır.
Göbek Eritme Diyeti
Vücudun ihtiyaç duyduğundan fazla karbonhidrat tüketimi bel ve göbek bölgesinde yağlanmalara neden olmaktadır. Bundan dolayı çok fazla karbonhidrat içeren pilav, makarna, ekmek gibi besinlerden uzak durmaya özen gösterilmelidir.
- Vücutta alınan enerjinin yağa dönüşmesi için 24 saat süreye ihtiyaç vardır, bu da dolu dolu 1 gün demektir. - Ertesi gün yapılması gerekenleri uygularsanız 1 gram bile almazsınız. - Bu süreyi aştığınızda yediğiniz yiyeceklerdeki fazla kaloriler, yağ depolarına yönelir.
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
Akşam Yemeği :
1 porsiyon etli sebze yemeği veya etli kuru baklagil yemeği. 1 porsiyon pilav veya makarna veya börek. 1 kase kaymaksız yoğurt. 2 dilim ekmek.
Bitkisel Yağlar: Zeytinyağı, fıstık yağı, soya yağı gibi bitkisel yağlar, kolayca kilo aldırmalarının yanı sıra yüksek kolesterole sebep olmaları nedeniyle zamana yayılarak tüketilmesi gereken besinlerdir. Kuruyemişler: Bol miktarda yağ asidi ve protein içeren kuruyemişler, düzenli tüketildiğinde kilo almayı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri