Kedi yataklarında elyaf kullanılması, onları sıcak tutar ve hastalanmalarını engeller. Elyafın yumuşak ve konforlu olması da kedi yatağında kullanılmasının sebebidir.
Radyatöre tutturulmuş yalıtımlı yataklar ve hatta hamak yataklar da onları sıcak tutmaya yardımcı olabilir ve yeni favori mekânları olabilir. Kedinizin yatağını yerden biraz yükseltmek onları esintilerden uzak ve daha sıcak havalara yakın tutabilir. Onlarla oynayın.
En çok vakit geçirdiği yerlere yumuşacık peluş bir battaniye ya da örtü sererek kedinizin üşümesini engelleyebilirsiniz. Kedinizi soğuktan korumak için alabileceğiniz bir diğer önlem ise kedinizin daha fazla hareket etmesini sağlamak olacaktır.
Kedileri soğuktan korumak istiyorsanız su, ısı ve soğuğa karşı etkili olan bir yuva seçebilirsiniz. Ayrıca kedi evlerinin içine battaniye, talaş ve yün gibi materyaller yerleştirerek kış aylarında dostlarımızın ısınmasına da yardım edebilirsiniz.
Hipoterminin daha şiddetli olduğu durumda sıcak su torbaları ile kedinin ısınması sağlanmalıdır. Ancak sıcak su torbalarını yumuşak bir örtü ya da battaniye ile kaplamak gerekmektedir. Aksi takdirde sıcak su torbaları kediler için yakıcı olabilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Üşüyen kedileri anlamak oldukça kolaydır. Kedilerde üşüme belirtileri arasında titreme, tüylerini kabartma, kulak ve burun bölgesinin soğuk olması, patilerinin soğuk olması, büzülerek yatma ve sıcak yerlere sığınma eğilimi gibi farklı semptomlar yer alabilir.
Tıpkı bizim gibi onlar da üşür ve soğuk yüzünden hasta olabilirler. Bu yüzden kedileri kış aylarında soğuklardan korumak gerekir. Elbette kediler yalnızca kış aylarında üşümez. Yaz aylarında da evdeki klima yüzünden de kedilerin üşümesi mümkündür.
Kedi evinin zeminine yorgan gibi kalın birşey koyduktan sonra onunda altına sıcak su torbası koyarsan çok faydalı olur.
Sokakta yaralı bir hayvan gördüğünüzde nasılsa biri yardım eder diye düşünmemelisiniz. Oradan ayrılmayıp yetkilileri arayarak bir can kurtarabilirsiniz. Belediyelerin ilgili birimlerine, hayvan ambulansı servisine telefonunuzla kolayca ulaşabilirsiniz.
Kediler sıcak ortamları sevmeleri ile bilinen canlılardır. Pek çok kedi hikâyesinde onların sobanın, şöminenin ya da kaloriferin yakınlarına kıvrılmış yatarken dinleme sebebimiz de sıcağı sevmeleri ile alakalıdır.
Üşüyen kediler genellikle sıcak yerlere sığınma isteğinde olurlar. Eğer kediniz üşüyorsa, battaniye ve yorgan benzeri tüylü örtülerin altına sığınabilir, kucağınıza sokabilir ve kalorifer peteği gibi ısıtıcıların yanında yatabilir. Tabii ki bu davranışların kediden kediye göre değişkenlik gösterebileceğini unutmayın.
Kedilerin normal vücut sıcaklığı türden türe değişiklik gösterse de ortalama 38.9°C'dır. Kedilerin vücut sıcaklıkları 37.8°C'ın altına düşmeye başladığında hipotermi geçirme riskiyle karşı karşıya kalırlar. Uzun süre soğuya maruz kalan kedi eğer ısınmazsa ölümle sonuçlanabilir.
Kediler de tüm canlılar gibi üşümeye meyillidir. Elbette üşüme oranları, sahip olduğu tüy yapısı, tüy uzunluğu ve sıklığına göre değişiklik gösterir. Fakat normal yaşam şartlarından daha düşük sıcaklıklara sahip ortamlarda kedilerin burnu, kulakları ya da patilerine dokunarak üşüyüp üşümediğini fark edebilirsiniz.
Kedilerin üşüdüğü nasıl anlaşılır? Patilerini kontrol ederek başlayabilirsiniz. Patileri, burnu ve kulakları soğuksa üşümüş demektir. Dinlenme köşesine bir battaniye bırakabilir ya da direkt olarak sararak üşümesinin ve hasta olmasının önüne geçebilirsiniz.
Bunu sağlamak için sıcak su termosu, elektrikli battaniye, ısıtıcı lamba olduğu gibi bir şisenin içine sıcak su koyup, etrafını yakmasın diye sardıktan sonra yanına koymanız da yeterli olabilir.
Yetişkin Kediler Kediler Kaç Derece Soğuğa Dayanabilir? Bir kedi eğer ki yetişkin ve herhangi bir sağlık problemi yoksa 4-6 derece soğuğa kadar dayanabilirler. Ancak hasta ve aç bir kedi bu soğukluğa dayanamaz, hastalanır hatta ölüm riski ortaya çıkabilir.
Kedilerin vücut ısısı insanlardan daha yüksektir ve bu nedenle bizim sıcak konfor bölgemizle aynı sıcaklıkta daha serin hissederler. Kediler soğuk bir vücut ısısını tercih ederler ve soğuk bir zeminde dolaşmak onların kendi sıcaklıklarını daha verimli bir şekilde düzenlemelerine yardımcı olur.
Kedi evi suya son derece dayanıklıdır. Özellikle sokak hayvanlarının rahat bir şekilde uyuyabilmesi için kullanılabilir. Böylece soğuktan üşümezler.
Kedilerin üşümediği düşüncesi yanlış bir bilgidir. Kediler de diğer canlılar gibi soğuktan etkilenebilen canlılar arasındadır. Soğuğun artmasıyla birlikte sokakta olan kediler sığınacak sıcak bir yer arayışı içine girer. Kedilerin vücut ısısı her ne kadar yüksek olsa da, soğuktan kolay etkilenebilen canlılardır.
Kediler sıcak yerde uyumayı çok severler. Bu nedenden ötürü kedinizi yanınıza almak ya da onların üzerini örtmeniz gerekebilir. Kedilerinizi çok sarsmadan dikkatli bir şekilde üzerini örterseniz sıcaklıklarını korumuş, onları rahat ettirmiş olursunuz.
Tüyleri henüz yeni çıkmıştır ve kendini ısıtacak kadar tüyü ve yağı yoktur. Sıcak tutmak için en ideal çözüm bir kedi evi ya da bir kutudur. Kedi evinin içine 3-4 saat ara ile havluya sarılmış sıcak su torbası konulmalıdır. (Eğer mevsim yeterince sıcaksa da gece onlar için soğuk sayılabilir.)
Kediler Maksimum Kaç Yıl Yaşar? Kedilerin maksimum yaşam evresi genel olarak 12 ila 20 yıl civarında olabilir, fakat bu zaman dilimi kedinin genetik faktörlere ve sağlık durumlarına bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Sokak kedilerine kış aylarında yapacağımız en büyük iyiliklerden biri onlara düzenli olarak yemek vermek, sularını eksik etmemek ve dahası onlara barınabilecekleri minik kulübeler inşa etmek.
Yapıları ve farklı özellikleri ile enteresan olan kedilerin ilginç bir yanı da gece karanlıkta insanların aksine ışığa ihtiyaç duymadan çok net bir şekilde görmeleridir. Yakından incelediğinizde oldukça değişik olan göz yapıları bize özel bir yaradılışa sahip olduklarının ipucunu vermektedir aslında…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri