Kedilerin üstü örtülmez. Çünkü ani refleksif yapıları sayesinde üstüne örtmeye çalıştığınız şeyi uyurken dahi olsa daha temas etmeden hisseder ve anlık olarak yanınızdan kaçar.
Kediler sıcak yerde uyumayı çok severler. Bu nedenden ötürü kedinizi yanınıza almak ya da onların üzerini örtmeniz gerekebilir. Kedilerinizi çok sarsmadan dikkatli bir şekilde üzerini örterseniz sıcaklıklarını korumuş, onları rahat ettirmiş olursunuz.
*Kediniz üşüdüğü zamanlarda genellikle daha sıkı sarılır, bacaklarını vücudu altına çeker ve kendini küçük hale getirir. Kıvrılmış bir şekilde uyumak ya da sıcak noktalara yönelmek üşüdüğü anlamına gelebilir.
Kediler de tüm canlılar gibi üşümeye meyillidir. Elbette üşüme oranları, sahip olduğu tüy yapısı, tüy uzunluğu ve sıklığına göre değişiklik gösterir. Fakat normal yaşam şartlarından daha düşük sıcaklıklara sahip ortamlarda kedilerin burnu, kulakları ya da patilerine dokunarak üşüyüp üşümediğini fark edebilirsiniz.
Kedilerin normal vücut sıcaklığı türden türe değişiklik gösterse de ortalama 38.9°C'dır. Kedilerin vücut sıcaklıkları 37.8°C'ın altına düşmeye başladığında hipotermi geçirme riskiyle karşı karşıya kalırlar. Uzun süre soğuya maruz kalan kedi eğer ısınmazsa ölümle sonuçlanabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Kedilerde üşüme belirtileri arasında titreme, tüylerini kabartma, kulak ve burun bölgesinin soğuk olması, patilerinin soğuk olması, büzülerek yatma ve sıcak yerlere sığınma eğilimi gibi farklı semptomlar yer alabilir.
Belirtiler, enfeksiyonun nedenine ve yerleştiği solunum sistemi bölgesine göre değişiklik gösterse de kedi gribi belirtileri genel olarak hapşırma, tıkanıklık, burun akıntısı, öksürük, göz akıntısı, salya akıtma, ateş, iştah kaybı ya da iştahta azalma, burun veya ağız ülserleri, seste boğuklaşma vb. semptomlar şeklinde ...
İlk olarak önceliğimiz sıcaklıklarını korumak olmalıdır. Ev içi sıcaklığının 21 derecenin altına düşmemesi ideal oda sıcaklığı olarak görülür. Kedinizin uyuduğu yatağın da sıcak olması gerekiyor.
Çoğu insan kedilerin tüylerinin kedileri soğuktan koruduğunu ve bundan dolayı da üşümediğini düşünür. Bu belli bir noktaya kadar doğru olmasına rağmen kedilerin tüyleri onları aşırı soğuklardan korumak için yeterli değildir. Bu nedenle kediler üşür mü sorusuna, evet cevabını vermemiz gerekiyor.
Kedileri soğuktan korumak istiyorsanız su, ısı ve soğuğa karşı etkili olan bir yuva seçebilirsiniz. Ayrıca kedi evlerinin içine battaniye, talaş ve yün gibi materyaller yerleştirerek kış aylarında dostlarımızın ısınmasına da yardım edebilirsiniz.
Kediler çoğunlukla battaniye, yatak, yorgan, yastık veya kendilerine ait yataklarında uyumayı severler. Aynı zamanda kedi kulesi gibi yüksek alanlar da kedilerin uyumayı sevdiği yerlerden biridir.
Aslında kedilerin büyük bir kısmı günde 13-16 saat uyur.
Kedilerle aynı yatakta uyumanın en önemli sakıncası parazitler ve mikroplardır. Kedilerin kumlarına gittiklerinde tuvalet ihtiyaçlarını giderirken idrar ya da dışkıları tüylerine ya da patilerine bulaştırmaları kaçınılmazdır.
Sahiplerinin yanında kendilerini güvende hisseden kediler onların üstünde ve ucunda yatmayı tercih ederler. Kedilerin sahiplerinin üstünde ya da ucunda yatmalarının sebeplerinden biri zarar görmemektedir. İnsanlar uyurken kedilere zarar verebilecekleri için kediler başuçlarında yatmayı tercih eder.
Kedi ve köpeklerinizin dökülen tüylerinden kurtulmanızın tek yolu kedi tarağı tercih etmektir. Hem taramayı hem de traş etmeyi sağlayan kedi traş tarağı ile bakımsız tüyleri temizleyebilir ve dökülen tüylerden de canlı dostlarınızı kurtarabilirsiniz.
Kediler, İnsanlarla Birlikte Uyurken Güvende Hissederler
Dolayısıyla sahiplerini anneleri gibi benimser ve onlara güvenirler.
Kediler günlük işlevlerini gerçekleştirebilmek için uzunca bir süre uykuya ihtiyaç duyarlar. Kedilerin gün içinde uykuya ayırdıkları zaman, yaş ve aktiviteye bağlı olarak 14 ile 18 saat arasında değişmektedir.
Kediler zifiri karanlıkta göremez. Bu genelde yanlış bilinen bir bilgidir. Kediler çok az ışık ortamlarında çok rahat görebilme kabiliyetine sahiptirler. Ancak bunu yapabilmelerinin nedeni göz bebeklerinin mevcut ışıklardan daha iyi şekilde yararlanabilmek için büyüme göstermesidir.
Çöl hayvanları olarak ünlenmiş olmalarına rağmen kediler, sıcaklığı insanlardan daha iyi tolere edemezler. Kediler aşırı sıcağa maruz kaldıklarında sadece ayak tabanlarından terleyerek metabolizmalarını dengelemeye çalışırlar.
Kediler 35 – 36 derece vücut sıcaklığının altına düşmeleri durumunda ölürler. Ortam sıcaklığı olarak da 10 derecenin altı aşırı riskli kategoridedir. Elbette hemen vücut sıcaklıkları bu soğuk sebebiyle düşmez.
Kediler sıcak ortamları sevmeleri ile bilinen canlılardır. Pek çok kedi hikâyesinde onların sobanın, şöminenin ya da kaloriferin yakınlarına kıvrılmış yatarken dinleme sebebimiz de sıcağı sevmeleri ile alakalıdır.
Banyodaki kokular sahiplerinin kokusunun daha yoğun olduğu yerler olduğundan kendilerini rahat hissetmelerini sağlar. Oyuncu bir kedi ise ve onunla oyun oynayarak fazla vakit geçiriyorsanız, saklanarak ona oyun yaptığınızı düşünebilirler. Suda ıslanmayı sevmeseler de akan suyu izlemeyi severler.
Kedi mırıltısı, solunum güçlüğünü azaltıyor. 2. Kedi sahiplerinin kalp krizi geçirme olasılığı %40 azalıyor. 3. Mırıltılar, tendon ve kas sakatlanmalarını rahatlatıyor, ağrının şiddetini düşüyor.
Kedilerin ağrı veya hastalık gibi durumları saklama eğilimlerinin ardındaki bir başka neden de yaşadıkları şikayetleri yeni bir durum olarak kabul etmeleri ve yollarına devam etmeleridir. Bu nedenle kedilerde hastalık belirtileri bariz bir noktaya gelene kadar insanlar tarafından fark edilemeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri