Eğer sizler de benzer şekilde düşünüyorsanız bir veteriner hekim olarak size şunu kesin olarak söyleyebilirim ki: Köpekler ve kedilerin analık-babalık duyuları yoktur.
Yaklaşık 3 aylık dönem geçtikten sonra yavrular, bağımsızlığını kazanmaya ve artık anne kediden ayrılmaya hazır hale gelmeye başlar. Annelerinden vaktinden önce ayrılan ve yeterince süt emmeyen kediler, ileride sevgi eksikliği çekebilmektedir.
Anne kediler yavruları gidince üzülür mü? Yavruları ilk defa ayrıldığı zaman kediler üzgün olabilirler. Onları umutsuz şekilde evde arayabilirler.
Yavru kediler annelerinden ayrıldığında akla gelen sorulardan birisi de "Kediler annelerini unutur mu?" sorusudur. Kedilerin evrimsel tarihi ve güçlü sosyal hiyerarşisi bu sorunun kolay bir şekilde cevaplanmasını sağlar. Yavru kediler annelerinden ayrıldıklarında onu unuturlar. Hatta anneleri de yavruları unutur.
Hamilelik döneminin özel olduğu, hamile kedilerin de bu dönemde annelik iç güdüsü ile normalden daha agresif, sessiz, sakin ve korumacı olabilecekleri unutulmamalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
İçgüdüsel bir davranışla anne kedi yavrusunu sütten keserek diğer besinlerle beslenmesini sağlamaya başlar. Sütten kesmeye başladıkları dönemde anne kedi yavrusunu korumaya devam eder, bu da yavru kedinin gelişim sürecinin devamıdır. Kediler anneden ayrılma süresi için tavsiye edilen zaman dilimi 3 aydır.
Hayvanlar aleminde, bazıları kucağında, sırtında, bazıları kesesinde, bir kısmı yanında taşıyarak yavrularını dış etkenlerden koruyan anneler, herhangi bir tehlike anında kendisini siper edebilecek duyguyla hareket ediyor.
Yavruları yaklaşık on iki haftalık olduklarında, bir anne kedi yavrusu kaybolursa hemen aramaya başlar. Ancak davranış sadece birkaç gün sürer ve yavrularını bulamasa da kısa süre sonra normale döner.
Kediler kardeşleriyle çiftleşir mi? Kediler bu ayrımları yapamadıkları için cinsel olgunluğa eriştiklerinde birbirleri ile çiftleşmek isteyebilirler. Ancak kan bağı olan kedilerin (erkek kardeş, kız kardeş, baba ve kız, anne ve oğlu) çiftleşmesi oldukça risklidir ve bu durum genetik kusurların gelişmesine yol açar.
Yavru kedilerin ilk yedi haftası (ilk bir iki haftayı dahil etmezsek), sosyalleşme ve dokunulmaya alışma için oldukça önemli ve kritik bir dönemdir.
Yavru kedilerin annelerinden ayrılması için doğal süreç içinde ortalama 3 aylık bir zaman önerilmektedir. 2 aya kadar yavrular annelerinin yanından ayrılmak istemezler. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde atlatılması ve birçok konuda kedilerin annelerine ihtiyaç duymadıkları zaman ayrılmaları mümkündür.
3 aylık olduklarında ve annesinden ayrı uyumaya başladıklarında anneye olan ilgileri de azalmaya başlar. Bu süreçte yalnız oynamaya ve uyumaya başlayan yavruları annesinden ayırmanız en makul olanıdır. Annesinden ayırdığınız yavruları sevecek, bakımıyla ve sağlığıyla ilgilenen bir aileye evlat olarak vermelisiniz…
Miyavlamak ya da çeşitli sesler çıkarmak, mamaya ilgi göstermemek kontrol gerektiren bir hastalığın habercisi olabilir. Sürekli miyavlama aşırı aktif tiroid, böbrek hastalığı, idrar yolu hastalıkları ya da diğer rahatsızlıkların habercisi olabilir.
Kedi Doğumu Sonrası
Onları çok fazla yalnız bırakmayın. Doğum yapmak onlar için doğal bir süreç olsa ve sonunda her şeyi kendi başlarına yapabilecek olsa bile, onlarla çok zaman geçirin.
Yavruları ölen kedi ne yapar? Yavruları ölen kedi onları terk eder. Ancak az sayıda yavrusu öldüyse, ölenleri yiyebilir. Enfeksiyonun yayılmaması ya da avcıların diğer yavrulara yaklaşmaması için bunu yapmak zorundalar.
Kediler sahiplerinden ayrıldıklarında genellikle evlerinde de ayrıldıkları için bu onlar açısından zorlu bir süreç anlamına gelir. Sahibinden herhangi bir nedenle ayrılan kedi sahiplendiğiniz zaman onun alışma süreci olacağını unutmamalısınız.
Dişi bir kedinin hamile kalabilmesi için kızgınlık dönemindeyken 24 saatlik süreçte 3-4 kere çiftleşmesi gerekir. Bu sürecin sonunda kedinin kızgınlık belirtilerinin azalmaya başladığı gözlemlenir. Bu nedenle 24 saatlik bir süreçte çiftleşme tamamlanabilir.
Az önce de belirtildiği gibi kedilerin çiftleşmesi saniyeler içerisinde sona ermekte ancak birden çok defa tekrarlanabilmektedir.
Kediler bu konuda insanlara benzer. Vücutlarındaki melanin oranı genetik olarak aktarılır. Yani, ebeveynlerin genleri, yavruların renkleri konusunda belirleyici olur. Bu basit bir matematik problemi gibi görülebilir; fakat tam olarak orantılı bir hesap yapmak mümkün değildir.
Anne kedinin yavruyu saklaması, yavrusuna olan düşkünlüğünden dolayıdır. Yavruların bulunmuş olduğu ortamda tehlikede olduğunu düşündüğü andan itibaren, yavruları ağzına alarak farklı bir ortama taşır. Yavruları için seçeceği yeni yer, anne kedi için daha güvenli olarak belirlenmiş olacaktır.
Yapılan araştırmalara göre; içgüdü sadece hayvanlarda bulunmakta, insanlarda ise irade söz konusu olduğu için içgüdü yerine dürtüler yer almaktadır. Buradan yol çıkarak sanılanın aksine insanlardaki 'annelik' kavramının bir içgüdü değil, öğrenilmiş bir davranış olduğunu söyleyebiliriz.
Oysa annelik içgüdüsü, yoğun yakınlık ve derin sevgiyle birlikte çocukla saatler geçirip onu düşünmekten geliyor. İçgüdüsel bir annelik anlayışından ziyade bir annenin bebeğin ihtiyaçları hakkındaki sezgisi veya doğuştan gelen algısı, deneyimlerine, mizacına ve bağlanma tarzına bağlanabilir (Monk, 2020 akt.
Lohusa sendromu diğer bir adıyla annelik hüznü, genellikle hormonal değişikliklerin tetiklediği, uykusuzluk, beslenme problemleri, yeni anne olmanın getirdiği stres nedeniyle şiddeti artan bir olgu olarak değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri